Nikolovski: Memorandumi i bashkëpunimit me Bullgarinë është një hap i madh për përmirësimin e bashkëpunimit në bujqësi

Ljupçoo Nikolovski dhe Ivan Ivanov
Ljupçoo Nikolovski dhe Ivan Ivanov / Foto: Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Ljupço Nikolovski dhe Ministri i Bujqësisë i Republikës së Bullgarisë Ivan Ivanov sot nënshkroi një Memorandum Bashkëpunimi në fushën e bujqësisë, shkencave bujqësore, zonave rurale dhe pylltarisë.

Nënshkrimi ishte pjesë e një sesioni të përbashkët të qeverive të dy vendeve të mbajtur në Sofje.

Ministri Nikolovski theksoi se kjo Marrëveshje e rëndësishme bilaterale është një hap i madh në forcimin dhe avancimin e bashkëpunimit bilateral dhe tregtar.

- Besoj se në periudhën në vijim do të japim rezultate. Sot nënshkruam Memorandum për bashkëpunim me ministrin e Bujqësisë së Bullgarisë Ivan Ivanov, diskutuam për rëndësinë e sektorit të bujqësisë, që të dy vendet të rrisin bashkëpunimin dhe bashkërisht të japin rezultate. Maqedonia e Veriut është lider në rajon për sa i përket shfrytëzimit të programeve IPARD dhe përvoja e Bullgarisë si vend anëtar i BE-së do të jetë me rëndësi të madhe në zbatimin e Instrumenteve për Asistencë të Para-Aderimit në BE. Përmirësimi i pylltarisë dhe gjuetisë do të jetë një nga prioritetet në periudhën e ardhshme të punës, tha Nikolovski.

Sipas tij, përgatitjet për formimin e grupeve punuese nga dy ministritë në të gjitha fushat e Memorandumit do të fillojnë menjëherë dhe mbledhja e parë e grupeve do të mbahet në fillim të muajit të ardhshëm.

Sipas Ministrisë së Bujqësisë, Memorandumi hap mundësi për bashkëpunim të ngushtë ndërmjet institucioneve kompetente të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë në disa fusha. Grupet e punës ndërministrore që do të formohen në një periudhë të shkurtër kohore do të punojnë për zhvillimin e bashkëpunimit në fushën e: zbatimit të Instrumenteve të BE-së për Asistencën e Para-Aderimit, shkencat bujqësore, pylltarinë dhe gjuetinë, prodhimin organik dhe përpunimin e bujqësisë organike. produktet, bioteknologjia në bujqësi dhe blegtori, përzgjedhja dhe riprodhimi në blegtori, si dhe bashkëpunimi transnacional në zonat rurale dhe fusha të tjera me interes të përbashkët.

Krahas bashkëpunimit teknik dhe administrativ, dy ministritë do të shkëmbejnë informacione shkencore dhe teknike dhe përvojë eksperte në fushën e bujqësisë, do të organizojnë seminare dhe trajnime, do të punojnë në zbatimin e programeve të përbashkëta kërkimore në bujqësi dhe shkenca bujqësore.

Ministri Nikolovski sot në kuadër të seancës ndërqeveritare së bashku me kolegët e tij ministra nga Republika e Bullgarisë mori pjesë në takimin e parë me grupin punues për ekonomi, energjetikë, financa, inovacion dhe zhvillim, investime dhe bujqësi, me të cilin u vunë bazat për punën në janë përcaktuar fushat dhe afatet për përmbushjen e prioriteteve.

Burimi: MIA

Video e ditës