Letrat e sapobotuara nga mjeku i Adolf Hitlerit tregojnë frikën e tij nga sëmundja

Adolf Hitler
Adolf Hitler / Foto: Profimedia

Trashëgimtari zviceran i një prej mjekëve Adolf Hitler botoi detaje të letrave që tregonin se si i trajtonin problemet e zërit të tij, raportoi të dielën gazeta NZZ am Sonntag.Guardian".

Letrat tregojnë frikën e Hitlerit nga një sëmundje e rëndë

"Nëse ka ndonjë lajm të keq, unë absolutisht duhet ta di," i tha Hitleri mjekut pas konsultimit të tyre të parë në maj 1935, sipas letrave.

Adolf Hitler
Adolf Hitler / Foto: Profimedia

Hitleri u trajtua disa herë nga Carl Otto von Eiken, specialist gjerman i veshit, hundës dhe fytit që nga viti 1935.

Ai zbuloi letrat e mjekut drejtuar të afërmit të tij Robert Dopgen, stërnip i Von Eiken, i cili i gjeti gjatë kërkimit të arkivave familjare për një projekt shkollor. Von Eiken vdiq në vitin 1960.

Historiani britanik Richard Jay Evans, një specialist i historisë gjermane, ka garantuar vërtetësinë e letrave të pabotuara.

Adolf Hitler
Adolf Hitler / Foto: Profimedia

Gazeta thotë se letrat tregojnë gjithashtu se sa i rëndësishëm ishte zëri i tij për Hitlerin, veçanërisht për fjalimet për të ushqyer regjimin e tij.

Një operacion për heqjen e polipit u shty pas një fjalimi të rëndësishëm, thuhej në letra, sepse Von Eiken e kishte këshilluar Hitlerin të pushonte zërin pas procedurës.

Në letrat e tij, von Eiken kurrë nuk e vuri në dyshim faktin se ai po trajtonte një njeri, veprimet e të cilit çuan në vrasjen e miliona njerëzve në Holokaust dhe Luftën e Dytë Botërore.

Gjegjësisht, i pyetur nga inteligjenca ruse pas luftës se pse nuk e vrau Hitlerin, Von Eiken tha:

“Unë isha mjeku i tij, jo vrasësi i tij”.

Hitleri kreu vetëvrasje në një bunker në Berlin, Gjermani në vitin 1945, pak para përfundimit të luftës.

Video e ditës