OSBE ka dënuar persekutimin e gazetarëve në Rusi

OSBE-ja
OSBE / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Gazetarët nuk duhet të ndëshkohen për kryerjen e detyrave të tyre profesionale dhe ndalimi nuk duhet të përdoret si presion i padrejtë ndaj punonjësve të medias, tha sot përfaqësuesi i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) për lirinë e medias. Teresa Ribeiro, duke dënuar praktikën e ndjekjes penale të gazetarëve në Rusi.

Ribeiro vuri në dukje se rastet e vazhdueshme të akuzave penale dhe administrative kundër gazetarëve në Rusi kanë rezultuar në një rënie të mëtejshme të lirisë së medias dhe aksesit në informacion.

"Gjatë javëve të fundit, kam tërhequr vëmendjen për një numër të konsiderueshëm ndjekjesh të reja... Këto raste shpesh kanë të bëjnë me "përhapjen e informacionit të rremë për forcat e armatosura ruse", e cila është e dënueshme sipas një ligji të ri të miratuar pas pushtimi i Ukrainës”, tha ai. Ribeiro.

Ish-prodhuesi i kanalit të parë rus, Marina Ovsjanikova, akuzohet për "përhapje të informacionit të rremë për forcat e armatosura ruse" dhe përballet me dhjetë vjet burg për protestën e një personi që ajo organizoi jashtë Kremlinit më 15 korrik.

"Akuza për përhapjen e 'informacionit të rremë' në lidhje me pushtimin rus të Ukrainës po instrumentalizohet për të heshtur disidentët," tha Ribeiro.

Gjobat administrative përdoren ende për të minuar financiarisht median dhe gazetarët, dhe autoritetet kanë gjobitur Novaya Gazetën për "shpërdorim të lirisë së medias" dhe kërcënuan të pezullojnë regjistrimin e saj si një botim i shkruar dhe dixhital, raporton OSBE.

Gazetari i Life.ru, Alexandra Bayasitova është vendosur në paraburgim dhe akuzohet për “zhvatje me qëllim përfitimi pasurie” dhe nëse shpallet fajtor, dënohet me burgim deri në 15 vjet.

“Gazetarët nuk duhet të dënohen për kryerjen e detyrave të tyre profesionale dhe paraburgimi nuk duhet të përdoret për presion të padrejtë ndaj punonjësve të medias. Duke shkelur detyrimet e OSBE-së, autoritetet ruse nuk u lejojnë qytetarëve të tyre akses në informacionin bazë dhe krijojnë një atmosferë frike dhe represioni”, përfundoi Ribeiro.

Video e ditës