Nga se kanë më shumë frikë gjermanët?

Protestat kundër AfD në Berlin/ Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Sondazhi i fundit tregon: dy të tretat e gjermanëve kanë më shumë frikë nga një ndarje në shoqëri, e ndjekur nga frika nga ekstremizmi politik. Frika nga ekstremizmi i krahut të djathtë është më e madhja këtu.

“Një shumicë e madhe e të anketuarve, 66 për qind, kanë frikë nga një rritje e ndarjeve në shoqëri dhe se kjo do të çojë në konflikte”, thotë kreu i studimit të kryer nga kompania e sigurimeve R+V, Grisha Brauer-Rabinovich. Kjo paraqet një rritje të ndjeshme prej 16 për qind në krahasim me sondazhin e kryer në verën e vitit 2023, por edhe atëherë kjo frikë, në masën 50 për qind, u shpreh qartë, veçanërisht nëse merret parasysh se shoqëria gjermane është dukshëm konsensuale, shmang konfliktet e mëdha. dhe debate të ashpra sociale, mbizotëron prirja drejt marrëveshjes dhe harmonisë sociale.

Frika tjetër është edhe më e qartë: 59 për qind e gjermanëve kanë frikë nga ekstremizmi politik, një rritje prej 21 për qind krahasuar me verën e kaluar. 72 për qind e të anketuarve deklaruan se kanë më shumë frikë nga ekstremizmi i djathtë, 61 për qind - nga islamizmi dhe 29 për qind nga ekstremizmi i majtë (në anketë ishte e mundur të rrethoheshin më shumë përgjigje).

"Frika gjermane"

Në botën anglishtfolëse, shprehja "Angst gjerman" është e zakonshme kur flasim për gjermanët. Ai nënkupton një pasiguri kolektive të të gjithë kombit, një frikë të përhapur nga shumë gjëra që mund të sjellë jeta. Ndonjëherë është frika nga rreziku i energjisë bërthamore, ndonjëherë nga një pandemi, kriza ekonomike, ndryshimet klimatike apo lufta. Për psikologët, kjo nuk është një surprizë e madhe: kushdo që ka shumë - paqe, mirëqenie, gjendje të rregullt - ka frikë se mund ta humbasë atë. Për Gjermaninë, megjithatë, është tipike për frikën e pranishme vazhdimisht nga "skenari më i keq", kështu që qytetarët përgatiten për sigurim ndaj të gjitha eventualiteteve më shumë se në vende të tjera.

Prandaj, nuk është e pazakontë që kompania e sigurimeve R+V prej më shumë se 30 vitesh kryen anketa të vlerësuara të një kampioni përfaqësues të popullsisë, të cilat konsiderohen si një tregues i rëndësishëm i disponimit të qytetarëve. Kjo e fundit u realizua online gjatë muajit shkurt për 100 të anketuar.

Frika nga ekstremizmi i djathtë

Si rregull, anketat R+V kryhen në verë. Por pasi media investigative Korektiv raportoi në janar për takimin e ekstremistëve të djathtë në Potsdam, ku morën pjesë edhe politikanë nga partia Alternativa për Gjermaninë, AfD, ku nën termin eufemist “emigracion” u diskutua për mundësinë e dëbimit të qytetarëve. me origjinë të huaj nga Gjermania, duke përfshirë edhe ata që posedojnë pasaportë gjermane, në të gjithë Gjermaninë po zhvillohen demonstrata paqësore kundër ekstremistëve të djathtë, duke mbledhur qindra mijëra qytetarë deri më tani shpesh "të fjetur". Në këtë kuadër, studimi “Frikat e gjermanëve” kreu një sondazh të jashtëzakonshëm në muajin shkurt.

“Për një kohë të gjatë në Gjermani kemi vërejtur një ndarje të caktuar në kampe të ndryshme sociale, për shembull sipas parimit të majtë-djathtas, të varfër-të pasur apo urban-rural, dhe tani ekstremistët e djathtë po ushqejnë frikën e madje. ndarje më të thella me sulmet e tyre ndaj demokracisë”, shpjegon Isabelle Borucki, një shkencëtare politike nga Universiteti Philips në Magdeburg dhe këshilltare e studimit R+V.

