Hulumtim i ri: Arktiku po ngrohet pothuajse katër herë më shpejt se mesatarja globale

unsplash
Foto: Unsplash / Jay Ruzesky

Ngrohja globale shkaktuar nga ndryshimet klimatike ka ndikuar Arktiku shumë më tepër sesa mendohej më parë, thonë shkencëtarët finlandezë. Sipas një studimi të ri nga shkencëtarët nga Instituti Meteorologjik Finlandez në Helsinki, rajoni i Arktikut është ngrohur pothuajse katër herë më shpejt se mesatarja globale gjatë 43 viteve të fundit. raportuar nga media e huaj.

Disa zona të Oqeanit Arktik janë ngrohur shtatë herë më shpejt se planeti në tërësi. Modelet klimatike deri më tani kanë mbivlerësuar efektin e të ashtuquajturit amplifikimi polar, sipas shkencëtarit. Miki Rantanen.

Studimet e kaluara kanë treguar se Arktiku po ngrohet dy herë më shpejt se zonat e tjera, ndërsa Grupi Punues i Këshillit Arktik me bazë në Tromsø, Norvegji, raportoi në mars 2021 se rritja mesatare e temperaturës së Arktikut midis 1971 dhe 2019 ishte 3,1 gradë Celsius. që është rreth tre herë më shumë se mesatarja globale.

Shkencëtarët finlandezë ia atribuojnë numrat më të lartë ngrohjes së fortë dhe të qëndrueshme të Arktikut, por edhe përkufizimit të Arktikut – e gjithë zona që shtrihet brenda Rrethit Arktik, dhe faktit që ata mblodhën të dhëna nga viti 1979 – viti kur më shumë u bënë të disponueshme imazhe të detajuara satelitore.

Sipas shkencëtarëve, shkalla e amplifikimit polar është pasojë e ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga faktorët njerëzorë, si dhe e luhatjeve natyrore afatgjata të klimës. Të dy faktorët në 43 vitet e fundit kanë kontribuar në këtë situatë alarmante.

Video e ditës