New York Times: Netanyahu miraton Arabinë Saudite të përdorë Spyware izraelit

Softueri Pegasus / Foto: MPB

Izraelit ka përdorur spyware-in e NSO-së si një shtyllë qendrore të politikës diplomatike në vitet e fundit, raportoi New York Times.

Sipas gazetës, shteti e ka autorizuar Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman për të përdorur softuerin Pegasus për t'iu afruar Arabisë Saudite.

Në vitin 2020, atëherë Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu miratoi Arabinë Saudite që të përdorte Pegasus, i konsideruar si spyware më i mirë në botë, në një bisedë telefonike me Princin e Kurorës Saudite.

Një zëdhënës i ish-kryeministrit izraelit i tha gazetës amerikane se pretendimi i Netanyahut se ai kishte ofruar "sisteme të tilla në këmbim të masave të tjera" për liderët e huaj ishte një gënjeshtër e plotë.

Izraeli nuk ka marrëdhënie diplomatike me Arabinë Saudite dhe izraelitëve u ndalohet të bëjnë biznes në mbretëri, dhe gazeta izraelite Harez raportoi se për të zhvilluar marrëdhënie diplomatike, ajo ndihmoi në krijimin e lidhjeve midis tij dhe sektorit izraelit të spyware.

Video e ditës