NSDP pranon propozimin francez

Bordi Ekzekutiv i NSDP-së, duke vënë në plan të parë interesin e shtetit, vendosi të pranojë kompromisin "Propozimi i Presidencës Franceze" për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Republikën e Bullgarisë / 5 korrik 2022 / Foto: Facebook, NSDP

Bordi ekzekutiv i NSDP-së, duke vënë në plan të parë interesin e shtetit, vendosi të pranojë kompromisin "Propozimi i Presidencës Franceze" për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Republikën e Bullgarisë dhe fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian, duke pasur, siç thuhet në deklaratën e thotë partia, duke pasur parasysh momentin politik në të cilin Republika e Maqedonisë së Veriut po përballet me sfida strategjike që varen nga e ardhmja dhe drejtimi në të cilin do të lëvizë vendi.

“Ky propozim kompromisi është në kuadër të Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Bullgarisë nga gushti 2017 dhe Rezolutës për përcaktimin e qëndrimeve shtetërore maqedonase në kuadër të bllokadave të integrimeve evropiane nga korrik 2021. Me këtë propozim, gjuha maqedonase si shenja më e rëndësishme e identitetit bëhet gjuhë e barabartë në Bashkimin Evropian dhe i gjithë dokumentacioni ligjor i Bashkimit Evropian do të përkthehet në gjuhën maqedonase të kodifikuar dhe gjuha maqedonase do të jetë një nga gjuhët zyrtare. të Bashkimit Evropian”, thuhet në njoftimin e PSZHP-së.

NSDP, thekson partia, në ndërtimin e qëndrimit të saj, veçanërisht e ka respektuar qëndrimin e publikut shkencor dhe profesional, siç është Këshilli për Gjuhën Maqedonase (KMJ), i cili ka arritur në këtë konkluzion: “Pikat që kanë të bëjnë me statusin e Gjuha maqedonase tregon se respektohet pavarësia dhe origjinaliteti i gjuhës maqedonase dhe se gjuha maqedonase bëhet një nga gjuhët zyrtare në Bashkimin Evropian”.

“Duke përcaktuar qëndrimin përfundimtar pas “propozimit francez” përfundimtar për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Republikën e Bullgarisë, NSDP e studioi atë në mënyrë studimore dhe analitike dhe mori një vendim në interes të së ardhmes, në interes të zhvillimit demokratik dhe ekonomik të vendit. shtetit, në interes të themelimit ndërkombëtar dhe pozicionimit gjeostrategjik të shtetit. Ndaj edhe njëherë bëjmë thirrje për sjellje burrërore nga të gjithë aktorët politikë dhe shoqërorë që duhet të shprehen për këtë propozim”, thuhet në njoftimin e PSZHP-së.

NSDP gjithashtu kërkon që Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut të dalë me guxim dhe të pranojë "Propozimin e Presidencës Franceze me Bashkimin Evropian", si dhe ta dërgojë atë për shqyrtim në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut për të konfirmuar dhe të nxjerrë konkluzione detyruese për zbatimin e saj, të cilat, thekson partia, duhet të jenë në kuadër të Rezolutës së miratuar në korrik 2021.

Burimi: MIA

Video e ditës