Nikolloski "mban një bankë" në VMRO-DPMNE për të bërë dëm

Vesna Damcevska
Vesna Damçevska. / Foto: Free Press

Askush nuk mund të lejojë deklarata dhe manipulime të tilla arbitrare që të dëmtojnë sektorin bankar dhe së paku dikush në pozitë të lartë partiake si nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski. Dhe ai, nëse donte të dinte diçka, mund të pyeste se çfarë mendon profesor Sllaveski për atë lëvizje të Bankës Popullore.

Nënkryetari i partisë më të madhe opozitare VMRO-DPMNE, Aleksandar Nikoloski, i lejoi vetes të komentojë vendimin e Bankës Popullore për ndalimin e përkohshëm të pagesës së dividendës për bankat. Ai bëri vlerësime personale dhe të paargumentuara për sistemin bankar dhe insinuata se paratë duhet të tërhiqen nga bankat. Nuk është e tepruar të thuhet se kjo që ka bërë është një manipulim dhe shpërdorim i tmerrshëm i një interviste në një emision shumë të shikueshëm dhe në televizion me koncesion kombëtar me synimin për të fituar pikë politike.

Fjalët e Nikollovskit mund të dëmtojnë sistemin bankar dhe të ndikojnë në besimin e depozituesve. Askush nuk mund të përballojë deklarata të tilla arbitrare për sektorin bankar, të paktën një person me një post kaq të lartë partiak. Paratë e njerëzve dhe të kompanive janë në banka!

Nikolloski do të kishte bërë një punë të zgjuar nëse para shfaqjes do të ishte konsultuar me bashkëpartiak Trajko Sllaveski, që të dinte se çfarë të thoshte për ekonominë dhe bankën. Sllaveski është profesor i ekonomisë, kështu që do t'i jepte një orë falas dhe të dy nuk do të dilnin në publik me dy pikëpamje të ndryshme për situatën e re me dividentët e bankave. Në një prononcim për “Veçer” Sllaveski thotë: “Vendimi i Bankës Qendrore për ndërprerjen e përkohshme të pagesës së dividendës nga bankat dhe kursimoret është plotësisht i arsyetuar. Banka Kombëtare është dashur të vendosë ndalimin e pagesave të dividentëve nga bankat që në mars/prill të vitit të kaluar, në fillim të pandemisë, duke ndjekur shembullin e pothuajse të gjitha bankave qendrore në Evropë. “Si anëtar i Këshillit Ekonomik të Qeverisë Teknike, një propozim të tillë e kam bërë në mbledhjen e parë apo të dytë të Këshillit”. Por nënkryetari i partisë nuk ka dëgjuar për këtë propozim…

Nga ana tjetër, Banka Popullore e ka shpjeguar vendimin për kufizimin e përkohshëm të shpërndarjes dhe pagesës së dividentëve për aksionarët e bankave me fjalët: stabile. Megjithatë, pasiguria e krizës koronare vazhdon ende. Ndaj, vendimi i miratuar në seancën e sotme (26 shkurt AD), i cili është një masë e përkohshme, vepron në mënyrë parandaluese, për rritjen e mëtejshme të elasticitetit të sistemit bankar dhe ruajtjen e stabilitetit, në kushtet e pasigurisë për ecurinë e mëtejshme të krizës shëndetësore. “.

Publiku ekspert e pranoi këtë shpjegim si vlerësim legjitim të Bankës Popullore që duhet respektuar. Mirëpo, dy banka - Komercijalna dhe TTK Bank, në të njëjtën ditë përmes Bursës së Maqedonisë kanë dorëzuar projektvendime për ndarje të dividendës. Ish-guvernatorët Petar Gosev dhe Ljube Trpeski në deklarata për media kanë bërë të qartë se është e papërgjegjshme që bankat të komentojnë vendimet e Bankës Popullore, e cila në fakt është rregullator. Por duket se bankat tona, por edhe politikanët tanë nuk e dinë rendin dhe vendin e tyre. Gjegjësisht, nga të gjitha bankat në Maqedoni, vetëm këto dy dhe një tjetër që heshtën, janë në pronësi dominuese të personave juridikë dhe fizikë vendorë. Të tjerat janë në pronësi të bankave të huaja. Ata e dinë rendin e tyre.

Video e ditës