Një studim i ri ka treguar se si lëkura e bananes mund të jetë e dobishme në dietë

Foto: Profimedia

Sa herë që qëroni një banane dhe e hidhni lëvozhgën, po hidhni një rostiçeri të shijshme dhe ushqyese, thonë shkencëtarët.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se nëse lëvozhgat e bananes zbardhen, thahen dhe bluhen në miell, ato mund të përdoren për të bërë produkte të pjekura që shijojnë po aq të mirë, nëse jo më mirë, sesa produktet me bazë gruri. Alarm shkencor.

Jo vetëm që është krejtësisht i sigurt, por shkencëtarët kanë treguar gjithashtu se është në të vërtetë mirë për ju.

Kur produktet e tyre eksperimentale u testuan në shije, konsumatorët raportuan se ishin të kënaqur me shijen.

Studimi zbuloi se ju mund të merrni mjaft fibra, magnez, kalium dhe komponime antioksiduese.

Nga ana tjetër, shtimi i tepërt i miellit të lëvozhgës së bananes rezultoi që biskotat e bëra në studim të ishin paksa kafe dhe të forta, ndoshta nga të gjitha fibrat shtesë. Por kur bëheshin me miell që përmban 7,5 për qind lëvozhgë bananeje, cilësia e biskotave ishte shumë më e mirë.

Si bonus, mund të qëndrojë në raft për tre muaj në temperaturën e dhomës.

Ndërsa studimi shqyrtoi vetëm pasojat e shtimit të lëvozhgave të bananes te biskotat e pjekura, rezultatet tregojnë se përdorimi i miellit të lëvores së bananes në bukë, ëmbëlsira dhe makarona vlen gjithashtu të merret në konsideratë.

Vitin e kaluar, për shembull, një studim mbi tortën e lëvozhgës së bananes zbuloi se lëkura e verdhë e frutave i jep një ngjyrë natyrale produktit të pjekur si dhe lëndë ushqyese.

Ndërkohë, një studim i vitit 2016 zbuloi se zëvendësimi i deri në 10 për qind e miellit të grurit me miell nga lëvozhga e bananes mund të pasurojë bukën e pjekur me përmbajtje më të lartë proteinash, karbohidratesh dhe yndyre.

Ngrënia e lëvozhgës së këtij fruti nuk është vetëm një opsion i shëndetshëm, por gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e mbetjeve ushqimore. Rreth 40 për qind e peshës së bananes është në lëvozhgën e saj dhe kryesisht kjo lëvozhgë e mbushur me lëndë ushqyese, thjesht hidhet.

Sigurisht, lëvozhgat e bananes janë mjaft të padobishme nga ana ushqyese kur janë të papërpunuara. Por nëse përgatiten siç duhet, ato mund të përmirësojnë vërtet shijen e ushqimit. Ato madje mund të zgjasin jetëgjatësinë e disa produkteve sepse lëvozhgat kanë veti antioksiduese dhe antimikrobike.

E njëjta gjë vlen edhe për lëvozhgat e tjera të frutave, si lëvozhga e mangos, e cila gjithashtu është gjetur se rrit vetitë antioksiduese të ëmbëlsirave dhe përmirëson shijen e tyre.

Kështu që herën tjetër që të qëroni një banane, merrni parasysh ta mbani lëkurën. Stomaku juaj mund t'ju falënderojë për të.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës