Knockdown mbi politikën shoviniste të Sofjes ndaj Maqedonisë

Sasho Ordanoski
Sasho Ordanoski / Foto: “Shtypi i Lirë”, Dragan Mitreski

Nëse bullgarët do të kishin qenë më të zgjuar, ata mund të kishin arritur në përfundime më të mira për sjelljen e tyre duke ndjekur më nga afër atë që po ndodh në Serbi, sepse zhgënjimi i tyre i vërtetë me Maqedoninë kalon kryesisht përmes Beogradit, përpara se të derdhet në Shkup. Por ata nuk ishin dhe nuk janë.

Nuk jam i sigurt se miqtë tanë në Bullgari e kuptojnë se çfarë u ka ndodhur në dhjetë ditët e fundit, me njohjen e rrufeshme (në dukje) të autoqefalisë së KOM-OA dhe çfarë do të ndodhë me ta ende…

Vendimi historik i përket Kishës Ortodokse Serbe. Mirënjohja dhe merita me të drejtë i takojnë patriarkut serb Porfiri dhe botëkuptimit të ri përparimtar që ai me ardhjen e tij në krye të KOS-it aplikoi në këtë mosmarrëveshje të panevojshme ndërkishare.

Por nuk duhet të jesh shumë i zgjuar për të kuptuar se i gjithë "operacioni" delikat dhe i koordinuar prej kohësh laik-kishë midis Konstandinopojës, Beogradit dhe Shkupit është kryer padyshim në kuadrin e një përpjekjeje të plotë gjeopolitike për të përmbyllur politikën amerikane drejt forcimit kombëtar. dhe sovraniteti shtetëror i Maqedonisë, një projekt i nisur shumë kohë më parë dhe i zbatuar me durim gjatë gjithë këtyre viteve që nga rënia e RSFJ-së, pikërisht për të përfunduar strategjinë perëndimore ndaj Ballkanit për fazën e "rirregullimit" të rendit botëror që u provokua në mënyrë të pamatur nga rusët me agresion të ashpër dhe tragjik.në Ukrainë. Mbijetesa e Republikës sovrane dhe liberalo-demokratike (Veriu) para tre dekadash ishte shpallur dhe përsëritur vazhdimisht "interesi kombëtar i Shteteve të Bashkuara".

Kush nuk e kupton - brenda dhe jashtë vendit - çfarë do të thotë të kujdesesh për zbatimin e "interesit kombëtar" amerikan në marrëdhëniet ndërkombëtare moderne, ende "të vlefshme" (edhe në sferën e marrëdhënieve globale ndërfetare), është përgjegjës për veprimet e tyre, në fund të fundit, në Uashington. Pyetni Gruevskin dhe Mijalkovin se si duket përmbledhja e asaj përvoje. Dhe, po, kam shkruar shumë kohë më parë se një politikë e tillë amerikane nuk ka efikasitetin dhe sofistikimin e një "mulli kafeje"; asociacioni i vërtetë i ngjan më shumë një "makine gurthyese". Megjithatë, efekti është rëra e imët për "llaçin lidhës" midis blloqeve.

Në atë projekt amerikan ballkanik, Shtetet e Bashkuara ofrojnë komponentin "e vështirë" të bindjes dhe presionit sistematik, megjithëse të ngadaltë, mbi mendjelehtësinë e aktorëve të ndryshëm, dhe Bashkimi Evropian merr pjesë, në rastin më të mirë, me herë pas here politike dhe më të mëdha. mbështetje ekonomike.duke ruajtur hezitimin e përhershëm për të integruar Ballkanin në radhët e tij. Në fakt, konsideratat historike, sociale dhe gjeografike të BE-së janë shumë më të ndërlikuara se ato të amerikanëve kur bëhet fjalë për Ballkanin. Nuk ka asnjë nxitim për këtë qasje, por pa ndërhyrjen e vazhdueshme dhe, kur është e nevojshme, e vendosur e SHBA-së, Evropa do të kishte qenë shumë kohë më parë më e ndarë dhe e paqëndrueshme se sa është sot. Frenat dhe komplikimet në atë rrugë janë kryesisht për shkak të francezëve me politikën e tyre simpatike, perandorake, të falimentuar evropiane. Të paktën Maqedonia e ka ndjerë atë mirë në kurrizin e saj.

Por të kthehemi në fillim, çfarë do të thotë kjo për miqtë tanë në Bullgari?

