Që nga fillimi i pandemisë, ekonomia gjermane ka humbur 350 miliardë euro

Gjermani covid-19 / Foto: EPA-EFE / FOCKE STRANGMANN

Ekonomia gjermane ka pësuar dëme të mëdha që nga fillimi i pandemisë, tha sot Instituti Gjerman për Ekonominë (IV) në Këln.

“Që nga fillimi i pandemisë, ekonomia gjermane ka humbur 350 miliardë euro vlerë të shtuar, kryesisht për shkak të uljes drastike të konsumit privat”, thuhet në një raport IV nga media gjermane.

Sipas parashikimit, edhe nëse PBB-ja arrin nivelet para pandemisë deri në fund të vitit 2022, mbetet një "ndryshim i madh" krahasuar me supozimin nëse pandemia nuk do të ndodhte kurrë.

“Hendeku i krijuar nga rënia e vlerës së shtuar dhe të ardhurave do të plotësohet vetëm nëse do të dëshmojmë rritje të fortë ekonomike në vitet e ardhshme”, thuhet në raportin IV.

Megjithatë, siç mëson agjencia gjermane e lajmeve DPA nga burime qeveritare, qeveria e re për vitin aktual llogarit rritje ekonomike prej vetëm 3,6 për qind. Qeveria e mëparshme filloi në shtator me një rritje ekonomike prej 4,1 për vitin 2022.

Në vitin 2021 u shënua rritje ekonomike prej 2,7 për qind, pasi në vitin 2020 u ul me 4,6 për qind.

Sipas përllogaritjeve IV, në dy vitet e fundit pandemia ka shkaktuar një ulje të konsumit privat prej 270 miliardë eurosh për shkak të masave të mbylljes dhe vështirësive në dërgimin e mallrave.

IV Ekonomistët vërejnë gjithashtu një "ndryshim në sjellje" midis konsumatorëve.

- Qytetarët kishin frikë të shkonin në kinema dhe restorante nga frika se mos infektoheshin, edhe kur ishte e mundur përsëri. Në vend të kësaj, paratë përfunduan duke u kursyer, thotë Michael Gromling, autor i analizës IV.

Të ashtuquajturit Dijetarë Ekonomikë, një grup përfaqësuesish të instituteve kryesore ekonomike gjermane, vlerësojnë se pas normalizimit të situatës me fluksin e mallrave, mund të ketë një çlirim të papritur të investimeve dhe konsumit, gjë që mund të ndikojë pozitivisht në rimëkëmbjen e shpejtë të Ekonomia.

Burimi: MIA

Video e ditës