Nutricionistja Tanja Turundzieva: Kur të hyni në menopauzë, harroni bukën e bardhë dhe ëmbëlsirat

Është e palogjikshme kur historia e një gruaje përfundon me martesë. I admiroj dhe i mbështes të gjitha ato femra që vazhdimisht i kushtojnë rëndësi figurës dhe pamjes së tyre. E bëjnë sepse duan të kenë një pleqëri të bukur dhe të shëndetshme dhe më vjen shumë mirë që së fundmi e reja është shumë e kujdesshme për dietën e saj.

Ka qenë një periudhë kur gatimi ishte një temë tabu, dhe fjala amvise dukej “e tmerrshme” në zonën tonë. Çdo grua që gatuante në shtëpi dhe ishte e përkushtuar ndaj familjes, konsiderohej një grua e “prapambetur”, me të cilën nuk do të ishte dakord.

Menopauza nuk duhet të jetë një temë tabu

Menopauza ishte gjithashtu një nga temat e ndaluara dhe ende është një fazë e vështirë në jetën e një gruaje. Në atë periudhë, gruaja absolutisht harron veten, nuk i kushton vëmendje vetes, thjesht jeton në një vijë të drejtë. Ndryshe nga praktika jonë, gruaja perëndimore në atë periudhë e gëzon atë pjekurinë më të madhe, sepse i kushton vëmendje vetes. Ai ecën shumë, pi shumë lëngje, i kushton vëmendje dietës së tij, i përkushtohet leximit të librave, pjesëmarrjes në ngjarje kulturore, udhëtimeve dhe gjithçkaje që do t'ia bënte jetën më të gjatë dhe më të lumtur. Një tjetër paradoks për gratë tona në krahasim me gratë perëndimore është prania në rritje e osteoporozës, edhe pse konsiderohemi se kemi një klimë me diell, ku konsumohen shumë produkte qumështi për shkak të kalciumit, ndërsa në perëndim është diçka që hahet rrallë. por sepse konsumojnë shumë arra, pinë shumë lëngje dhe marrin lëndë ushqyese, të cilat e bëjnë një grua të lumtur. Kjo është shumë e rëndësishme, sepse është një periudhë kur një grua bie në depresion të shpeshtë, ndihet e harruar dhe më pas fillon të shtojë ose të humbasë peshë në mënyrë dramatike. Është e rrallë të shohësh një grua të moshuar me një linjë të mirë - ose është jashtëzakonisht e dobët ose është jashtëzakonisht mbipeshë, që do të thotë se ne kemi një problem real në atë fazë, pikërisht për shkak të abstenimit nga disa lëndë ushqyese dhe detyrimit të të tjerëve, si dhe për shkak të humbjes së energjisë dhe pakujdesisë për veten. Në atë periudhë të menopauzës, nutrienti numër një është soja – sigurisht që bëhet fjalë për sojën organike, jo hibride, pa OMGJ, e cila e furnizon organizmin me të gjithë fitoestrogjenët e nevojshëm që tashmë i humbim kur hyjmë në menopauzë. Estrogjeni që na ka mbrojtur gjatë gjithë jetës sonë është zhdukur papritmas, dhe pikërisht gjatë kësaj periudhe të menopauzës ne jemi më të brishtë. Atëherë vërtet duhet t'i kushtojmë vëmendje dietës sonë. Duhet të harrohen përgjithmonë disa lëndë ushqyese - buka e bardhë, djathërat e butë, të ndryshëm, sepse është vërtetuar se kalciumi bimor absorbohet shumë më shpejt në organizëm se ai i kafshëve, i cili depozitohet dhe më pas ka probleme me rritjen e lipideve, shfaqjen e diabetit. kile të shtuara, një ngarkesë në mëlçi dhe veshka dhe çdo gjë që mund të irritojë sistemin endokrin në vend që t'i bëjë mirë trupit.

Me kalimin e viteve ndërgjegjësohemi edhe se shtimi i peshës është shumë i shpejtë, por humbja e peshës është shumë më e vështirë, ndaj duhet të kemi kujdes që të mos grumbullohen dhe të përballemi me to, pavarësisht problemeve shëndetësore që i ndodhin një gruaje në moshën e rritur të vonë.

Rekomandime ushqyese në dietën e një gruaje

Ka disa ushqime që përveç përfitimeve të trupit, do të kontribuojnë që një grua të jetë e bukur dhe e lumtur. Frutat dhe perimet e stinës duhet të jenë të pranishme në përditshmërinë e një gruaje. Në stinën e tyre luleshtrydhet, pjeshkët, shalqinjtë, rrushi, ananasi dhe fiqtë janë frutat që e bëjnë të bukur një grua dhe si të gjitha frutat e tjera duhet të hahen në mëngjes. Nga arrat do të veçoja bajamet dhe arrat e papërpunuara, si diçka që i jep bukuri flokëve, kockave, dhëmbëve, lëkurës dhe thonjve (jo më shumë se 20 ose 5 arra në ditë), më pas do të veçoja luledielli dhe lirin. farat, si dhe për të gjithë ata që kanë problem me kalciumin, farat e susamit. Vajrat e lirit dhe të susamit janë thelbësorë për të mbrojtur trupin nga probleme të ndryshme në periudha të ndryshme të jetës së një gruaje, si mungesa e kalciumit, anemia, kapsllëku… Do të veçoja perimet me rrënjë si karotat, selinon, kërcellin e bardhë, pastaj avokadon, që është jo specifike për këtë rajon, por kryeson për nga bukuria tek femrat. Më pas janë specat, qepa, hudhra, preshi – të gjitha perimet që përmbajnë vajra esencialë specifikë, të cilët përmirësojnë imunitetin dhe thjesht na zbukurojnë. Më pas është domatja, e cila është shumë e shëndetshme për trupin e femrës për shkak të likopenit që përmban, i cili mbron një grua nga kanceri i gjirit dhe riprodhimit. Bishtajoret janë gjithashtu shumë të rëndësishme, domethënë thjerrëzat, bishtajat, qiqrat, më pas soja organike, peshqit që duhet të jenë të pranishëm të paktën tre herë në javë, kërpudhat – gjithçka që do të kontribuojë në një metabolizëm të shëndetshëm dhe të mirë të femrës. Prania e drithërave pa gluten, veçanërisht quinoa dhe amaranti, përveç melit dhe hikërrorit, si dhe polentës dhe misrit është e rëndësishme për shkak të pranisë së beta-karotenit dhe karbohidrateve të dobishme që ndihmojnë në qetësimin e sistemit nervor dhe metabolizmit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës