Një valë e re e koronavirusit është në prag, dhe është versioni më i keq i omicron

OMICRON
Foto: Profimedia

Koronavirusi kthehet në derën e madhe. Llojet Omicron janë regjistruar në Evropë - BA.4 dhe BA.5, të cilat po përhapen më shpejt se të tjerët dhe pritet që së shpejti të bëhen dominuese. Kjo për faktin se shumë vende kanë hequr masat e Covidiumit, dhe sezoni është me pushime dhe më shumë udhëtime.

Sa i rrezikshëm është nënvarianti BA?

Nënvarianti omikron, BA.5, është një variant i virusit që ka dalë dhe duket se në Nju Jork ka pasur një rritje të numrit të të infektuarve me këtë variant dhe ekspertët po përgatiten për një valë të gjashtë të mundshme të pandemisë. Vala e re e kojotave duket se ka nisur në Nju Jork dhe udhëhiqet nga varianti i ri dhe më i fortë i omicronit që është vërejtur deri më sot dhe këtë e ka zbuluar epidemiologu i tyre më i famshëm. Nënvarianti BA.5, i cili u vëzhgua fillimisht në Afrikën e Jugut dhe më pas në Portugali, konsiderohet, të paktën nga disa ekspertë, si varianti më i keq i omicron deri më sot, pasi imuniteti i fituar më parë nuk duket të jetë pengesë. , dhe është shumë më e lehtë për t'u transmetuar.

Dr. Jay Varma, një epidemiolog nga Nju Jorku, thekson se infeksioni është fort në nivel të lartë në qytet, në vend që të vërehen, janë më pak të infektuar. “Kemi folur për një numër shumë të vogël të rasteve, por nuk është më kështu. Sipas rasteve të reja të raportuara, transmetimi i virusit duket të jetë i shpejtë tek personat nën 20 vjeç. “Ky duket se është fillimi i një vale të re pandemike,” tha ai në Twitter.

A do të ketë rritje të madhe të rasteve të reja?

Në dy muajt e fundit, shifrat nuk dukej se po rriteshin, por tani gjërat kanë ndryshuar. Testet tregojnë se varianti BA.5 është përgjegjës për rreth 17 për qind të infeksioneve, por për shkak se të dhënat janë rreth dy javë të vjetra, CDC thotë se sot ai përbën 37 për qind të rasteve.

“Përvoja e vendeve të tjera do të thotë se do të ketë një rritje të madhe, tani për tani në Nju Jork, dhe kjo përfshin ata që janë infektuar me variantin omicron. Varma shton se ende nuk dihet se çfarë do të thotë kjo valë e re e BA.5 kur bëhet fjalë për shtrimin në spital apo numrin e vdekjeve që kanë ardhur deri tani në rënie. Pyetja që lind është nëse doza përforcuese e vaksinës do të funksionojë kundër këtij nëntipi omikron ashtu siç ndodhi kur përfshihej nënvarianti. BA.1. Përgjigjen për këtë pyetje shkencëtarët ende nuk e dinë.

 

Video e ditës