Ne jemi të pakënaqur, prandaj ekzistojmë

Blagojce Atanasoski
Blagojce Atanasoski. / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Kush na shkatërroi shëndetin, arsimin, kulturën, institucionet, për mjedisin dhe jetesën mjedisore dhe nuk dua të flas fare, që sot të jemi më të palumturit edhe në Ballkanin Perëndimor?! OBSH?

Jo, mirë, jo. Nëse ky popull dhe ky komb nuk do të ekzistonin në të gjithë galaktikën e njohur, Zoti Perëndi duhej t'i shpikte ata. Imagjinoni sa e pabesueshme do të ishte për ju, në një sondazh të opinionit publik, nëse jeni i lumtur/i pakënaqur, të përgjigjeni masivisht se jeni të pakënaqur, dhe kur publikohen rezultatet e këtij dhe një sondazhi të tillë, atëherë bëheni histerikë dhe bërtisni. dhe të jeni të pakënaqur në mediat sociale, natyrisht, sepse rezultatet ishin kaq "shkatërruese".

Është si të qëndrosh në katin e dyzet e katërt të Javahirit në aeroport, duke e lënë veten të tërhiqesh nga forca gravitacionale e Tokës, duke i bërë vetes një petull në trotuarin poshtë dhe kur ecën para portave të Shën Pjetrit. , të pastruar nga të gjitha mëkatet e tua, të jesh i zemëruar me të, ta qortosh dhe të inatosh shenjtorin që të solli pikërisht tani, tek ai. Të tillë jemi dhe të tillë jemi.

Historia, tradita dhe kultura kanë ndikimin më të madh në nivelin e (pa)lumturisë. Ata e paraqesin aksidentin si një element thelbësor të identitetit kombëtar. Unë jam i pakënaqur, pra jam maqedonas. Kartezianizëm i pastër. Nga sytë e ushtarëve të Samuelit dhe vdekja e mbretit deri te vdekja e heronjve dhe heronjve të shumtë që festohen si një arritje e vetme, karakteri kombëtar është i mbushur me fatkeqësi si një fuçi me lakër.

Në folklor, letërsi, dramë, pikturë, film... Maqedonia paraqitet si një afresk i madh fatkeqësie. Një fis i sëmurë, një popull që nuk njihet, me sy të paralizuar, ego, robëri, arratisje, pushtime, vrasje... Ajo ndjenjë më pas ndikon ndjeshëm në orientimin politik, pra në jetën aktuale, thotë ish-gazetari dhe kolumnistja aktuale. në statusin e tij brilant siç e cilëson “fatkeqësinë” e maqedonasve.

Fatkeqësia është identiteti ynë kombëtar

Ndonjëherë ndjej se jemi të lumtur vetëm nëse jemi të pakënaqur. Domethënë, fatkeqësitë kolektive na shkaktojnë ekzaltim në të cilin, nëpërmjet histerizimit të fatkeqësisë në fjalë, dëshmojmë dhe tregojmë veten se jemi të lumtur. Domethënë ne jemi ata, nuk jemi bërë disa të tjerë. Nga djegia e spitalit të Tetovës, tek aksidentet me autobus të “Durmo Tours” afër Laskarcit dhe “BESA-trans” afër Përnikut, e deri te të gjitha aksidentet e tjera kolektive apo individuale, konfirmojmë se kjo është e natyrshme dhe mund të ndodhë vetëm në Maqedoninë e pakënaqur. Nga kaq shumë fatkeqësi maqedonasit janë bërë aq mosbesues, saqë edhe sikur t'i ndodhin gjëra të bukura dhe pozitive, nuk i shikon me kënaqësi, por me dyshim, me dilemë, nëse dikush nga jashtë po i jep ndonjë lloj. të teorisë së konspiracionit.

Dekadat e shtresuara të frustrimeve brenda dhe rreth tij e kanë bërë atë një masë pakënaqësie. Jemi zombifikuar aq shumë, sa nuk e dimë ose, aq më keq, kemi frikë të gëzohemi për diçka të bukur. Është ajo paranojë, ajo vrull, ajo ngushtësi kombëtare dhe ajo frikë që na mban të paralizuar gjatë gjithë këtyre tridhjetë viteve në zhvillimin dhe rikthimin eventual në të ardhmen e një kombi dhe shteti të tërë. Vajtimi për fatkeqësitë e vogla të përditshme të maqedonasit mesatar, na krijoi një popull të frikësuar, të humbur në kohë dhe hapësirë, në ankth, i cili nuk di çfarë të bëjë me veten dhe çfarë të bëjë me veten.

Dhe çfarë dhe nga kush është i pakënaqur maqedonasi? Kush ia bëri këtë nga një shtet i rregulluar dhe funksional për kohën e vet, me institucione të ndërtuara të sistemit, me shëndet e arsim mjaft të mirë, me mjedis të mirë jetese, me kulturë dhe art në një nivel të lakmueshëm në kuadrin ballkanik, pas shembjes së RSF-së. Jugosllavia ta prekë fundin sipas të gjitha parametrave të jetës shoqërore, nga çdo aspekt i mundshëm? Kush na shkatërroi shëndetin, arsimin, kulturën, institucionet, për mjedisin dhe jetesën mjedisore dhe nuk dua të flas fare, që sot të jemi më të palumturit edhe në Ballkanin Perëndimor?! OBSH? OBSH?

A kanë faj edhe për këtë bullgarët, grekët apo shqiptarët tanë vendas? Deri kur do ta kërkojmë fajin për këto dhe gjëra të ngjashme rreth nesh dhe te të gjithë rreth nesh, e jo te ne, ku është vetë burimi i problemeve të përmendura. Si i tillë, ne, një popull i tërë, një komb i tërë me një popullsi totale sa një qytet i madh evropian ose një lagje kineze në Shangai ose Pekin, me një territor të përgjithshëm shtetëror sa një Krime apo një Sicili, për tridhjetë vjet nuk mundemi. të arrijmë ta rregullojmë atë, të organizohemi në një rend shtetëror-juridik me institucione funksionale dhe ligje që do të vlejnë njësoj për të gjithë? Madje, mendoj se ashtu siç jemi apo kemi qenë që nga pavarësia e deri më tani, jemi edhe pak të pakënaqur, domethënë edhe ne duhet të jemi të lumtur që jemi vetëm kaq të pakënaqur. Ne meritojmë më shumë se çfarë i kemi bërë vetes.

Çfarë bëri maqedonasi për të qenë i lumtur?

Profesori universitar në Fakultetin Juridik "Justiniani I" në Departamentin e Shkencave Ekonomike, Vanço Uzunov, një herë na tha se maqedonasit marrin paga të larta në raport me atë se sa kanë punuar, sa produktivë kanë qenë në vendin e tyre të punës, qoftë në punë. -sektor intensiv apo ne sektorin e sherbimeve dhe nuk behet fjale fare per administraten publike. Dhe se sa efikase, efikase janë dhe sa kanë punuar, pra kanë marrë rrogën e tyre.

Branko Triçkovski thotë se “nuk ka komb në gjithë universin e njohur, i cili me më pak mund, më pak energji, më pak punë dhe investime, të jetojë një jetë më të mirë dhe më të bukur se maqedonasit”. Ndërsa nëna ime thotë gjithë jetën: pasi ky popull gënjen dhe nuk bën asgjë, dhe e shijon jetën - nuk ka askund! Jam plotesisht dakord.

Ashtu si të gjitha kombet jugore, ne nuk jemi veçanërisht të lidhur me etikën e punës, disiplinën dhe dëshirën për të punuar, pra produktin tonë të brendshëm bruto për frymë. Por kur sheh maqedonasit nëpër lokale, kur sheh shtëpitë e tyre, makinat e tyre, veshjet e tyre, telefonat e fundit, duke shkuar në "Greqi" me pushime të paktën një herë ose më shumë herë në vit, duke shkuar në pushime dimërore dhe duke bërë ski në Kopaonik, Bansko apo në Alpe, jetojmë pesë herë më të bukur dhe më cilësor nga ajo që meritojmë, pra nga ajo që kemi fituar me mundin tonë. A nuk e dini se sa dhe si duhet të punojë një zviceran apo japonez për të përballuar gjithë këto kënaqësi hedoniste të kësaj jete tokësore? Ju ndoshta nuk keni. Ndaj mblidhuni, mos u bëni kaq të pakënaqur, sepse ndoshta kjo që kemi është shumë për ne dhe nuk e meritojmë. Ne besojmë se na ka rënë nga qielli, jo se duhet ta krijojmë vetë. Si finlandezët apo japonezët, për shembull.

(Autori është një shkencëtar politik)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës