As një bakshish i madh nuk mund t'i mbajë kamerierët në Serbi

Profesionet e mikpritjes, si kamerierët apo kuzhinierët, janë ende ndër më të kërkuarit me numrin më të madh të shpalljeve për punë nga punëdhënësit vendas, sipas statistikave të fundit të Shërbimit Kombëtar të Punësimit të Serbisë-NSV. Viteve të fundit, vendet e punës në industrinë e hotelierisë kanë qenë ndër më të kërkuarat në reklamat e “Infostuda” – transmeton Politika rs. Zyrtarët theksojnë se hoteleria dhe hoteleria shihen gjithnjë e më shumë si punë për të ardhura sezonale, por punët në ndërtim dhe bujqësi nuk janë shumë prapa.

Mesatarisht, kamarierët presin rreth 1.400 euro në muaj, por mesatarja e tyre është rreth 60.000 dinarë. Shefat e kuzhinës do të donin minimalisht 1.480 euro për punën e tyre, por ata paguhen më mirë se kamarierët. Mesatarisht, shërbëtoret presin një minimum prej 1.145 euro në muaj, recepsionistët besojnë se duhet të marrin një minimum prej 1.259 euro për punën e tyre, dhe shitësit presin një pagë mesatare prej 1.105 euro.

Shoqata e Hotelierëve dhe Restoranteve të Serbisë vlerëson se aktualisht ka një mungesë prej rreth njëzet mijë punëtorëve në industrinë e hotelerisë. Dragan Cvetkoviq, kryetar i Sindikatës së Pavarur të Mikpritjes dhe Turizmit të Serbisë, thekson se punëtorët që kanë diplomë dhe kanë mbaruar shkollën për kamerierë dhe kuzhinierë mund të gjejnë punë shumë shpejt, por shefat e tyre u ofrojnë paga të mjerueshme, të cilat ata me të drejtë. refuzoj.

- Prandaj punëtorët tanë shkojnë më tej, jashtë vendit dhe më pas punëdhënësit ankohen se nuk gjejnë punë cilësore. Megjithatë, nuk mendoj se ata po thonë të vërtetën, sepse e vërteta është se punëdhënësit nuk do t'i paguajnë sa duhet, ata po i nënshkruajnë për pagën minimale. Kush dëshiron të bëjë punë të palodhur për pagën minimale - pyet Cvetkoviç, duke shtuar se në Serbi ka disa shkolla të larta të hotelierisë që trajnojnë staf të cilësisë së lartë të hotelierisë.

- Të tillë të shkolluar po ikin gjithnjë e më shumë, sepse punëdhënësit këtu shohin vetëm interesat e tyre, dhe na vijnë nga vende të tjera, dhe ne nuk e dimë se sa mirë janë të përgatitur për punë, sidomos ata kamerierët dhe kuzhinierët. Ndryshe, pagat e kamarierëve gjithmonë kanë qenë të ulëta, sepse punëdhënësit i trajtojnë si punëtorë që marrin bakshish gjatë punës. Megjithatë, ata harrojnë se një kompensim i tillë është vullneti i mirë i mysafirëve. Kjo nuk do të thotë se ata duhet të kenë paga të mjerueshme - beson Cvetkoviq.

Beogradi Igor S. prej më shumë se një viti punon si kamarier në një lokal të vogël në kryeqytet. Ai thotë se në fillim rroga e kishte të ulët, në nivelin e të ardhurave bazë, por tani fiton më shumë, sidomos për bakshish.

- Fillova me pesëdhjetë mijë, dhe tani fitoj dy herë më shumë. Megjithatë, duke qenë se shefit i mungojnë më shumë punëtorë, unë jam duke kryer shumë detyra dhe duke punuar më shumë se 40 orë në javë. Unë në radhë të parë jam kamerier, por ndonjëherë më duhet të laj edhe enët, të përgatis kafe, çaj... Kur e shikoj kështu, paguhem pak. Megjithatë, jam i kënaqur sepse jam regjistruar – thotë ai.

Ndryshe nga ai që punon në vendlindje, punëtorët e Jadranit, për të cilët ka shumë interes për sezonin, vijnë kryesisht nga periferia e Serbisë. Njëri prej tyre është Nemanja Markoviq nga Sombori, i cili dy vitet e fundit punon në kuzhinën e një hoteli në Shibenik.

– Më parë kemi punuar sezonalisht në vende të tjera, por na kanë sugjeruar të punojmë këtu, sepse kushtet janë të mira, prandaj kam qëndruar kaq gjatë këtu. Para së gjithash, për shkak të pagës, e cila është dukshëm më e lartë se në Serbi. Paga jonë është dy-tre herë më e lartë – tha Nemanja.

Për të zgjidhur sa më shpejt problemin e pagave të ulëta dhe mungesës së kuadrove, Sindikata e Pavarur e Mikpritjes dhe Turizmit të Serbisë ka propozuar nënshkrimin e marrëveshjes kolektive degëzuese me sindikatat e punëdhënësve, por nuk kanë arritur.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës