Nikolla Dimitrov për propozimin francez: Kemi bërë shumë gabime në të kaluarën, por nuk mbaj mend një frikacak të tillë

Nikolla Dimitrov
Nikolla Dimitrov / Foto: EPA-EFE / DIMITRIS TOSIDIS

Paketimi i ri i propozimit është absolutisht i njëjti debakli i pariparueshëm me të cilin mund të hapim negociatat me BE-në nëse ndryshojmë Kushtetutën, por nuk do t'i përfundojmë kurrë, kështu fillon. postimi i fundit të ish-shefit të diplomacisë maqedonase Nikolla Dimitrov, duke ndarë qëndrimin e tij pas takimit të sotëm të partnerëve të koalicionit në lidhje me propozimin francez për heqjen e vetos nga Bullgaria dhe hapjen e negociatave për anëtarësim në BE.

“Edhe në paketimin e ‘ndryshimeve’ nuk bënë shumë përpjekje. Së pari, nëse në paketën e mëparshme negociatat do të hapeshin pas ndryshimeve në Kushtetutë, tani hapja do të fillojë menjëherë, sapo të nënshkruhet protokolli, por përsëri me kusht sepse shkruhet se negociatat do të hapen pas përfshirja e bullgarëve në Kushtetutë.

Pra, fillimi ynë është në dy këste. Dy këste vetëm për të filluar. Dhe sigurisht që nuk do të ketë fillim real derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese, sepse vetëm atëherë do të prezantohet kuadri i negociatave.

'Ndryshimi' i dytë është një mashtrim i plotë.

Nëse në historinë e paketës së mëparshme, gjuha e urrejtjes në gjuhën bullgare, monumentet, etj., do të ishte futur në procesin e aksesit përmes 'protokolleve dypalëshe' sipas nenit 12 të traktatit të miqësisë, tani histori, gjuha e urrejtjes në gjuhën bullgare, monumentet. , etj., do të prezantohen nëpërmjet 'rishikimeve vjetore dhe masave efektive të zbatimit sipas nenit 12 të marrëveshjes'.

Këto janë absolutisht të njëjtat dokumente, vetëm titulli është ndryshuar - tani nuk janë protokolle por rishikime dhe masa, por neni 12 është shkruar bardh e zi, kështu që nuk ka dyshim se çfarë i referohet. Është artikulli ku thuhet se komisioni ndërqeveritar maqedonas-bullgar do të mblidhet një herë në vit, do të shqyrtojë atë që është bërë dhe do të zbatojë masat, duke miratuar një dokument që ne e quanim protokoll.

Kjo është një përpjekje e turpshme nga shtëpia, por edhe nga BE-ja, ndoshta me sugjerim të vendit, për të errësuar sytë e qytetarëve maqedonas, duke i quajtur me një emër tjetër të njëjtat detyrime që duhet të ndërmarrim dhe që tani bëhen detyrime ndaj BE-së dhe për të cilat do të raportohet nga Komisioni Evropian.

Por imagjinoni, as kjo nuk ka mjaftuar, kështu që protokolli i dytë, ai që Osmani dhe Genchovska duhet ta nënshkruajnë sot, nesër ose pasnesër, i cili përmban marrëveshjen për pikat 4+1, mbetet me të njëjtin emër - protokoll. Nuk kemi arritur as të ndryshojmë emrin këtu. Dhe rishikimi dhe masat e përshkruara në këtë protokoll, së bashku me çështjet historike, do të jenë absolutisht pjesë e procesit të anëtarësimit.

Pra, nuk duhet të ketë dilemë - kërkesat bullgare për histori dhe shumë tema të tjera mbeten plotësisht brenda kornizës dhe bëhen kërkesa evropiane, siç ishin në paketën e mëparshme.

Rruga jonë drejt BE-së do të varet nëse Bullgaria do të jetë e kënaqur me përmbushjen e dëshirave tona. Dhe për këtë arsye, me përgjegjësi pretendoj se kjo rrugë është një rrugë qorre, e cila nuk do të na sjellë kurrë në anëtarësimin e dëshiruar. Është një rrugë drejt agonisë dhe mundimit të përjetshëm. Një precedent që do ta ndiejnë edhe vendet e tjera kandidate pas nesh.

Sa i përket gjuhës maqedonase, edhe në këtë paketë, si dhe në atë të mëparshme, BE-ja do të deklarojë se Bullgaria do të prezantojë (ose e ka paraqitur tani) qëndrimin e saj për gjuhën tonë. Sofia do ta lexojë parathënien me bullgarët dhe të gjithë të tjerët, por do ta anashkalojë pjesën me popullin maqedonas.

Të dashur bashkëqytetarë, të dashur miq!

Vlerësoj që këto ditë po jetojmë një nga ditët më të zeza në historinë e Maqedonisë pas pavarësisë.

Dhe ndërsa Sofja konkretizoi kushtet e saj bullgare përmes Parlamentit, ne u zhytëm në baltë me gënjeshtrat e qeverisë, duke u paraqitur si një objektiv i madh i presionit evropian për t'u dorëzuar dhe pranuar atë që ishte e papranueshme për të gjitha vendet anëtare, përveç Bullgarisë - bilateralizimin e plotë të procesit të anëtarësimit. e përzier me agresionin ndaj identitetit maqedonas dhe me imponimin e narrativës bullgare në histori.

Ekipi qeveritar nuk mori përmirësime në propozim, por pak ndihmë në përpjekjen për të mashtruar popullin dhe qytetarët e tyre. Dhe që nga dje e ka bërë me gjithë zemër.

Është gënjeshtër që çështjet historike nuk janë në kornizë.

Paketimi i ri, mos harroni, është hartuar më 23 qershor, një ditë para miratimit të propozimit në asamblenë bullgare. A e morën vërtet dje siç thoshin “tanët”, apo e ruajtën për sulm në orën pesë deri në dymbëdhjetë, është një pyetje që ky turp historik vetëm sa mund të rritet.

Në fund të fundit, Genchovska ishte e vetmja që dje tha të vërtetën – nuk ka propozim të ri. Ajo nuk mundi të duronte as tre orë me tezën se 'nuk ka histori në kuadër'.

Si do të ishte e mundur kjo, kur në Bullgari nuk ka kushte për një vendim të ri të Kuvendit. Të vërtetën sot e tha edhe ambasadorja franceze në Sofje, Florence Robin: “Propozimi i djeshëm i Francës drejtuar Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë për zgjidhjen e mosmarrëveshjes është identik me atë fillestar që u votua në parlamentin bullgar.

Qeveria ka ngut, që populli të mos e mendojë. Ata duan të përfundojnë sa më shpejt “konsultimet e gjera”, që disi të mos dihet e vërteta. Prandaj apeli i kryeministrit për të besuar 'informacionet zyrtare nga institucionet' në fakt na thotë të besojmë gënjeshtrat.

Ne nuk do të heqim dorë nga interesi ynë strategjik për anëtarësimin në BE. Por rruga që të çon drejt anëtarësimit nuk është kjo rrugë qorre që na ofrohet. Ne meritojmë një rrugë evropiane të shtruar me reforma.

Të dashur bashkëqytetarë,

Unë shoh një qeveri që gënjen popullin e vet për një çështje kaq të rëndësishme historike si një qeveri e huaj. Nuk e di nëse jam më i tmerruar nga propozimi që na çon në tortura të pafundme në duart e Bullgarisë, apo nga kjo tentativë mashtrimi me përmasa epike.

Ne kemi pasur shumë gabime në të kaluarën. Por nuk e mbaj mend këtë lloj frikacake dhe ikje nga përballja dhe një qasje e ndershme ndaj qytetarisë për një çështje kaq thelbësore.

Kjo qeveri duhet të mbajë përgjegjësi politike për këtë turp. Kjo qeveri, të dashur bashkëqytetarë, nëse nuk e refuzon menjëherë në mënyrë kategorike dhe përfundimisht propozimin që e ka refuzuar dy herë dhe nuk kërkon falje të thellë për gënjeshtrën, duhet të bjerë menjëherë!”, shkruan Dimitrov në Facebook.

Video e ditës