Dokumentet e reja bullgare janë një pengesë në rrugën evropiane

Flamujt maqedonas dhe bullgar / Foto: MPB

A ka ndonjë "pengesë" të re nga Sofja për diplomacinë maqedonase në lidhje me Protokollin dhe kornizën për negociatat me Bashkimin e pasqyruar në propozimin francez?

A ka mundësi që të ketë kushte të reja bullgare të përkthyer në një “dokument” ndaj Maqedonisë, i cili do të mandatojë detyra të reja që vendi të përmbushë si kusht për vazhdimin e procesit të integrimit evropian të nisur së fundi në Bruksel. A ka ndonjë "pengesë" të re nga Sofja për diplomacinë maqedonase në lidhje me Protokollin dhe kornizën për negociatat me Bashkimin e pasqyruar në propozimin francez?

Këto janë pjesë e dilemave në opinionin vendas pasi pardje ministri bullgar i Punëve të Jashtme Nikolai Milkov tha se institucionet në Bullgari duhet të përgatisin një të ri. "dokument i shkruar" i cili do të përcaktojë qartë obligimet dhe detyrat e Sofjes zyrtare në dialogun me Shkupin.

Opozita dhe disa ekspertë dyshojnë se do të pasojnë kushte të reja bullgare.

Nano Ruzin, ish-ambasador në NATO / Brifing i mëngjesit

Ish-ambasadori në NATO, Nano Ruzin për Shtypi i Lirë thotë se ajo që tashmë është nënshkruar me Bullgarinë është një punë e kryer. Sipas tij, nëse ka diçka shtesë, do të ishin sqarime që pala maqedonase para se të pranohen duhet t'i analizojë mirë.

 

- Ka disa shpjegime për këtë hap të shefit të diplomacisë bullgare Milkov. Para së gjithash, zgjedhjet parlamentare vijnë së shpejti në Bullgari dhe fushata ka nisur shumë. Temat për Maqedoninë tërheqin një numër të caktuar votuesish, sepse edhe atje edhe këtu ky kompromis i përkthyer përmes një propozimi francez u pranua dhe u kritikua nga opinioni i të dyja palëve - shpjegon Ruzhin.

Ai thotë se duhet të jemi gjithmonë optimistë kur bëhet fjalë për integrimin evropian të vendit dhe provokime të tilla, sqarime apo sqarime që vijnë nga Bullgaria në thelb janë punë e kryer dhe nuk ka asnjë largim nga kjo.

- Marrëveshja është konfirmuar dhe nënshkruar qartë dhe me vendosmëri nga të dyja palët. Pra, kërkesa të reja nuk diskutohen. Pala bullgare mund të ketë interpretime të caktuara për disa elementë, por kërkesat e reja janë jashtë çdo logjike dhe kjo nuk parashikohet fare as këtu e as në BE- vlerëson diplomati Ruzhin.

Ruzhin sqaron se me afrimin e datës së zgjedhjeve në Bullgari, provokimet nga Sofja do të shtohen dhe na mbetet të fokusohemi në përmbushjen e kritereve evropiane.

Risto Nikovski / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Nga ana tjetër, ish-ambasadori Risto Nikovski Duke komentuar situatën aktuale në marrëdhëniet mes dy vendeve, ai thotë se problemet me Bullgarinë sapo kanë filluar. Nikovski thekson se kërkesat bullgare për koncesionet tona në aspektin gjuhësor nuk kanë të ndalur as tani.

 

- Askush nuk duhet të mashtrohet se problemet me Bullgarinë kanë mbaruar. Ata sapo kanë filluar, janë transferuar në Bruksel, dhe Bullgaria vetëm do të shtojë kërkesat e veta të reja, kushtet, shantazhet... Kur të kenë një ministër të ri të punëve të jashtme, që do të tregojë personalitetin e tij, ambiciet e tij dhe të jetë më i madh. nacionalshovinist se te tjeret si ky do te kete me shume gjera. Është krejtësisht normale kur tashmë e kanë parë se në anën tjetër kanë dele që e pranojnë njëra-tjetrën - thekson Nikovski.

Analisti politik Milan Stefanoski

Shkencëtar politik Milan Stefanovski sqaron se si në të kaluarën, edhe këtë qeveri e udhëheq presidenti Rumen Radev, i cili, siç shton ai, është konservator në raportet bilaterale mes Sofjes dhe Shkupit.

 

 

“Pritja ime është që ky dokument të zvogëlojë mundësitë e çdo anashkalimi të interpretimit të Protokollit Dypalësh që u nënshkrua dhe të lidhë duart e ndonjë qeverie tjetër të ardhshme në qasjen e mundshme dashamirëse. Ky dokument do të ngushtonte kornizat e manovrimit dhe do të insistonte që ajo të mos largohet nga disa qëndrime të ashpra nacionaliste bullgare - thotë Stefanovski.

Ndryshe, Ministria e Punëve të Jashtme të Maqedonisë hedh poshtë të gjitha pretendimet se janë duke u përgatitur obligime të reja për të dyja vendet përtej parimeve të dakorduara në Protokollin e ndërsjellë. Reagimi i MPJ-së vjen pas dje pasi shefi i ri i diplomacisë bullgare, Nikolai Milkov, paralajmëroi miratimin e një dokumenti me shkrim, në të cilin do të përcaktohen detyrat e institucioneve në Bullgari me detyrime të përcaktuara konkretisht për dialogun me Maqedoninë.

 

Video e ditës