Taksat e çuditshme: Ka një taksë për patatet e skuqura, një emër të çuditshëm foshnjeje dhe një taksë për lopën që gromësi.

Taksat janë të pashmangshme për rritjen ekonomike të shteteve. Kryesisht të ardhurat, prona, qarkullimi ose dividentët tatohen, dhe në disa vende tatohen trashëgimia, kapitali dhe primet e sigurimit.

Por a është e nevojshme të tatohen ushqimet e padëshiruara, emri i foshnjës apo numri i shpëlarjeve në tualet? Këto janë disa nga taksat e çuditshme që ekzistojnë nëpër botë – shkruan Klix.ba.

Shteti amerikan i Maine, i cili është i famshëm për boronica, kishte një taksë të boronicës. Përkatësisht, taksa në këtë pjesë të Shteteve të Bashkuara ishte 1,50 dollarë për gjysmë kilogram boronica të egra. Në këtë mënyrë u parandalua vjelja e tepërt e këtij fruti që do të ishte e dëmshme për ekonominë. Kjo barrë tatimore ndahej mes kultivuesve dhe përpunuesve të boronicës. Autoritetet e Maine kohët e fundit hoqën dorë nga kjo barrë tatimore për një vit. Ata përmendën rritjen e normave të interesit, kostot e punës dhe inflacionin si arsye për këtë, të cilat ata vunë re se po ushqeheshin me marzhe fitimi. Përveç kësaj, ndryshimet klimatike, paqëndrueshmëria e çmimeve (paqëndrueshmëria) dhe konkurrenca në rritje janë shqetësime.

Taksa e robotëve është një vendim i Koresë së Jugut që ka hyrë në fuqi që nga viti 2017. Ka reduktuar stimujt për të investuar në robotikë për të ngadalësuar humbjen e vendeve të punës të shkaktuar pikërisht nga robotizimi i ekonomisë. Humbja e vendeve të punës është gjithashtu e dëmshme për buxhetin e shtetit, sepse robotizimi i ekonomisë zvogëlon numrin e atyre që tatohen – ndryshe nga punëtorët, robotët nuk paguajnë taksa.

Zelanda e Re tatoi shkurtimisht lopët që gromësijnë. Qëllimi ishte reduktimi i emetimeve të gazeve që ngrohin planetin si metani. Përkatësisht, industria bujqësore lëshon sasi të mëdha të gazeve serrë.

Hungaria takson ushqimin që është i dëmshëm për shëndetin dhe kjo taksë njihet si taksa e patateve. Kjo është një përpjekje për të inkurajuar popullatën për të ngrënë ushqim më të shëndetshëm dhe për të reduktuar obezitetin tek adoleshentët. Taksa për patatet e skuqura është futur në vitin 2011 dhe arrin në katër për qind dhe vlen për ushqimet, ëmbëlsirat, pijet joalkoolike dhe reçelrat e frutave. Meksika gjithashtu ka një taksë për ushqimin e padëshiruar. Është prezantuar në vitin 2013 dhe është tetë për qind.

Suedia takson emrat e pazakontë të foshnjave, veçanërisht ato që janë të vështira për t'u shqiptuar. Domethënë, për emra të tillë duhet paguar edhe 717 euro tatim. Emra të caktuar si “Allah”, “Ikea”, “Veranda”, “Metallica” dhe “Superman” janë plotësisht të ndaluar, ndërsa emra si “Lego” dhe “Google” janë të pranueshëm. Emrat duhet të miratohen nga agjencia tatimore përpara se fëmija të mbushë pesë vjeç.

Ka edhe kufizime në disa vende të tjera kur bëhet fjalë për emrat e foshnjave. Kështu, në Japoni dhe Francë emrat që konsiderohen të turpshëm dhe poshtërues nuk lejohen ligjërisht. Për më tepër, përdorimi i çdo titulli si emër është i ndaluar në Zelandën e Re.

Taksa e shpëlarjes së tualetit është një taksë e vendosur nga shteti amerikan i Maryland. Ai i referohet sa herë shpëlahet një tualet dhe të ardhurat e krijuara nga kjo taksë përdoren për të rivendosur Gjirin Chesapeake, i cili ndikohet nga lulëzimi i algave. Taksa u fut në vitin 2004 dhe fillimisht ishte 30 dollarë dhe u dyfishua në vitin 2012. Alison Prost nga Fondacioni Chesapeake Bay deklaroi në vitin 2017 se gjendja e këtij gjiri po bëhet gjithnjë e më e mirë, shkruan Euronews.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës