NGA E Premtja ÇMIMORE E RE: Familjet do të paguajnë 7,4 për qind më shtrenjtë energjinë elektrike

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitreski

Për 98,8 për qind të amvisërive, rryma do të rritet për 7,4 për qind, tha sot kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji, Marko Bislimovski.

- Pa bllok tarifat, çmimi i energjisë elektrike do të rritej për të gjitha familjet me 17,74%, në vend të 7,4% që është aktualisht për 98,8% të familjeve. Kjo reformë e sistemit tarifor mbron kategoritë më të cenueshme, tha Bislimoski.

Çmimet e reja për furnizuesin universal EVN HOME DOO Shkup, të cilat do të jenë në fuqi nga 1 korriku 2022, janë të shkallëzuara në blloqe, në mënyrë që ata që konsumojnë më pak energji elektrike do të paguajnë çmim më të ulët, për dallim nga ata që kanë konsum më të madh. paguaj më shumë rrymë, tha Bislimoski.

Në varësi të blloqeve, në dimër 59,9% e familjeve do të kenë rritje të faturave me 6,6%, ndërsa 35,5% do të kenë fatura të rritura nga 6,6% në 8,8%, 3,4% e konsumatorëve do të kenë rritje nga 8,8% në 11,2% dhe vetëm 1,2 % e konsumatorëve do të marrin fatura të rritura nga 11,4% në 99,5%. Në verë, në varësi të blloqeve, 77,2% e familjeve do të kenë rritje të faturave me 6,7%, ndërsa 21,8% do të kenë rritje nga 6,7% në 8,8%. Vetëm 0,7% e konsumatorëve do të marrin fatura të rritura nga 8,8% në 11,3% dhe 0,2% e konsumatorëve do të marrin fatura të rritura nga 11,4% në 100%.

Kompanitë energjetike kanë kërkuar rritje të konsiderueshme të tarifave për shërbimet e tyre, por ERC thotë se nuk i kanë pranuar të gjitha kërkesat dhe kanë miratuar përqindje shumë më të ulëta.

Kostot për prokurimin e energjisë elektrike të EVN HOME në baza vjetore janë rritur për 57,4 milionë euro, krahasuar me atë të planifikuar nga dhjetori 2021, si pasojë e kthimit të shumë kompanive dhe institucioneve publike nga tregu i liberalizuar në tregun e rregulluar të energjisë elektrike, për shkak të të cilit EVN HOME është dashur të importojë energji elektrike shtesë në vlerë prej 33,2 milionë euro. Me eliminimin e situatës së krizës, EVN HOME ka një kosto shtesë për burimet e ripërtëritshme të energjisë në vlerë prej 9,5 milionë euro. Gjithashtu, çmimi i ri i energjisë elektrike që ESM ia dërgon EVN HOME është rritur për 17%, nga 41 euro për MWh në 48 euro për MWh.

 

Video e ditës