kafene
Foto: Pexels

Studim i ri: Si lidhet pirja e kafesë me rrezikun e demencës?

Njerëzit që pinë kafe rregullisht kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të demencës, ka zbuluar një studim i ri. Por ka një kapje - lidhja vlen vetëm për disa lloje kafeje, thotë "Science Alert".

Lidhja u krijua pas një studimi të kryer bazuar në të dhënat nga të dhënat shëndetësore të 204.847 personave në Mbretërinë e Bashkuar, të moshës 40 deri në 69 vjeç. Hulumtimi u krye nga studiues nga institucione në të gjithë Kinën. Të dhënat përfshinin zakonet e konsumimit të kafesë dhe diagnozat e rasteve të demencës.

“Marrja më e madhe e kafesë me kafeinë, domethënë kafeja që nuk ishte e padekafeinuar, veçanërisht kafeja e pa ëmbëlsuar, u shoqërua me zvogëlimin e rreziqeve të sëmundjes së Alzheimerit, çrregullimeve të demencës dhe sëmundjes së Parkinsonit”, shkruajnë studiuesit në punimin shkencor.

“Megjithatë, asnjë lidhje e tillë nuk u vu re për kafenë e ëmbëlsuar me sheqer ose ëmbëlsues artificialë”, shpjeguan autorët e studimit.

Studiuesit përdorën raportet e pjesëmarrësve për marrjen e tyre të kafesë për t'i ndarë në pesë grupe: ata që nuk konsumuan kafe, 0 deri në 1 filxhan në ditë, 1 deri në 2 filxhanë në ditë, 2 deri në 3 filxhanë në ditë dhe më shumë se 3 filxhanë. çdo ditë.

Grupi i fundit është ai në të cilin është gjetur rëndësia më e lartë statistikore. Por në përgjithësi, krahasuar me njerëzit që nuk pinë kafe, ata që pinë çfarëdo sasie kafeje kishin të paktën 34% më pak gjasa për të zhvilluar Alzheimer dhe sëmundje të lidhura me të, 37% më pak gjasa për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit dhe 47% më pak gjasa për të vdekur. nga sëmundje neurodegjenerative.

Megjithatë, kafeja duhej të ishte e pa ëmbëlsuar dhe me kafeinë që kjo lidhje të qëndronte. Studiuesit besojnë se disa veti të kafeinës mund ta mbrojnë trurin nga demenca. Është e mundur që sheqeri dhe ëmbëlsuesit artificialë mund të ndërhyjnë në përfitimet e kafeinës, kështu që do të nevojiten studime të mëtejshme për ta përcaktuar këtë me siguri.

"Mekanizma të shumtë sugjerojnë një lidhje të mundshme midis konsumit të kafesë pa sheqer dhe kafeinë dhe sëmundjeve neurodegjenerative," shkruajnë studiuesit.

Megjithatë, të dhënat në studimin e ri nuk janë mjaftueshëm gjithëpërfshirëse për të treguar një lidhje të drejtpërdrejtë shkak-pasojë. Nuk është e qartë nëse pirja e kafesë parandalon demencën, nëse fazat e hershme të demencës ndikojnë në konsumimin e kafesë nga njerëzit, apo nëse ekziston një faktor i tretë i panjohur që ndikon si në marrjen e kafesë ashtu edhe në rrezikun e demencës.

Shumë faktorë të ndryshëm mund të luajnë, duke pasur parasysh kompleksitetin e trurit dhe sëmundjet neurodegjenerative.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se kafeja mund të parandalojë përkeqësimin e demencës dhe ndoshta të shtojë vite në jetë. Megjithatë, lidhja mes këtyre dy faktorëve duket se varet nga sasia dhe lloji i kafesë.

Hulumtimi u publikua në Gazeta Amerikane e Ushqyerjes Klinike.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës