Libri i ri me poezi i Risto Lazarov titullohet "Chinuk"

Shtëpia botuese “Dialog” publikoi përmbledhjen më të re, të tridhjetë e pestë me poezi të Risto Llazarovit, me titull “Chinook”. Libri shënon 50-vjetorin e botimit të përmbledhjes së tij të parë me poezi “Zogu i natës në park”.

Poetesha Lidija Dimkovska në parathënien e "Chinook" thotë se ky libër përvijon qartë strukturën poetike të poezisë Chinook: se gjithçka është në gjithçka, se të gjithë janë bashkëkohorë me të gjithë, se chinook fryn jo vetëm në Amerikën e Veriut, por edhe kudo. në çdo fushë të thatë, në çdo furrë të thatë gjeopolitike me bukë thatë, por edhe te ne të thatë nga të gjitha trazirat kolektive e personale, nga djepi në varr.

Në përmbledhjen poetike “Chinuk”, shkruan Dimkovska, mund të gjejmë shumë referenca për poezinë popullore, por edhe urbanizim të lirikave popullore, barcaletave popullore, fjalëve të urta dhe idiomave. Fjalori poetik që lidhet me kodin e natyrës dhe dukuritë natyrore kalon në mënyrë delikate në kodin e kulturës dhe dobive të qytetërimit në të cilin njeriu shpeshherë bëhet bishë, pra lexuesi nuk bindet më nëse nuk është njësoj të jesh njeri. , një ujk ose një qenie njerëzore - njeri.

Risto Lazarov në këtë libër me poezi këndon dhe flet për jetën, për kohën në të cilën jetojmë, për kohën tonë të brendshme dhe të jashtme dhe për zinë kolektive të iluzioneve që kthehen në kujtime, e kujtimet, nga ana tjetër, nuk riciklohen në iluzione.

Në poezinë e Lazarovit, takimi ndërmjet individit dhe historikut, personalit dhe të përgjithshëm, mes estetikës dhe etikës, në kuptimin çsllavmoshe, realizohet gjithmonë në një mënyrë të re, kështu që në "Chinuk" ai takim thelbësor midis njeriut dhe njerëzimi, mes meje dhe tjetrit/tjetrit, mes dionizianit dhe apoloniasit paraqitet para nesh në ngjyrën e poezisë liriko-epike me konotacione shoqërore, filozofike, emocionale, ekzistenciale dhe gjeopolitike me të cilat mund të identifikohet kushdo, pavarësisht gjinisë, gjuha, kombi, feja dhe përkatësia sepse nuk ka njeri sot që nuk i ekspozohet mjekrës së historisë, realitetit dhe ekzistencës së vet, por edhe botës që krijon dhe shkatërron.

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 129, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 21-22 maj 2022)

Video e ditës