TARIFA E RE: Vetëm në tarifën e lartë çmimet e energjisë elektrike do të varen nga konsumi

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitreski

Çdo amvisëri do të jetë shfrytëzues potencial i të 3 ose 4 blloqeve, varësisht nga sa shpenzon në muaj, sqaron Komisioni Rregullator për Energji.

Ata janë afër fundit analizat për reformën më të madhe të sistemit të tarifave të energjisë elektrike në 30 vitet e fundit. Kryetar i Komisionit Rregullativ të Energjisë Marko Bislimoski tha në një konferencë për media se në tarifën e ulët do të ketë vetëm një çmim, pavarësisht se kush sa konsumon energji elektrike. Në tarifën e lartë, pra të shtrenjtë, do të jenë 3 ose 4 blloqe dhe do të ketë çmime të ndryshme.

Tarifa e re pritet të nisë në Korrik së bashku me të renë lista e çmimeve të energjisë elektrike, për të cilat kompanitë tashmë po paraqesin llogaritjet. Cilat do të jenë kufijtë për bllok tarifat, Bislimoski tha se ato do të shpallen kur të merret vendimi përfundimtar, por do t'i kushtohet vëmendje. amvisëritë elektrike, sepse realisht nuk kanë zgjidhje tjetër, të mbrohen.

- Po mendojmë për mundësinë e ndryshimit të çmimeve më shpesh brenda blloqeve. Pra, në një bllok duhet të ketë çmim më të ulët të rrymës në dimër, dhe më të lartë në verë - thotë Bislimoski.

Ai gjithashtu shpjegoi se çdo familje është përdorues potencial i të 3 ose 4 blloqeve.

- Edhe nëse është në tarifën më të lartë, konsumatori do të paguajë çmimin më të ulët për ato kilovat që hyjnë në tarifën e parë, pastaj me çmimin e dytë do të llogariten ato kilovat që hyjnë në bllokun e dytë dhe pas të tretës, mundësisht të katërt. , ata në bllokun e tretë dhe të katërt - tha Bislimoski.

Bislimoski foli edhe për përvojat nga vendet fqinje. Në Serbi janë 3 njësi, pra një çmim për konsum deri në 350 kilovat në muaj, një tjetër nga 351 në 1.600 dhe një i tretë mbi 1.600 dhe raporti ndërmjet tarifës më të ulët dhe më të lartë është 1 me 4. Në Kosovë janë dy njësi. konsumi mujor deri në 800 kilovat e mbi 800 kilovat dhe raporti i çmimeve është 1 me 2. Në Shqipëri po mendohet të futet një model me tarifa bllok deri në 700 kilovat dhe mbi 700 kilovat.

- Konsumi mesatar mujor në vend është 410 kilovat/orë, me tarifa të shtrenjta 53 për qind dhe të lira 47 për qind - tha Bislimoski.

Ai ndau të dhënat se 21,5 për qind e familjeve konsumojnë nga zero deri në 100 kilovat në muaj. Nga 100 në 400 kilovat konsumojnë 42 për qind të familjeve, nga 400 në 500 kilovat 9,7 për qind, nga 500 në 1.000 - 19,8 dhe mbi 1.000 kilovat janë 7,7 për qind.

- Një familje prej katër anëtarësh që ngrohet me rrymë në panele, konsumon mesatarisht 1.100 deri në 1.200 kilovat orë në muaj, ndërsa me inverter nga 800 deri në 850 kilovat orë, por megjithatë varet nga izolimi - thotë Bislimoski.

Ai theksoi se jemi të parët në rajon vetëm me bllok tarifa në tarifën e shtrenjtë.

- Na shkon si sistem elektroenergjetik, sepse ka periudha që kemi tepricë të energjisë elektrike. Por në tarifën e shtrenjtë do të kemi çmime të ndryshme. Blloku më i lartë do të jetë me çmime afër tregut të lirë. Në vend, 17 familje konsumojnë 10% të energjisë elektrike që konsumojnë të gjitha familjet së bashku. Konsumi i tyre është i barabartë me 30% të prodhimit vendas të energjisë elektrike nga hidrocentralet nën ESM. Le të shpenzojnë sa të duan, por për këtë duhet të paguajnë më shumë - thotë Bislimoski.

Video e ditës