“Kërkimet e Korektiv dhe mbulimi mediatik i takimit të Potsdamit tregojnë se ka përpjekje të qarta për të shkatërruar shtetin, demokracinë dhe shoqërinë në formën e tyre aktuale”, shpjegon Borucki, duke shtuar: “Shoqëria civile e sheh ekstremizmin e djathtë si një kërcënim konkret”.

Dallimet midis Lindjes dhe Perëndimit

Një krahasim afatgjatë tregon se frika nga ekstremizmi politik që nga viti 1996 ishte vetëm dy herë më e lartë se tani: në 2016 (68 përqind) dhe 2017 (62 përqind). Në të dyja rastet, temat politike dominuese ishin sulmet e milicisë terroriste Shteti Islamik dhe vala e refugjatëve në Evropë. Në shtatë vitet e fundit, kjo temë ka luajtur një rol të vogël në studimet R+V.

Kur shikohet shpërndarja rajonale e rezultateve, mund të vërehen disa ngjashmëri, por edhe disa dallime.

"Si në Lindje dhe në Perëndim, shumica dërrmuese e njerëzve i frikësohen ndarjeve në shoqëri dhe ekstremizmit politik," tha kreu i studimit Brauer-Rabinovitch.

Në Gjermaninë Lindore, frika e ndarjes në shoqëri është disi më e theksuar se në Perëndim (Lindje: 69 përqind; Perëndim 65). Në Perëndim, frika nga ekstremizmi politik është më e madhe se në Lindje (Perëndim: 60 përqind; Lindje: 57 përqind).

Por dallimet në llojin e ekstremizmit janë më të dukshme: në Lindje, njerëzit kanë më shumë frikë nga ekstremizmi islamik (70 përqind), i ndjekur nga ekstremizmi i krahut të djathtë (61 përqind). Në Perëndim, e kundërta është e vërtetë: ekstremizmi i krahut të djathtë (74 përqind) i shqetëson njerëzit dukshëm më shumë sesa terrorizmi islamik (59 përqind).
Përsëri, ka një ngjashmëri kur bëhet fjalë për rrezikun e ekstremizmit të majtë: si në lindje ashtu edhe në perëndim të Gjermanisë, qytetarët e vlerësojnë atë relativisht të ulët - në lindje: 27 për qind, në perëndim 29 për qind.

Partitë në pushtet janë në stagnim

Kjo frikë në rritje nga fragmentimi shoqëror dhe ekstremizmi i krahut të djathtë reflektohet në sondazhet e fundit të popullaritetit të partive gjermane. Ndërsa AfD ishte në 19,5 për qind në sondazhet e fillimit të janarit, ato janë aktualisht në 18 për qind, sipas një sondazhi nga Instituti Allensbach për Demoskopinë (IfD). Megjithatë, populistët e krahut të djathtë mbeten forca e dytë politike më e fortë pas Unionit Demokristian (CDU/CSU) i cili ka 32 për qind.

Të tre partitë në pushtet janë prapa AfD-së: Social Demokratët me 15 për qind, të Gjelbërit me 14 për qind, Liberalët me 6 për qind, me vetëm të Gjelbërit që shohin një përmirësim të lehtë në krahasim me muajin e kaluar – me gjysmë për qind.

Partia e re Soyuz Sarah Wagenknecht (BSV) shënoi një sukses të konsiderueshëm në atë sondazh - kjo parti, e cila u themelua së fundmi nga një ish-politik i partisë së Majtë, dhe që pretendon se nuk është as e majtë as e djathtë, nëse do të ketë zgjedhje javën e ardhshme. do të hyjë në parlamentin federal, në Bundestag me shtatë për qind të votave.

Burimi: Deutsche Welle/ Autori: Zoran Arbutina

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës