Recetë e re nga kuzhina e Diana Ivanoskës: Galeta fshatare me kërpudha, qepë të karamelizuara dhe vezë
Jeta mund të jetë vërtet jashtëzakonisht e shijshme, dhe kjo e vërteton këtë Diana Ivanoska nga Tetova, e cila me talentin e saj për ndërthurjen e shijeve na çon në një udhëtim të jashtëzakonshëm gastronomik.
Ivanoska qëndron pas profilit në Instagram “Dash of Spice” dhe zbulon sekretet e vogla për të krijuar magji nga shijet. Ajo ka ndarë recetat e saj me ndjekësit dhe miqtë e saj që nga fillimi i pandemisë.
“Më pëlqen çdo pjesë e procesit, por më pëlqen të fotografoj ushqimin më shumë”, tregon Diana.
Sot ajo ndan me ne një recetë për mini galeta me kërpudha dhe vezë.
"Këto galeta fshatare janë kombinimi perfekt i gjalpës, brumit të shkrifët, qepëve të karamelizuara dhe vezëve." Një kombinim i shijshëm që ju rekomandoj ta provoni”, thotë ajo.
Për 4 mini galeta ju nevojiten:
Për leh:
- 160 g miell
- 1/2 lugë çaji kripë
– 113 gr gjalpë të ftohtë dhe të grirë hollë
- 60 ml ujë të ftohtë
Rreth mbushjes:
- 400 g kërpudha
– 2 qepë të mesme
– trumzë e freskët (ose e thatë).
- 3 lugë vaj ulliri
- 15 ml salcë soje
- 100 g djathë (i grirë)
- kripë, piper i zi i sapo bluar
– 4 vezë të vogla
– 1 vezë për lyerje
përgatitja:
Përzieni miellin me kripën dhe shtoni gjalpin e ftohtë. Fërkoni gjalpin në miell derisa të merrni një përzierje të thërrmuar. Shtoni ujin e akullit dhe gatuajeni brumin. Ndani brumin në katër pjesë dhe çdo pjesë mbështilleni me film transparent dhe lëreni në frigorifer për të paktën një orë. Ngrohim vajin në një tigan dhe skuqim qepën ngadalë derisa të karamelizohet. Shtoni kërpudhat dhe skuqini derisa të avullojë i gjithë lëngu. Shtoni kripë, piper dhe salcën e sojës dhe skuqeni për 5 minuta të tjera. Në fund shtoni trumzën dhe hiqeni nga zjarri. Ngroheni furrën në 200 gradë. Hapeni çdo top brumi në një rreth 20 cm. Vendoseni brumin në letër pjekjeje. Përhapeni djathin në mes duke lënë 2 cm në skajet pa e mbushur. Shtoni përzierjen e kërpudhave sipër djathit. Palosni skajet e brumit mbi mbushjen. Lyejmë majat me vezën e rrahur dhe i pjekim për rreth 20 minuta. Bëni një pus në mbushjen e secilës galetë. Thyeni 4 vezë në 4 enë të vogla. Nëse veza është e madhe, hiqni një pjesë të së bardhës. Hidhni vezët në vrima dhe piqini për 10 minuta të tjera. E zbukurojmë me trumzë dhe e shijojmë.