Zbulim i mahnitshëm: Gjenden fosilet e një gjitari - paraardhësi i kuajve, drerëve dhe derrave

Foto: Muzeu i Natyrës dhe Shkencës në Denver

Në Coral Bluffs, Kolorado, janë gjetur mbetjet e një kafshe që vlerësohet të ketë jetuar rreth 65 milionë vjet më parë. Kjo kafshë u shfaq menjëherë pas zhdukjes së dinosaurëve, dhe studiuesit e identifikuan atë në bazë të një pjese të kafkës dhe kockës së nofullës, shkruan "Science alert" (Science alert).

Llojes së sapo zbuluar të gjitarëve iu dha emri latin "Militocodon lidae" / "Militocodon lidae", dhe vlerësohet se peshonte deri në rreth 450 gram dhe konsiderohet në të vërtetë paraardhësi i të gjithë thundrakëve moderne. Sipas studiuesve pas zbulimit, kjo krijesë e vogël plotëson disa boshllëqe të rëndësishme në njohuritë tona për familjen e hershme të gjitarëve "periptichidae", e cila populloi shpejt planetin pas zhdukjes së dinosaurëve.

"Zbulimi dhe përshkrimi i detajuar dhe krahasimet e kafkës së pjesshme të kësaj kafshe përfaqësojnë një hap të rëndësishëm drejt zbulimit të historisë komplekse evolucionare të gjitarëve në familjen Periptichidae," shkruajnë paleontologu Lucas Weaver nga Universiteti Shtetëror Kent në Ohio dhe kolegët.

Pas gërmimit të ekzemplarit dhe pastrimit të tij, ekipi përdori teknika të sofistikuara të skanimit, rindërtimit 3D dhe krahasimit të dhëmbëve, duke i krahasuar me dhëmbët nga fosilet e tjera dhe mbetjet e kafshëve moderne - për t'i vendosur këta gjitarë në vendin e tyre të duhur në pemën evolucionare. .

Çelësi i hulumtimit ishte dëshmia se dhëmbët e kafshës përdoreshin për shtypje dhe përtypje. Kjo sugjeron që kjo krijesë e vogël përfundimisht do të na çonte përmes evolucionit te lopët, derrat dhe drerët që njohim sot.

Studiuesit kanë gjetur vetëm disa fosile të kësaj kafshe në tetë vitet e fundit, kështu që duhen ende zbulime dhe studime të mëtejshme për të konfirmuar se kjo kafshë e vogël dhe mjaft e lezetshme është me të vërtetë ajo që ne mendojmë se është.

"Zbulimi dhe studimi i vazhdueshëm i thundrakëve arkaikë të hershëm të Paleocenit pothuajse me siguri do të zbulojë më shumë ekzemplarë që nuk përshtaten mirë në kazanët ekzistues taksonomikë, duke na detyruar të luftojmë me një histori evolucionare që është mjaft e ndërlikuar dhe kalimtare," shkruajnë studiuesit.

Çdo zbulim i ri fosil u jep kërkuesve mundësinë për të rafinuar dhe rishqyrtuar modelin e evolucionit të Tokës – ashtu si fotografia e madhe vjen në fokus më të mprehtë – për çdo detaj.

Vendi Coral Bluffs, të cilin paleontologët e kanë gërmuar për dekada, po rezulton të jetë një burim shumë i vlefshëm për të ndihmuar në zgjidhjen e këtij problemi.

Hulumtimi u publikua në revistëJournal of Mammalian Evolution" (Journal of Mammalian Evolution).

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës