Studim i ri: Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë të re për të vlerësuar nëse dikush është vërtet në koma

Foto: Pexels/Anna Shvets

Reagimet e njerëzve ndaj aromave të caktuara mund t'i ndihmojnë mjekët të përcaktojnë trajtimin më të mirë për pacientët që janë në koma, gjendje vegjetative ose gjendje minimale të vetëdijes, diagnoza të njohura si "gjendje të çrregulluara të vetëdijes", shkruajnë ata. Alarmi shkencor.

studimi i ri, shkencëtarët thonë se mund të jetë shumë e vështirë të identifikohet se në çfarë gjendje të vetëdijes është një pacient. Ata përdorën tinguj dhe fotografi gjatë stërvitjes, por rezultatet treguan se edhe aromat mund të ndihmojnë shumë.

Nëpërmjet aromave të përzgjedhura me kujdes, të cilat vendosen direkt nën hundën e pacientit, hulumtimet kanë treguar se mund të identifikohen gjendjet e ndërgjegjes së dëmtuar.

“Përgjigjet e nuhatjes duhet të konsiderohen si shenja ndërgjegjësimi. Përgjigja ndaj erës mund të ndihmojë në vlerësimin e ndërgjegjësimit dhe mund të kontribuojë në orientimin e mëtejshëm terapeutik, "shkruan studiuesit në punimin e tyre të botuar.

Ndryshe, testet në të cilat kanë marrë pjesë 28 pacientë në nivele të ndryshme të vetëdijes janë kryer nga një ekip i Universiteti i Mjekësisë JugoreKina U provuan aroma të ndryshme, duke përfshirë vaniljen dhe acidin dekanoik. Gjatë procesit të testimit, skanimet elektroencefalograme (EEG) janë përdorur për të monitoruar aktivitetin e trurit të pacientëve.

Shkencëtarët besojnë se një nivel më i lartë i vetëdijes tenton të nënkuptojë një reagim më të fortë ndaj aromave. Kjo u konfirmua pas tre muajsh testimi, nga 16 pacientë që reaguan ndaj erërave, 10 u kthyen në vetëdije. Ndërsa vetëm 2 pacientë u rikthyen ndërgjegjen e atyre 12 që ishin në grupin ku nuk kishte asnjë reagim ndaj stimujve të nuhatjes.

Këto rezultate janë vërejtur gjatë testimit vetëm me erën e vaniljes, ndaj studiuesit mendojnë se reagimi i fortë tek pacientët mund të ketë të bëjë me këndshmërinë e erës.

“Sistemet tona të nuhatjes funksionojnë ndryshe nga shqisat e tjera në atë që nuk përfshijnë talamusin në tru, i cili është një lloj rrjeti i lidhur me vetëdijen. “Erërat kanë një lidhje më të drejtpërdrejtë me trurin e përparmë, gjë që mund të jetë shumë e dobishme në këtë kontekst”, thonë studiuesit.

Këto studime po ndihmojnë për të zbuluar më shumë për vetëdijen, reagimet dhe lidhjet me aromat dhe trurin, por shkencëtarët besojnë se nevojiten më shumë testime me grupe më të mëdha njerëzish dhe një gamë më të gjerë aromash.

Me hulumtimet e ardhshme, thonë ata, duhet të jetë më e lehtë të monitorohet rikuperimi i vetëdijes dhe aktiviteti i trurit te pacientët me vetëdije të dëmtuar.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës