"Ne kurrë nuk do ta njohim aneksimin e paligjshëm të Rusisë," thanë aleatët e NATO-s

Shtypi i Lirë i Grupit të Samitit të NATO-s në Madrid
Foto "familjare" në samitin e NATO-s në Madrid / 2022 / EPA-EFE / JuanJo Martin

Në një deklaratë të përbashkët nga një takim dy-ditor në Bukuresht, ministrat e jashtëm të NATO-s paralajmëruan se "agresioni rus, përfshirë sulmet e tij të vazhdueshme ndaj infrastrukturës civile dhe energjetike të Ukrainës, po privon miliona ukrainas nga shërbimet bazë".

"Ajo ndikon në furnizimin me ushqim në botë dhe kërcënon vendet dhe popujt më të rrezikuar në botë." Veprimet e papranueshme të Rusisë, duke përfshirë aktivitetet hibride, shantazhin energjetik dhe retorikën e pamatur bërthamore, minojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla”, thuhet në deklaratën e përbashkët.

Ministrat dënojnë "mizorinë e Rusisë ndaj popullatës civile në Ukrainë dhe shkeljen dhe abuzimin e të drejtave të njeriut, si deportimet e detyruara, torturat dhe trajtimin barbar të grave, fëmijëve dhe njerëzve në situata të vështira".

“Të gjithë ata që janë përgjegjës për krimet e luftës, përfshirë dhunën seksuale të lidhur me konfliktin, duhet të mbajnë përgjegjësi. Ne gjithashtu dënojmë të gjithë, përfshirë Bjellorusinë, që po ndihmojnë në mënyrë aktive luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës”, thuhet në deklaratë.

Krerët e diplomacisë deklarojnë se ata do të vazhdojnë dhe forcojnë më tej mbështetjen politike dhe praktike për Ukrainën "ndërsa ajo vazhdon të mbrojë sovranitetin dhe integritetin e saj territorial dhe vlerat e përbashkëta nga agresioni rus". Ata shtojnë se do të vazhdojnë të ofrojnë mbështetje “për aq kohë sa të jetë e nevojshme”.

Në deklaratë thuhet gjithashtu se Finlanda dhe Suedia po marrin pjesë në takim si vende të ftuara për t'u anëtarësuar në Aleancë dhe shton se qasja e tyre do t'i bëjë ato më të sigurta, NATO-n më të fortë dhe zonën euroatlantike më të sigurt.

“Duke pasur parasysh se rajonet e Ballkanit Perëndimor dhe Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën, ne mirëpresim takimin tonë me Ministrat e Jashtëm të partnerëve të NATO-s, Bosnjë-Hercegovinës, Gjeorgjisë dhe Moldavisë, ndërsa NATO rrit mbështetjen e saj për ndërtimin e integritetit dhe qëndrueshmërisë së tyre dhe qëndrueshmërisë dhe qëndrueshmërisë së tyre. ruajtjen e pavarësisë së tyre politike”, theksojnë ministrat e anëtarëve të NATO-s, mes tyre edhe ministri maqedonas Bujar Osmani.

Ata gjithashtu deklarojnë se NATO është një aleancë mbrojtëse dhe se "ajo do të vazhdojë të mbrojë popullsinë e anëtarëve të saj dhe në çdo kohë të mbrojë çdo pëllëmbë të territorit të aleatëve".

"Ne mbetemi të përkushtuar për t'u përgatitur, frenuar dhe mbrojtur kundër sulmeve të armikut në infrastrukturën kritike aleate." Aleatët do t'i përgjigjen çdo sulmi në mënyrë unike dhe me vendosmëri”, thuhet në deklaratën e përbashkët të ministrave të punëve të jashtme të vendeve anëtare të NATO-s pas takimit në Bukuresht.

Video e ditës