Hulumtim i ri: Jetëgjatësia e njeriut do të rritet me pesë vjet

Foto: Tero Vesalainen / Stock Freerange

Jetëgjatësia e njerëzve do të rritet me gati pesë vjet deri në vitin 2050, raporton The Lancet. Express Mjekësor.

Jetëgjatësia totale e njerëzve parashikohet të rritet nga 73,6 vjet në 2022 në rreth 78,1 vjet në 2050, një rritje prej 4,5 vjetësh.

Për meshkujt do të rritet nga 71,1 vjeç në 76 vjeç, ndërsa për femrat nga 76,2 në 80,5 vjeç.

Rritja më e madhe do të jetë në vendet ku jetëgjatësia është aktualisht më e ulët.

Tendenca është kryesisht rezultat i masave të shëndetit publik që kanë parandaluar dhe përmirësuar normat e mbijetesës nga sëmundjet kardiovaskulare, Covid-19 dhe një sërë sëmundjesh infektive, si dhe sëmundjet e nënës, të porsalindurit dhe të ushqyerit, thonë ekspertët.

Megjithëse jetëgjatësia në mbarë botën parashikohet të rritet deri në vitin 2050, progresi është më i ngadalshëm se në tre dekadat para pandemisë Covid-19, zbuloi studimi.

Studimi tregon se tendencat aktuale në sëmundjet jo të transmetueshme si sëmundjet kardiovaskulare, kanceri dhe diabeti, si dhe ekspozimi ndaj faktorëve të rrezikut që lidhen me sëmundjet jo të transmetueshme si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, dieta e pashëndetshme dhe duhani, do të kenë më të madhen. ndikim në problemet shëndetësore të brezit të ardhshëm.

Zgjatja e jetës nuk shoqërohet me zgjatjen e jetës në shëndet në të njëjtën masë.

Numri mesatar i viteve që një person mund të presë të kalojë me shëndet të mirë do të rritet nga 64,8 vjet në 2022 në 67,4 vjet në 2050, një rritje prej vetëm 2,6 vjetësh.

Kjo nënkupton më tej se, ndërsa më shumë njerëz pritet të jetojnë më gjatë, ata gjithashtu pritet të kalojnë më shumë vite me shëndet të dobët.

Numri total i viteve të humbura për shkak të shëndetit të keq dhe vdekjeve të hershme që i atribuohen faktorëve të rrezikut metabolik si presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe indeksi i lartë i masës trupore është rritur me gati 50 për qind që nga viti 2000, zbuloi hulumtimi.

Analiza bazoi vlerësimet e saj në 88 faktorë rreziku dhe rezultatet shëndetësore të lidhura me to për 204 vende dhe territore nga viti 1990 deri në vitin 2021.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës