Përpjekje të pasuksesshme për seanca urgjente: Nuk ka pezullim të DUP-së në Gjorçe, as anulim të lejes së ndërtimit për objektin në Karposh

ndërtesa karposh/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Dy seanca të jashtëzakonshme ishin caktuar, por nuk u mbajtën, pasi shumica e këshilltarëve në Këshillin e Komunës së Karposhit dhe Komunës së Gjorçe Petrovit votuan kundër arsyetimit për mbajtjen e një seance të tillë. Me të dyja, iniciatorët synonin të pengonin ndërtimin e ndërtesave të larta.

Dy këshilltarët e pavarur kërkuan mbledhje të jashtëzakonshme të Këshillit në Karposh, për të obliguar kryetarin dhe shërbimet profesionale që ta anulojnë aprovimin për ndërtimin e objektit 17 katësh te “Makpetrol”. Siç dihet, kryetari i komunës Stevço Jakimovski, dhjetë ditë pas anulimit të mendimit të konservatorit, i cili është i detyrueshëm për marrjen e aprovimit për ndërtim në zonë të mbrojtur, nuk jep asnjë informacion se pse ende nuk është ndërprerë ndërtimi. .

Mirëpo, këshilltarët nga “Pavarësia për Karposhin – Për mbrojtjen e Karposhit” morën mbështetje vetëm nga këshilltarët e majtë, por jo edhe nga VMRO-DPMNE dhe LSDM, të cilët votuan kundër urgjencës për mbajtjen e seancës së jashtëzakonshme për ndalimin e përkohshëm të aktiviteteve ndërtimore. të ndërtesës së lartë. Një nga arsyet për këtë ka qenë se opinioni i anuluar ende nuk është përfundimtar dhe Komuna do të bëjë ankesë brenda afatit të përcaktuar ligjor.

Komuna është duke u përgatitur për ankesë - kjo do të thotë se presin momentin e fundit për ta dorëzuar atë dhe thonë se derisa zgjat periudha e ankesës, vendimi i anuluar nuk është i vlefshëm. Pyetëm pse nuk zbatohej në rastin kur kemi bërë ankesë? Procesi i marrjes së lejes së ndërtimit u zhvillua fshehurazi dhe shpejt, përkundër njoftimeve për një opinion të lëshuar ilegalisht dhe pavarësisht ngjarjeve me ndalimin e nënshkruesit të atij opinioni "pozitiv" - njoftuan nga "Nezavisni za Karposh - Za szheki za Karposh" .

Mirëpo, këshilltarët si nga LSDM ashtu edhe nga VMRO-DPMNE pohojnë se arsyeja kryesore pse nuk e kanë përkrahur arsyetimin për mbajtjen e seancës së jashtëzakonshme lidhur me këtë çështje është se Këshilli nuk ka kompetencë të marrë vendim për ndërprerjen e punëve ndërtimore, d.m.th. një vendim për anulimin e një leje ndërtimi. Sipas tyre, një vendim të tillë mund ta marrë vetëm kryetari i komunës.

Dhe kështu, në pritje të vendimit të Jakimovskit, po vazhdojnë punimet për ndërtimin e objektit 17-katësh.

Këshilli i Komunës së Gjorçe Petrovit

Ishte caktuar seancë e jashtëzakonshme, por nuk u mbajt as pasi këshilltarët nga VMRO-DPMNE dhe koalicioni në Këshillin Komunal të Gjorçe Petrovit votuan kundër arsyetimit për mbajtjen e seancës urgjente, siç kërkuan këshilltarët e LSDM-së dhe të Majtës. E vetmja pikë e rendit të ditës në mbledhje ishte gjetja e propozimit për pezullimin e pjesëve të DUP S3 16, i cili u miratua më 17 shkurt në një seancë të jashtëzakonshme dhe parashikon ndërtimin e më shumë se 30 objekteve, më i larti me 21 kate, por edhe objektet e industrisë së lehtë dhe qendrat tregtare.

Tani këshilltarët nga LSDM-ja, të cilët ishin të përmbajtur kur u soll kjo DUP, në një seancë të jashtëzakonshme kërkuan që të pezullohet, përkatësisht të ndalohet dhënia e miratimeve për objektet e planifikuara. Sipas tyre, në atë zonë duhet të ketë shkollë, kopsht, gjelbërim dhe pallate jo më të larta se 9 kate. Por synimi i tyre për suspendim mbeti i suksesshëm sepse këshilltarët e VMRO-DPMNE-së votuan kundër nevojës për mbajtjen e një seance të tillë, gjë që shkaktoi debate të ashpra mes grupeve të këshilltarëve, duke përfshirë zënka dhe të bërtitura me disa nga qytetarët e interesuar që ishin në sallë.

DUP-i i Gjorçe Petrovit është sjellë jashtë të gjitha procedurave, Arsovska kërcënohet me kallëzim penal

Fjala vjen, DUP që mbulon zonën përballë tregut në Gjorçe Petrov shkaktoi reagime të mëdha në opinion. Kryetarja Danela Arsovska kërcënoi me kallëzim penal kryetarin e komunës Aleksandar Stojkoski, ministrin për transport dhe lidhje Blagoj Boçvarski, kryetaren e Këshillit Lençe Neloska dhe Vesna Andrievska, punonjëse në Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve, si dhe të njoftuar nga Gjykata Kushtetuese, ajo do të kërkojë masë të përkohshme për ndalimin e aplikimit të DUP-it, sepse plani nuk i ka marrë të gjitha pëlqimet, përfshirë edhe Qytetin e Shkupit.

Këshilli i Komunës së Karposhit me propozim të kryetarit Jakimovski ka mbajtur seancë të jashtëzakonshme edhe për DUP-në e Gjorces. Jakimovski ka marrë mbështetjen e 15 këshilltarëve që ai dhe shërbimet profesionale të Komunës të iniciojnë procedurë para Gjykatës Kushtetuese, për të kundërshtuar DUP SZ 16 që së fundmi e miratoi Komuna e Gjorçe Petrovit.

Arsyetimi ishte se për shkak të planifikimit të ndërtimit të tri fabrikave kimike, ujërat e zeza prej tyre do të përfundojnë në territorin e komunës së Karposhit, gjë që paraqet rrezik për shëndetin e popullatës që jeton në atë zonë, ndërsa ndërtimi i mundshëm i 30 objekte pranë vendbanimit Në fakt, suplementi do të kërcënojë interesat e karposhanëve dhe do të vërë seriozisht në pikëpyetje cilësinë e jetës së tyre.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës