Ujësjellësi i ri i Tetovës, i cili u ndërtua për dy dekada, kishte shumë të meta

Ujësjellësi i ri i Tetovës i vënë në punë dy vjet më parë përdoret rrallë. Është një sistem që furnizohet nga ujërat sipërfaqësore, pra nga lumenjtë Penja dhe Leshniçka Reka, i ndërtuar në terrene të pjerrëta të Sharplanit, ku ka shpesh procese erozioni.

Uji nga ky ujësjellës ose është i turbullt ose mungon për shkak të defekteve të shpeshta të sistemit, ose qytetarët marrin ujë të pijshëm të rregullt, por me shije dhe erë të ndryshuar.

Sipas ndërmarrjes komunale të Tetovës, është e zakonshme që pas çdo reshje të dendur, uji nga tubacioni i ri i ujësjellësit të turbullohet, sepse bëhet fjalë për një sistem që furnizohet nga ujërat sipërfaqësore, të cilat më pas pastrohen në një stacion filtri.

Por nëse është një turbullirë e madhe, stacioni nuk mund të pastrojë ujin dhe mbyllet automatikisht.

Mjek Ratko Davidovski, specialist i higjienës dhe ekologjisë shëndetësore, thotë se ka një zgjidhje për turbullimin e ujit, para se të hyjë në ujësjellësin e qytetit, ai mund të pastrohet duke vendosur rezervuarë sedimentimi në vetë lumenjtë, nga të cilët furnizohet ujësjellësi. ujë.

“Kjo mund të kapërcehet duke pasur një precipitator me koagulim ose pa koagulim në vetë lumë nga ku furnizohemi me ujë. Koagulantët mund të jenë sulfat natriumi, sulfat hekuri, sulfat bakri. Ka disa lloje të depozitave të sedimentimit, por më së shpeshti është një rezervuar sedimentues me ndarje dhe kur kemi turbullira, ndodh sedimentimi, është një paratrajtim i ujit, që uji të shkojë në stacionin e filtrit dhe ai ujë të filtrohet. Sedimentimi zgjat nga 3 deri në 6 orë në rrugë nga graviteti dhe nga reaksioni kimik, dmth jonet negative dhe pozitive. Ndodhin reshje dhe pastaj është e lehtë që uji të sillet në gjendje të sigurt”, thotë Dr Davidovski.

Doktor Davidovski thekson se ka zgjidhje për ndryshimin e shijes dhe erës së ujit në periudhën e vjeshtës, e cila ndodh si pasojë e kalbjes së gjetheve në Leshniçka Reka, uji i së cilës shfrytëzohet nga ujësjellësi i ri.

“Edhe pas filtrimit, ne mund ta trajtojmë ujin. Mund të kushtëzohet, e kemi fjalën për ujin e lumit dhe është mirë që të bëhet me ozonim, teknikisht është e vështirë të bëhet ozonimi, por më pas themi se korrigjimi i ujit mund të bëhet edhe me karbon aktiv, para se uji të hyjë në stacion filtrues, kështu do të marrim ujë pa erë dhe shije të ndryshuar”, thotë dr. Ratko Davidovski.

Dr. Davidovski thotë se si Qendër për shëndet publik në Tetovë vazhdimisht ua japin këto rekomandime autoriteteve. Mirëpo, për momentin nuk ka njoftime nga autoritetet e qytetit dhe as nga PUC Tetovë për zbatimin e tyre.

Tubacioni i ri i ujit do të përdoret për momentin vetëm nëse uji në lumë është i pastër.

Përveç turbullimit të ujit, ujësjellësi i ri, i cili është ndërtuar për dy dekada, ballafaqohet edhe me avari të shpeshta, sidomos në periudhën e dimrit, prandaj tetovarët mbeten pa ujë të pijshëm.

Nga JKP Tetovë thonë se ekipet e tyre janë vazhdimisht në terrenin e Sharplaninës ku kryejnë kontrolle në ujësjellësin e ri, nga aty shpresojnë që ujësjellësi gjatë dimrit të jetë në gjendje të mirë, të ketë defekte. por jo në një shkallë kaq të madhe.

Kryetari i Komunës së Tetovës Bilal Kasami, së fundmi deklaroi se është bërë një analizë e problemeve me ujësjellësin e ri, por pa specifikuar se sa dhe çfarë problematike ka treguar ajo analizë.

Video e ditës