Ngadalë por me siguri, kur bëhet fjalë për Ballkanin, Sofja po merr primatin famëkeq nga Beogradi - që është një tjetër histori tjetër, por dinamike në ndryshim dhe, për mrekulli, e mundshme pozitive në fjalë - për të komplikuar integrimin ballkanik. Të mbërthyer në konvulsionet e tyre të brendshme politike nacionaliste, herë pas here shoviniste, pro-ruse, bullgarët humbin një mundësi të rëndësishme historike për t'u vendosur përfundimisht si një faktor konstruktiv në Ballkan brenda kornizës së "interesave kombëtare" amerikane. Me “projektin Petkov” iu dha mundësia në mënyrë të qytetëruar dhe me “fytyrë të shpëtuar” që të normalizojnë marrëdhëniet me Maqedoninë dhe të zhbllokojnë personalisht integrimin e mëtejshëm rajonal evropian. Në vend që ta shohin dhe ta vlerësojnë mirë “tablonë më të gjerë”, ata marrëzisht, me peshën e inteligjencës së Karakaçanovit, fillimisht e eliminuan Zaevin (dhe Dimitrovin) nga politika maqedonase, e më pas zgjodhën ta festojnë Vanço Mihajlovin në Manastir. Dhe, me shumë gjasa, për shkak se u “ngecën” në qoshe, u vunë në situatë që të përsërisin euroveton për Maqedoninë në qershor.

“Përshëndetja” pasoi menjëherë me përfundimin epokal të statusit të KOM-OA, që është padyshim një arritje shumë më e rëndësishme për idealin kombëtar e shtetëror, fetar e politik maqedonas, sesa lënia e mundshme e një afati tjetër të parashikuar për euron. -Zbllokimi maqedonas. Ne, për fat të keq, në një të ardhme të parashikueshme, do të mbetemi jashtë BE-së; ata, për një kohë të pacaktuar, qëndruan me “gishtin në gojë”. Dhe kjo pasi ne fillimisht u bëmë anëtarë të NATO-s, që askush të mos ketë ide edhe më budallaqe.

Dobroooo… Maqedonia është e detyruar të kërkojë perspektivën e saj rajonale dhe më të gjerë përmes korridorit veri-jug, me Greqinë dhe Serbinë, dhe të forcojë marrëdhëniet në perëndim, me Shqipërinë dhe veriperëndim me Kosovën; dhe përsëri, me insistimin e Bullgarisë, të "vënë në pritje" perspektivat e saj lindore. A mundet dikush në Sofje të shpjegojë në mënyrë racionale se si kjo është në interesin e Bullgarisë?

Kështu, mbrojtja e “interesit kombëtar” të Shteteve të Bashkuara, madje edhe të Evropës Perëndimore, në jug të Ballkanit dhe formalisht zhvendoset në lindje, në Bullgari. Si mendoni se llogaritja perëndim-lindje - fjala nuk është e rastësishme - do të bëhet në muajt dhe vitet e ardhshme? Për më tepër, tani stabiliteti i brendshëm politik i Maqedonisë (që është mesazh për politikanët e brendshëm maqedonas) do të bëhet faktor i rëndësishëm për "teatrin" lindor të asaj kalkulimi. "Makina dërrmuese e gurëve" tashmë është ndezur dhe, siç janë gjërat, ne gradualisht do të fillojmë të prodhojmë "rërë" në Bullgari, pasi është shumë e rëndësishme një vend në krahun lindor të NATO-s për të qenë në gjendje të para-forcojë - pa luftë - kënaquni me makinacionet ruse antiperëndimore.

Kjo përpjekje për të analizuar dinamikën aktuale gjeopolitike të Ballkanit Jugor është e përafërt dhe e thjeshtë, por nëse bullgarët do të kishin qenë më të zgjuar, ata mund të kishin arritur në përfundime më të mira për sjelljen e tyre duke ndjekur më nga afër atë që po ndodh në Serbi, sepse frustrimi i tyre i vërtetë me Maqedoninë. kalon kryesisht përmes Beogradit, para se të derdhet në Shkup. Por ata nuk ishin dhe nuk janë. Dhe problemet e Vuqi. janë shumë më të mëdha se ato të prodhuara nga Sofja me politikën e saj të rinovuar me nxitim zyrtarisht të Bullgarisë së Madhe ndaj Maqedonisë. Tani shpresa e tyre e vetme është që Vuqi, si i tillë, të mos ketë sukses në modernizimin properëndimor të Serbisë, sepse sigurisht i shpjegohet në detaje se ku do të fryjë “era” në vitet e ardhshme në Ballkan.

Bullgarët sapo morën një goditje fetare-politike për politikën e tyre të gabuar ndaj Maqedonisë. Numërimi deri në dhjetë është në vazhdim, gjërat po qëndrojnë në këmbë të lëkundura.

Video e ditës