Jeta e natës në vend po vdes: prej dy vitesh askush nuk kërkon licencë për disko!

Klubi i natës / Foto: EPA-EFE / VALENTIN FLAURAUD

Nga viti 2017 deri në vitin 2022, Ministria e Ekonomisë ka lëshuar 150 licenca për bare nate, kabare, disko klube dhe disko klube në natyrë, tregon Regjistri i tyre. Licencat rinovohen çdo vit, dhe më e shtrenjta është ajo për një disko verore - 10.000 mijë euro, megjithëse sezoni i tyre është i kufizuar në tre muaj.

Gjithnjë e më pak furnizues të ushqimit në shtëpi vendosin të hapin një bar nate, kabare apo disko klub, ndoshta për faktin se duhet të plotësohen shumë kërkesa nga institucionet përkatëse. Ata pohojnë se jeta e natës në Shkup, por edhe në disa qytete të tjera po sakrifikohet për shkak të kërkesave të pakapërcyeshme institucionale. Dhe pasi të kalojnë procedurën, mund të ngecin në faktin se janë kërcënim për rendin dhe qetësinë publike dhe nuk marrin një leje, e cila nuk është e lirë.

Nga viti 2017 deri në vitin 2022, Ministria e Ekonomisë ka lëshuar 150 licenca për bare nate, kabare, disko klube dhe disko klube në natyrë, tregon Regjistri i tyre. Të dhënat nxjerrin në pah edhe një fakt tjetër interesant – gjatë gjithë vitit të kaluar, por edhe në fillim të këtij viti, nuk ka pasur interes për të lëvizur jetën e natës në vend, dhe nga viti 2018 deri në vitin 2022, 32 kërkesa të kompanive që kanë dashur të hyjnë në këtë segment të hotelierisë u refuzuan. Licencat rinovohen çdo vit. Sipas Ligjit për katering, për të hapur një kabare duhet të paguhen nga 2.500 deri në 5.000 euro në denarë, licenca për bar nate kushton nga 5.000 deri në 7.000 euro, ndërsa për disko klub 7.000 euro. Licenca për një disko të hapur verore është më e shtrenjta – 10.000 euro, megjithëse sezoni i tyre është i kufizuar në tre muaj.

- Sipas Ligjit për veprimtari hoteliere, licencat për disko klube, disko klube në natyrë, kabare dhe klube nate janë të vlefshme për 1 vit dhe lëshohen në bazë të dokumentacionit të bashkangjitur dhe kompensimit të paguar, sipas vendimeve të komunës dhe qytetit të Shkupit. Nëse objekti i hotelierisë nuk i plotëson kushtet minimale teknike (MTU) dhe kushtet për rendin, qetësinë dhe qarkullimin publik (për të cilat paraqet njoftim nga Ministria e Brendshme dhe Inspektorati Shtetëror i Tregut) dhe vërtetimin e pagesës, është ka lëshuar licencën brenda 15 ditëve. Në rast se ka një mendim negativ nga MPB-ja (për shkak të prishjes së rendit dhe qetësisë publike) ose nga DPI për mospërmbushje të MTU-së, kërkesa e tij refuzohet – sqarojnë për “Shtypin e Lirë” Ministria e Ekonomisë.

Ligji parashikon që nuk mund të hapni një lokal nate, kabare apo disko klub në një ambient biznesi që ndodhet në një ndërtesë kolektive banimi. Lartësinë e taksës për licencë e caktojnë këshillat e komunave dhe Këshilli i Qytetit të Shkupit. Gjysma e shumave për licencat shkojnë për bashkitë, dhe gjysma tjetër shkon në llogarinë e buxhetit të shtetit. 30 ditë para skadimit të periudhës së vlefshmërisë së një licence të lëshuar më parë, Ministria e Ekonomisë i kujton mbajtësit të licencës periudhën e vlefshmërisë së saj.

– Baret dhe kabaret e natës mund të punojnë nga ora 20.00:04.00 deri në orën 1:31 të ditës pasardhëse, të premteve dhe të shtunave, përballë festave dhe festave publike, si dhe në periudhën nga 25 qershori deri më 15 gusht dhe në periudhën nga dhjetori. Nga 20.00 deri më 05.00 shkurt ata mund të punojnë nga ora 31:20 deri në orën 1:2 të mëngjesit të ditës pasardhëse, dhe më 06.00 dhjetor deri në orën 19.00:04.00 të ditës pasardhëse, 1 dhe 31 janar deri në orën 25:15 të ditës pasardhëse. Disko klubet, pavarësisht nëse janë të mbyllura apo të hapura, mund të punojnë nga ora 19.00 deri në orën 05.00 të ditës së nesërme, të premteve dhe të shtunave, përballë festave dhe festave publike, si dhe në periudhën nga 31 qershori deri më 19 gusht dhe në Periudha nga 1 dhjetori deri më 2 shkurt, ata mund të punojnë nga ora 06.00:XNUMX deri në orën XNUMX:XNUMX të ditës pasardhëse dhe më XNUMX dhjetor deri në orën XNUMX:XNUMX të ditës pasardhëse, më XNUMX dhe XNUMX janar deri në orën XNUMX:XNUMX të mëngjesit. të nesërmen - shkruhet në Ligjin për veprimtari hoteliere.

Restorantët pohojnë se në Shkup nuk ka jetë nate!

Në mesin e verës 2022, pronarët e klubeve të natës verore në Shkup u ankuan se nuk po merrnin licenca për të punuar. Ata pohuan se jeta e natës në Shkup është shuar plotësisht dhe se janë në disavantazh dhe kërkuan zgjidhje për këtë situatë nga Qeveria dhe ministritë. Nga ana tjetër, MPB-ja theksoi në atë kohë se bëhej fjalë për disa hotelierë me ambiente në City Park, kërkesat e të cilëve janë të pambështetura ligjërisht dhe nuk plotësojnë kushtet e qarkullimit. Duke përfaqësuar interesat e tyre, kryetari i atëhershëm i Odës së Pavarur të Mikpritjes, Zdravko Josifovski, kundërshtoi reagimet e iniciativave civile që ankoheshin për të ashtuquajturat. Ndotja akustike nga parku i qytetit në Shkup, duke komentuar se po të kishte pasur muzikë të lartë në vitet e kaluara, qyteti do të mund t'i zhvendoste objektet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës