Energjia elektrike e siguruar nga dielli për 30.000 familje të tjera: U vu në përdorim termocentrali diellor në Novaci, më i madhi në Ballkan

Deri në fund të vitit, rreth një e treta e familjeve do të mbulohen nga energjia elektrike nga termocentralet vendase fotovoltaike

Sot në Novaci është vënë në funksion termocentrali më i madh fotovoltaik në Evropë, FEC “Novaci”. Ajo ka një kapacitet total prej 55 megavat dhe është projektuar për të prodhuar 85.000 megavat-orë në vit, e cila është e mjaftueshme për të plotësuar nevojat e 30.000 familjeve. Investitor është “May Energy”, aktiviteti i së cilës është prodhimi dhe shitja e energjisë elektrike nga burime të rinovueshme dhe vlera e investimit është 40 milionë euro.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se jo rastësisht quhemi vendi i diellit dhe se kjo bimë do të shfrytëzohet maksimalisht.

"Jam i bindur se ky termocentral do të japë 20 deri në 30 për qind më shumë energji elektrike se 85.000 megavat orë, sepse izolimi ynë diellor është më i miri në botë", tha Kovaçevski.

Ai tha se përkundër kësaj, ne në të kaluarën nuk e përdornim diellin për të prodhuar energji elektrike, kështu që deri në vitin 2016 ishin instaluar vetëm 16 megavat energji të rinovueshme.

- Nga dita e parë e qeverisë që unë drejtoj, nga janari i vitit 2022 e deri më sot janë dhënë 600 licenca për termocentrale të burimeve të ripërtëritshme, kështu që sot kemi 450 megavat energji të rinovueshme në rrjet dhe deri në fund. të vitit do të kemi 600 megavat burime të ripërtëritshme të energjisë, që është më shumë se sa prodhon REK Manastir. Nuk ka investime pa siguri ekonomike dhe politike. Hyrja në NATO konfirmon se të gjitha investimet janë në rritje, veçanërisht në energjetikë - tha Kovaçevski.
Ai kujtoi gjithashtu se pas 30 vitesh është zgjedhur një investitor për impiantin e pompimit-akumulimit të Chebren dhe do të jetë më i madhi në rajon me një nga digat më të mëdha në botë prej 192 metrash, e cila do të ndërtohet në 7 vitet e ardhshme. vjet.

Ministri Kreshnik Bekteshi ka treguar me krenari bluzën që ka marrë dhuratë para nisjes për në Novaci, ku shihet dielli, era dhe uji.

- Sot me krenari flasim për një kapacitet të instaluar prej 393 megavatësh vetëm nga fotovoltaikët që prodhojnë në vit mbi 610 gigavatorë, që mjaftojnë për të mbuluar nevojat e 190.000 mijë familjeve. Aktualisht ka licenca të lëshuara nga Komisioni Rregullativ, që deri në fund të vitit të kontribuojnë që kapaciteti i instaluar të kalojë 550 megavat vetëm në pjesën e termocentraleve fotovoltaike. Kjo mbulesë do të mbulojë më shumë se 270.000 familje. Nëse kemi parasysh që në rrjetin e shpërndarjes janë të lidhura 700.000 mijë familje, kjo do të thotë se për vetëm dy vjet, ne mbulojmë nevojat e më shumë se 30 për qind të të gjitha familjeve tona me energji diellore – tha Bekteshi.

Ai gjithashtu theksoi se është drejt përfundimit zbatimi i rregullores për futjen e baterive, me çka vlerëson se vendi ynë do të jetë lider në rajon në fushën e furnizimit me energji elektrike nga burimet e rinovueshme.

- Shumica ishin skeptikë kur miratuam strategjinë deri në vitin 2040, sipas së cilës duhet të ndërtohen termocentrale fotovoltaike me një kapacitet total jo më shumë se 1.500 megavat. Deri në fund të vitit do të kalojmë 50 për qind brenda vetëm dy viteve - tha Bekteshi.

Punimet ndërtimore të FEC Novaci kanë filluar në nëntor të vitit të kaluar, ekzekutimi është kryer tërësisht nga kompanitë maqedonase nën mbikëqyrjen e firmave konsulente dhe ekspertëve, të cilët janë të angazhuar në këtë aktivitet për më shumë se 2 vjet.

- Dua të konfirmoj pa turp se tashmë jemi lider në rajon pas aplikimit të standardeve, normave dhe projekteve më moderne mjedisore për prodhimin e energjisë nga burimet e ripërtëritshme - tha ministri i transportit dhe lidhjeve Bllagoj Boçvarski.

Shevket Demirovski, investitor gjeneral i “May Energy”, falënderoi të punësuarit për realizimin e këtij projekti.

- Nëpërmjet realizimit të këtij projekti dhe një investimi prej 40 milionë eurosh, ne po krijojmë siguri për investitorët e tjerë vendas dhe të huaj që të njohin mundësinë e investimit në sektorin e energjisë, që kontribuon në zhvillimin ekonomik. Ky projekt do të kontribuojë për një mjedis ekologjikisht më të shëndetshëm dhe një shoqëri ekonomikisht më të mirë - tha Demirovski.

Periudha e funksionimit të impiantit fotovoltaik është 25 vjet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës