Nikolla Velkovski, kryearkitekti i fundit i qytetit të Shkupit: Banesat janë ndërtuar pa menduar për urbanizëm dhe me çmime tepër të larta

Apartamente / Foto: PS. Arkivi

Nuk është vetëm ndërtimi i banesës. Çdo objekt banimi duhet të monitorohet nga shërbime të tjera për jetë normale: hapësira të gjelbra, parkingje, shkolla, kopshte, objekte shëndetësore, paralajmëron Velkovski.

Nëse do të blini apartament në vitin 2010, atëherë do të ishte 14,7 për qind më lirë se tani. Por rritja më e madhe e çmimeve është bërë në vitin e fundit, kur çmimet në tremujorin e parë të këtij viti u rrit me 12,4 për qind krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit 2021, sipas të dhënave nga Banka Kombëtare. Nga ana tjetër, trendi i ndërtimit të apartamenteve të reja nuk ndalet, edhe pse me ritme më të ngadalta. Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se në 3 muajt e parë të vitit janë publikuar lejet e ndërtimit prej 1.308 banesash të reja, por ky është një numër më i vogël krahasuar me tremujorin e parë të vitit të kaluar kur u dhanë leje për 1.577 apartamente të reja.

Nikolla Velkovski, Kush eshte kryearkitekti i fundit i Shkupit në periudhën nga viti 2000 deri në vitin 2003 dhe i cili përmes kompanisë së tij “Incom Engineering” merr pjesë në ndërtimin e shumë objekteve afariste dhe banesore në Maqedoni, në një bisedë për “Shtypin e Lirë” thotë se tani ka më pak ndërtime banesash dhe e vlerëson si të mirë. për jetesën urbane. Ai po ashtu thotë se për shumë banesa të reja, veçanërisht në qendër të Shkupit, nuk ka asnjë justifikim për çmimet e mëdha.

- Nuk është vetëm ndërtimi i banesës. Çdo pallat duhet të monitorohet nga shërbime të tjera për jetesë normale: zona të gjelbra, parkingje, shkolla, kopshte, objekte shëndetësore. Këtu tani jemi dëshmitarë të pasojave të mungesës së çerdheve”, tha Nikollovski.

Ai thotë se shumë lokacione në Shkup ku tani po ndërtohet, nuk mund të përmbushin kriteret e jetesës cilësore.

Sa i përket çmimeve, Nikollovski thekson se ato pashmangshëm janë rritur për shkak të rritjes së madhe të kostove të inputeve, por që çmimet prej 1.800 euro ose 2.000 euro për metër katror janë joreale.

- Tashmë kemi çmime nga 1.700 deri në 1.800 euro për metër katror në qendër të Shkupit, por kam lexuar edhe reklama për çmime prej 2.000 euro. Këto janë çmime më të larta se ç'duhet. Por ka më shumë arsye për këtë. Nga njëra anë, njerëzit u trembën nga trendi në rënie i vlerës së parave të tyre, ndaj vendosën të investojnë sa më shumë në pasuri të paluajtshme, gjë që rriti kërkesën për banesa. Gjithashtu, ka edhe norma të ulëta interesi në banka. Nga ana tjetër, në kushtet kur politika e zhvillimit të balancuar rajonal nuk funksionon, të gjithë duan të vijnë në Shkup. Nëse do të kishte një decentralizim të mirë të kompetencave të komunave, madje edhe një decentralizim të mirë fiskal me zënie më të mëdha nga komunat, e sikur të kishte punë në vendet më të vogla, kjo nuk do të ndodhte - mendon Velkovski.

Ai konkludon se është mirë që autoritetet “i ngritën pak duart lart” për lejet e ndërtimit, ndaj evidentohet dhënia e tyre më e ulët. Si arsye për trendin e ndërtimeve më të vogla në qendër të Shkupit, ai përmend rritjen e ndjeshme të çmimit të parcelave, pikërisht për shkak të interesimit të madh që investitorët kishin për to.

Sipas reklamave që mund të gjenden në faqet e agjencive imobilare, banesat që nuk janë të reja në qendër të Shkupit shiten nga 1.250 deri në 1.400 euro për metër katror, ​​ndërtesat e reja janë më të shtrenjta dhe zakonisht 1.500 euro, por ka çmime më të larta. Në Kisella Vodë mund të gjeni apartamente në ndërtim prej 1.070 euro për metër katror, ​​ka një trend të rritjes së ndjeshme të çmimeve të apartamenteve që shiten rreth 1.400 euro dhe në vendbanimin e Shkupit Gjorçe Petrov banesat e vjetra të ndërtuara dhjetëra vjet më parë. vjet, shiten me cmimin 900 euro metri katror. Çmime dukshëm më të ulëta ka edhe në qytetet tjera në Maqedoni.

Video e ditës