Nikolloski implikon Biticin në rastin Onishchenko, mohon zëvendëskryeministri

Nikoloski e vuri në dukje Biticin si negociator me Onishchenkon/Foto kolazh: Free Press

Pas akuzave të nënkryetarit të VMRO-DPMNE-së Aleksandar Nikoloski në adresë të zëvendëskryeministrit për çështje ekonomike Fatmir Bitiqi se ka tentuar të kontaktojë me oligarkun Oleksandr Onishchenko për hir të angazhimit ekonomik në Maqedoni, zyra e Bitiqit ka marrë vetëm një shkurtim. koment për Thelmën “pretendimet nuk janë të vërteta”.

Dje, në një intervistë për 360 Gradë, Nikoloski shprehu dyshimin e tij se Onishchenko nuk është thirrur në Maqedoni vetëm me qëllim të zhvillimit të sportit të kuajve dhe vendosjes së ekipit të kuajve të Maqedonisë në Lojërat Olimpike, por rasti është shumë më i thellë dhe ka kërkuar përgjegjësi nga autoritetet.

- Mendoj se këtu duhet të marrë përgjegjësi edhe kryeministri. Ende nuk është bërë publike, më lejoni të them, ka informacione të besueshme apo thashetheme se një nga ministrat në qeveri, më saktë, nënkryetari i qeverisë - zëvendëskryeministër i ngarkuar me çështjet ekonomike, ka qenë. duke u përpjekur të kontaktojë këtë person dhe të bëjë marrëveshje ekonomike me të. Nuk është vetëm se dikush që ka hipur në kalë ka ardhur në Maqedoni dhe ka marrë nënshtetësinë për të marrë pjesë në Lojërat Olimpike, por është një rast shumë më i thellë, tha Nikoloski.

Vetë Onishchenko, në një intervistë për "Shtypi i Lirë" dje ai pohoi se asnjëherë nuk ka planifikuar një biznes gazi në Maqedoni dhe as nuk ka negociuar me politikanë për një biznes të tillë, por ka dashur të blejë një bankë, ide që nuk do ta realizojë nëse i hiqet shtetësia.

- Nuk jam i interesuar për asnjë biznes energjetik. Kam pasur disa plane për të blerë një bankë në Maqedoni, por nuk do ta bëj, nëse gjërat vazhdojnë kështu. Tani merrem vetëm me biznes financiar, nuk merrem më me energji elektrike, thotë Onishchenko për “Sloboden Pechat”.

Është konfirmuar sot pronari i klubit të kuajve Dona, Vlatko Stefanovski – Ramçe edhe në një intervistë për "Sloboden Pechat", e cila pretendon se Onishchenko kishte dëshirë të blinte një bankë dhe e kishte pyetur atë përmes avokatëve dhe avokatëve, por nuk negocioi me askënd për këtë, pse ai vetëm tre herë udhëtoi në Shkup dhe u takua vetëm me të.

- Unë kam qenë me të gjatë gjithë kohës. Unë me përgjegjësinë më të madhe pohoj se as nuk e njoh Zaevin, as nuk e kam parë Zaevin, as kam biseduar me Zaevin, as nuk e kam takuar ndonjëherë në jetë. Ai as nuk u takua me zyrtarë të partisë, as nuk ka kompani të gazit në Maqedoni dhe nuk ishte plani i tij për të operuar. Nuk e di nga e kanë marrë këtë ide. Nëse Onishchenko ose unë takuam Zaev, pse Onishchenko priti dy vjet për të marrë nënshtetësinë? Kjo nuk ka kuptim. Onishchenko i është dhënë pas dy vitesh, tha Stefanovski në një intervistë për "Sloboden Pechat".

Dhe ai vetë Onishchenko për "Shtypi i Lirë" ka pohuar se nuk ka takuar politikanë në Maqedoni.

Dy anëtarë të Agjencisë së Sigurisë Kombëtare, të cilat janë pjesë e departamentit për bashkëpunim strategjik, janë pezulluar për shkak të rastit të biznesmenit ukrainas Oleksandr Onishchenko, i cili mori nënshtetësinë maqedonase edhe pse ishte në listën e zezë në SHBA për shkak të ndërhyrjeve në procesin zgjedhor.

Ata u vunë në dukje gjithashtu si përgjegjës për dhënien e një mendimi pozitiv për shtetësinë maqedonase të Onishchenkos drejtori i ANB Viktor Dimovski pasi u largua nga seanca e komisionit parlamentar për mbikëqyrjen e punës së BSHB-së dhe theksoi se arsyet për këtë nuk dihen për momentin.

"Duhet të konstatojmë nëse është lëshim apo qëllim, apo është ndonjë interes fitimprurës, asgjë nga këto nuk përjashtohet dhe interesi im i parë është ta zbuloj", tha Dimovski për gazetarët.

Sot kryeministri Kovaçevski i bëri thirrje Komisionit Parlamentar për Mbikëqyrjen e Punës së Agjencisë së Sigurisë Kombëtare (NSA) për rastin “Onishçenko” që përfundimisht të mbajë një takim për këtë rast dhe njëkohësisht Ministrisë së Punëve të Brendshme të përfundojë me shpejtësi hetimet se si Seanca me dyer të mbyllura u zhvillua në Komisionin Parlamentar për t'u transmetuar drejtpërdrejt.

Puna në komisionin parlamentar u ndal pikërisht pas zbulimit se në YouTube pa autorizim u shfaq një transmetim nga seanca e mbyllur dhe drejtori i thirrur i ANB-së, Viktor Dimovski, pas seancës mohoi se shërbimi i tij kishte lidhje me të. , duke deklaruar se rrjedhja ka ndodhur për shkak të shërbimeve kompetente parlamentare.për transmetimet në legjislativ.

Ndryshe, qeveria ka filluar procedurën për heqjen e shtetësisë dhe pasaportës së Oleksandr Onishchenkos sipas nenit 14 të Ligjit për shtetësi, në të cilin thuhet se ai ka dhënë dokumente të gabuara ose informacione të pasakta. Për shkak të pasaportës së tij të skaduar ukrainase, Onishchenko aplikoi për shtetësi maqedonase me pasaporta e vlefshme ruse ku thuhet se emri i tij personal është Aleksandër, dhe pas dhënies së shtetësisë maqedonase, në listën zgjedhore figuron Oleksandr Onishchenko, për të cilën tashmë ka shkruar “Sloboden Pechat”.

 

 

Video e ditës