Nga 1 shtatori nuk do të mund të projektohet as një hambar fshati pa Eurokod!

Punëtorët e ndërtimit / Foto: Sloboden Pechat / Dragan Mitreski

Dhoma e Arkitektëve të Miratuar kërkon që inxhinierët auditues të përfshihen në trajnimin e Eurokodit, pasi varet nga vendimi i tyre nëse projekti është projektuar siç duhet për të marrë lejen e ndërtimit.

Ndërmarrjet vendore të ndërtimit janë të gatshme për standardet e reja evropiane të projektimit, të cilat duhet të sigurojnë ndërtim të sigurt, të qëndrueshëm dhe stabil, vendosi Andrea Serafimovski, kryetar i Odës së Ndërtimit në Odën Ekonomike të Maqedonisë. Ai nuk ka dashur të thellohet në aspektin ekonomik të kësaj pjese të ndërtimit, por komentoi shkurt se standardizimi i ri “nuk do të rrisë më tej çmimet e banesave”.

- Nuk duhet ta shohim si ekonomik këtë proces, sepse pa eurokode humbasim hapin tonë si ndërtues. Për momentin nuk presim rritje të çmimit të banesave - shtoi Serafimovski.

Duke u ndalur në këtë temë, Serafimovski përkujtoi se nga 1 shtatori i këtij viti do të jetë i detyrueshëm aplikimi i eurokodeve si norma në dizajn, sepse përfundon aplikimi paralel i standardeve maqedonase.

"Procesi është kanalizuar, institucionet janë të gatshme, dhe arsimimi i kuadrit inxhinierik është kryer në masën më të madhe", tha Serafimovski.

Ai u bëri thirrje kompanive që t'u tregojnë punonjësve të tyre rëndësinë e aplikimit të Eurokodeve.

- Kjo vlen jo vetëm për kompanitë, por edhe për individët që punojnë si ndërtues, sepse do të sigurojë mbijetesën e të gjithë komunitetit - shtoi ai.

Sipas Serafimovskit, kompanitë mbështesin procesin që ka 15 vjet që vazhdon në Evropë, duke këshilluar se ndërtimi më i sigurt dhe më stabil është qëllimi për të cilin duhet të përpiqet industria e ndërtimit.

Kristinka Chulak nga Dhoma e Arkitektëve të Certifikuar theksoi se rregulloret evropiane rrisin konkurrencën e arkitektëve tanë në nivel evropian, që është një hap përpara drejt integrimit evropian.

– Të gjitha investimet e reja në ndërtim duhet të jenë në përputhje me Eurokodet në procesin e projektimit, rishikimit dhe ndërtimit. Ne duhet të kemi inxhinierë mbikëqyrës të trajnuar mirë dhe siç duhet. Për momentin, pjesëmarrja nuk është aq e madhe, kryesisht janë të trajnuar vetëm kolegët projektues dhe duhet të përfshihet edhe auditimi. Fjala e tyre është përfundimtare dhe duhet të thonë nëse projekti është projektuar siç duhet për të marrë lejen e ndërtimit. Këtu duhet të përfshihen edhe kolegë nga vetëqeverisja lokale, sidomos kur bëhet fjalë për investime kapitale në shtet - tha Çulak.

Sonja Cherepnalkovska nga Instituti për standardizim tha se kushtet për aplikimin e standardeve në dizajn janë plotësuar plotësisht. Ato janë miratuar në gjuhën maqedonase dhe janë përgatitur 1.500 parametra, të cilët janë në dispozicion nga viti 2020. Ato i janë dorëzuar edhe Ministrisë së Transporteve. Dhe standardet e referencës janë miratuar dhe publikuar si maqedonase dhe janë dorëzuar në Ministrinë e Ekonomisë, shtoi Cherepnalkovska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës