Nuk ka lëshime në Apel gjatë procedurës për çështjen “Target-Tvrdina”, ka vendosur Këshilli Gjyqësor.

Këshilli Gjyqësor/Foto: Sloboden pechat-Slobodan Gjuriq

Këshilli Gjyqësor në seancën e sotme njëzëri miratoi raportin nga vizita e punës në Apelin e Shkupit, në të cilin thuhet se gjyqtarët nuk e kanë zvarritur qëllimisht një rast me interes të lartë publik, i cili më vonë është vjetruar me ndryshimet në Kodin Penal. Edhe pse anëtarët e Këshillit u treguan shumë të kujdesshëm në diskutimet për të mos zbuluar se për cilin rast bëhej fjalë, nga sa u prezantua mund të konstatohet se raporti i referohet veprimeve të gjyqtarëve të apelit në rastin “Target-Fortesa”, në të cilat akuzoheshin për përgjimin e paligjshëm të qytetarëve dhe ish-drejtorit të UBC-së, Sasho Mijalkov (12 vjet burg), ish-ministres së punëve të brendshme Gordana Jankulovska (4 vjet), si dhe ish-punonjësve të UBC-së dhe Ministrisë së Brendshme, duke përfshirë oficerët e arratisur të inteligjencës Goran Grujevski (15 vjeç) dhe Nikola Boshkovski (15 vjeç).

Raportin para Këshillit Gjyqësor e prezantoi gjyqtari anëtar Ivica Nikolovski, i cili gjatë vizitës në Gjykatën e Apelit në Shkup u emërua koordinator i jashtëzakonshëm i kësaj gjykate. Ai tha se raporti jep një pasqyrë faktike për veprimet e bëra nga gjyqtarët që kanë vepruar, të cilët kanë ndërmarrë veprime procedurale dhe kanë vendosur në këtë rast.

- Për përkujtim, arsyeja e këtij raportimi ishte indinjimi i pjesëmarrësve në këtë procedurë dhe zëri i prekur i opinionit publik se kjo çështje po zvarritet me qëllim, për të përmbushur parashkrimin. Në një nga takimet tona dolëm në përfundimin që të formojmë një grup pune, të kontrollojmë të gjitha dosjet dhe të kontrollojmë e të konstatojmë nëse ka ndonjë element subjektiv dhe veprime të karakterit subjektiv që kjo procedurë të zvarritet në mënyrë të pajustifikueshme. të cilat njëkohësisht krijuan mundësinë për të aplikuar ndryshimet dhe plotësimet në Ligjin Penal. Raporti paraqet veprimet e ndërmarra sipas datës dhe orës nga gjykatat fillore dhe të apelit. Nga këqyrja e dosjeve, ne si grup punues konstatuam se veprimet janë ndërmarrë konform dispozitave të Ligjit për Procedurën Penale, ka pasur një periudhë kohore, një kalim kohe, më të shkurtër apo më të gjatë, të parëndësishme, por gjithçka. është për arsye të justifikuara, nuk ka prani të ndonjë elementi subjektiv nga ana e gjyqtarëve për të zvarritur procedurën. Propozimi i grupit punues nga inspektimi është që të mos ketë lëshime në veprimet e gjyqtarëve nga Gjykata e Apelit në Shkup - tha Nikollovski.

Në grupin punues, përveç Nikollovskit, morën pjesë edhe gjyqtari Mirsad Suroi dhe anëtarja tashmë në pension, gjyqtarja Meri Radevska.

Në diskutimin pas prezantimit të raportit, anëtarët që thirrën për të folur thanë se raporti është shterues, dhe janë përshkruar të gjitha veprimet e gjyqtarëve.

- Mund të konstatoj se nuk ka gabime në mesin e gjyqtarëve - tha anëtarja gjyqtare Antoaneta Dimovska.

Edhe anëtarja e Këshillit, Pavlina Cërvenkovski, tha se në raportin në të cilin janë renditur në detaje të gjitha veprimet e ndërmarra nga të gjitha palët në procedurë, nuk ka lëshime nga ana e gjyqtarëve.

Anëtarja Tanja Chacharovska Ilievska theksoi se nuk ka arsye të mos besohet ajo që është shkruar në raport.

- Nga sa u tha, nuk mund të vërehen lëshime nga ana e gjyqtarëve, aq më tepër që kjo çështje është ricaktuar në janar ose shkurt 2023 dhe i është dhënë një gjyqtari tjetër, janë ndërmarrë veprime konform ligjit. Nuk kam arsye të mos besoj në atë që është paraqitur nga grupi punues, dhe nuk ka asgjë për t'u fajësuar gjyqtarëve raportues që kanë punuar në rastin konkret - tha Çaçarovska Ilievska.

Kryetarja e Këshillit Gjyqësor, Vesna Dameva, tha se nuk ka dyshime se nuk ka pasur lëshime nga ana e gjyqtarëve.

- Ndryshimi i Kodit Penal është çështje tjetër dhe nuk është në kompetencën tonë - tha Dameva.

Nënkryetari Hanif Zendeli theksoi se në raport ka një gabim teknik, gjegjësisht nuk shkruhet emri i gjyqtarit, duke pasur kujdes që të mos zbulohet se për cilin gjyqtar bëhet fjalë.

- Nuk kam komente për raportin, por teknikisht, në faqen e dytë për përbërjen e këshillit gjyqësor, është vetëm mbiemri, nuk ka emër gjyqtari, nuk do ta përmend, do ta shihni në faqe. 2 – tha Zendeli.

Gjykata Themelore Penale e ka dhënë aktgjykimin për rastin “Target-Fortesa” në shkurt të vitit 2021, me të cilin 11 persona janë dënuar me gjithsej 55 vjet burgim dhe 10 vite burg me kusht dhe e ka kthyer në rigjykim. Pas ankesës së shtatë prej të dënuarve, Apeli e anuloi aktgjykimin në dhjetor 2022, me arsyetimin se ka mospërputhje ndërmjet aktgjykimit dhe kopjes me shkrim, se nuk ka përshkrim të veprimeve të kundërligjshme të secilit prej të pandehurve, dhe se ajo që Gjykata Penale e ka konsideruar të provuar nuk përputhet me provat nga ekspertiza. Apeli më pas shpjegoi se dënimi i Gjykatës Themelore Penale ishte i paqartë, i pakuptueshëm dhe i papërshtatshëm për shqyrtim të mëtejshëm. Këshilli pesë anëtarësh për këtë rast udhëhiqej nga gjyqtari Jani Niça, gjyqtar raportues Enver Bejeti, ndërsa tre anëtarët e mbetur ishin Gjoko Ristov, Tanja Mileva dhe Lidija Çaçeva.

Pas kthimit në Gjykatën Themelore Penale në janar të vitit 2023, lënda iu ricaktua gjyqtarit Ilija Trpkov, i cili nuk kishte kohë për ta përfunduar procesin, për shkak se lënda ishte vjetëruar me ndryshimet në Kodin Penal nga shtatori 2023, të cilat u miratuan nga Kuvendit, dhe me të cilat u reduktuan dënimet për zyrtarët që shpërdorojnë pozitën e tyre.

Si kthimi i çështjes nga Apeli në Gjykatën Penale, ashtu edhe parashkrimi i çështjes "Target-Tvrdina" me ndryshimet në Kodin Penal shkaktuan furtunë indinjate në opinion, pasi askush nuk do të mbajë përgjegjësi për shkeljen masive të të drejtave të njeriut me përgjimet e paligjshme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës