Studim i ri: Kërpudhat djersiten për tu ftohur
Një studim i ri tregon se kërpudhat dhe ndoshta të gjitha kërpudhat kanë aftësinë të ftohen duke avulluar ujin që përmbajnë, shkruan "Shkenca e jetës".
Shkencëtarët, edhe pse ende nuk e dinë pse kërpudhat e posedojnë këtë aftësi, besojnë se zbulimi i ri do të ndihmojë në studimin e biologjisë komplekse të kërpudhave, dhe gjithashtu mund të ketë rezultate pozitive për shëndetin e njeriut.
Për këtë hulumtim, një aparat fotografik infra të kuqe është përdorur për të fotografuar disa kërpudha në pyll. Në foto, shkencëtarët vunë re se temperatura e kërpudhave është më e ulët se mjedisi në të cilin ndodhen.
Ekipi i shkencëtarëve hetoi më tej këtë fenomen të kërpudhave në laboratorin e tyre dhe zbuloi se lloje të ndryshme kërpudhash ftohen duke avulluar ujin nga sipërfaqja e tyre, që në thelb do të thotë se ato djersiten.
Në punimin e tyre, shkencëtarët thonë se kërpudhat, nëpërmjet këtij fenomeni, krijojnë kushte optimale për formimin dhe riprodhimin e sporeve.
Ata janë entuziastë dhe besojnë se ky zbulim lë hapësirë për të mësuar marrëdhënien e kërpudhave me individë të tjerë në mjedis, përfshirë njerëzit. Nëse zbulojmë pse kërpudhat preferojnë temperatura më të ulëta, mund të jetë e mundur të parandalohen infeksionet mykotike që ndikojnë në shëndetin e njeriut. Dihet se mbi 1,5 milionë njerëz bien viktima të infeksioneve të majave çdo vit.