Hulumtim i ri: Çiftet kanë nevojë për 5 tipare të përbashkëta për të mbajtur një marrëdhënie

Foto: Pexels / Helena Lopes

Një analizë gjithëpërfshirëse nga studiuesit nga Universiteti i Kolorados shqyrtoi më shumë se 130 tipare të miliona çifteve, të cilat patjetër do t'ju bëjnë të mendoni për marrëdhënien tuaj. Hulumtimi në fakt sfidon besimin e vjetër se dallimet janë shkas për një marrëdhënie romantike.

Në 82 deri në 89 për qind të tipareve, partnerët në marrëdhënie afatgjata treguan ngjashmëri të habitshme – nga prirjet politike deri te zgjedhjet e stilit të jetesës. Nga ana tjetër, vetëm 3 për qind e tipareve treguan një tendencë për të kombinuar të kundërtat, raporton "I shëndetshëm."

Bindjet politike dhe fetare

Autorja e parë e studimit Tanya Horwitz thotë se nuk është tronditëse që besimet e përbashkëta rreth politikës dhe fesë janë një nga treguesit më të mëdhenj se një marrëdhënie mund të shkojë larg.

Nivelet arsimore dhe IQ

Niveli juaj i arsimimit dikton nevojën tuaj për stimulim intelektual. Individët në SHBA po gjejnë gjithnjë e më shumë partnerë me arsim të ngjashëm. Edhe pse duket kundërintuitive, ky model potencialisht mund të përforcojë pabarazitë socio-ekonomike në afat të gjatë.

Lartësia

A ka vërtet rëndësi lartësia? Epo, sa i përket lartësisë, mund të jetë. Sipas Horwitz, nëse individët më të shkurtër kryesisht zgjedhin bashkëshortë me lartësi të ngjashme dhe njerëzit më të gjatë bëjnë të njëjtën gjë, brezi i ardhshëm mund të shohë dallime më të theksuara në gjatësi. Ky model mund të zbatohet për një sërë tiparesh të trashëguara, nga predispozitat mjekësore deri tek personalitetet e çuditshme.

Qëndrimi ndaj substancave të caktuara

Qëndrimi juaj ndaj substancave si alkooli dhe duhani mund të ndikojë ndjeshëm në zgjedhjet tuaja romantike. Studimi zbuloi një model të qartë se duhanpirësit e rëndë, ata që pinë alkool ose ata që abstenojnë plotësisht shpesh shoqërohen me ata që ndajnë zakonet e tyre.

Viti i lindjes

Mund të duket vetë-shpjeguese, por viti i lindjes suaj qëndron si një fener përputhshmërie. Çiftet shpesh gjejnë partnerë që përputhen me nivelin e tyre të pjekurisë emocionale, ndoshta duke reflektuar përvoja dhe vlera të përbashkëta brezash.

Zbulime të tjera të vlefshme

Hulumtimet kanë treguar se faktorë të tillë si numri i partnerëve romantikë në të kaluarën apo edhe përvojat e hershme të jetës, si ushqyerja me gji, ndikojnë në zgjedhjen e bashkëshortit, megjithëse në një masë më të vogël. Disa tipare të personalitetit, si neurotizmi, treguan korrelacione minimale, por pozitive. Është interesante se përputhshmëria nuk është thelbësore kur bëhet fjalë për çiltërsinë ose rezervimin si tipare të karakterit.

Megjithëse provat sugjerojnë fuqimisht se ngjashmëritë dominojnë zgjedhjet romantike, ka përjashtime. Për shembull, disa tipare të tilla si modelet e gjumit (të qenit person i mëngjesit kundrejt një bufi natën) dhe nivelet e ankthit tregojnë se të kundërtat e mundshme tërheqin. Megjithatë, korrelacioni ishte i dobët dhe kërkon kërkime të mëtejshme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës