Këtu janë disa mënyra për të lehtësuar simptomat e alergjive ndaj polenit

alergji
Alergjia / Foto: Profimedia

Poleni në pemë e cila është e pranishme nga shkurti në maj, në bar nga maji në korrik dhe në bimë barishtore nga korriku deri në tetor është e pranishme për më shumë se gjysmë viti. Por sigurisht që nuk jeni alergjik ndaj të gjitha llojeve të polenit.

Alergjia ndaj polenit i ngjan teshtitjes më të zakonshme, por nëse simptoma të tilla si hunda e mbushur, rrjedhja e hundës dhe teshtitja vazhdojnë dhe ndodhin në të njëjtën kohë të vitit ose në të njëjtat rrethana, e ndjekur nga kruajtje në hundë dhe sy, dhe nganjëherë lot në sytë, për teshtitjet alergjike dhe konjuktivitin alergjik, shpjegojnë alergologët.

Alergjitë shkaktohen më së shpeshti nga lajthia, plepi, shelgu, hiri i bardhë dhe poleni i thuprës. Ky reagim i organizmit zakonisht nuk është i rrezikshëm, por është shumë i pakëndshëm dhe ndikon negativisht në cilësinë e jetës. Alergjitë janë të rrezikshme vetëm nëse zhvillohen në astmë alergjike. Numri i personave që vuajnë nga alergjitë është vazhdimisht në rritje dhe 70% e pacientëve që nuk e trajtojnë në kohë inflamacionin alergjik, përfundojnë me astmë.

poleni
Foto: Unsplash / Alex Jones

Alergjitë janë gjendje në të cilat ka një reaktivitet të intensifikuar të sistemit imunitar, për shkak të të cilit mund të shfaqen çrregullime të lëkurës, mukozave të dukshme, mukozës së zorrëve ose mukozës së rrugëve të frymëmarrjes. Të gjitha këto dukuri mund të jenë shumë të lehta, por edhe dramatike, siç është gjendja e shokut anafilaktik, që shpesh çon në vdekje, shpjegojnë mjekët pulmonologë.

Poleni nga pemët (shkurt deri në maj), bari (maj deri në korrik) dhe bimët barishtore (korrik deri në tetor) është i pranishëm për më shumë se gjysmë viti. Por sigurisht që nuk jeni alergjik ndaj të gjitha llojeve të polenit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëni të gjitha testet për të identifikuar alergjenët që ju shqetësojnë.

Kur përqendrimi i polenit ndaj të cilit jeni alergjik rritet në ajër, mjekët nuk rekomandojnë ventilimin e dhomave. Gjithashtu, të brendshmet, pra të gjitha rrobat nuk duhet të thahen jashtë. Nëse mundeni, vendosni filtra polen në dhomën e gjumit dhe instaloni filtra të veçantë në makinë. Vishni syze dielli që reduktojnë kontaktin e alergjenëve me sytë. Nëse mbani lentet e kontaktit, nuk do të ishte keq të bënit një pushim prej tyre gjatë sezonit të polenit. Ndryshoni rrobat pas çdo shëtitjeje dhe lani flokët para se të shkoni në shtrat për të hequr të gjithë polenin që keni sjellë me vete. Lani duart rregullisht dhe mos i prekni sytë kur ndjeni kruajtje. Ju mund ta shpëlani hundën me kripë. Shmangni nikotinën, dhomat me tym dhe pishinat me ujë të klorur, pasi ato vetëm sa mund të përkeqësojnë simptomat ekzistuese.

Kur përqendrimi i alergjenit është i lartë, pacientët këshillohen të marrin medikamente që do të reduktojnë ose parandalojnë reaksionet alergjike në trup. Barnat nuk e kurojnë vetë sëmundjen, por vetëm manifestimet e saj që ndodhin në kontakt me alergjenin, më saktë, çojnë vetëm në përmirësimin e gjendjes aktuale. Nuk ka kurë për alergjitë në mjekësinë klasike.

Foto: Pixabay / meineresterampe

Alergjitë zakonisht trajtohen me antihistamine, kortikosteroide dhe dekongjesant. Kjo terapi në formë pikash, sprejsh dhe pompash jepet për sytë, hundën, mushkëritë. Terapia është simptomatike dhe jepet kur shfaqen simptomat. Kur ilaçe të tilla nuk qetësojnë inflamacionin dhe përmirësojnë shëndetin, përfshihen vaksinat. Ato jo vetëm pakësojnë simptomat, por kanë aftësinë për të korrigjuar defektin e sistemit imunitar, shpjegojnë mjekët pneumologë.

Forconi imunitetin

Të gjitha produktet që forcojnë sistemin imunitar mund të ndihmojnë njerëzit që janë alergjikë. Rekomandohet të merrni kalcium, vitaminë C dhe zink. Kalciumi rregullon përshkueshmërinë e enëve të gjakut dhe në këtë mënyrë redukton reaksionet alergjike. Duhet të zgjidhni preparatet që përmbajnë kalcium dhe vitaminë D, e cila shërben për të shfrytëzuar më mirë kalciumin në organizëm. Vitamina C ul nivelet e histaminës, e cila është e dobishme në lehtësimin e reaksioneve alergjike. Zinku forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në shmangien e reaksioneve alergjike.

Alergjitë e kryqëzuara

Njerëzit që vuajnë nga alergjitë ndaj polenit mund të zhvillojnë gjithashtu reaksione alergjike ndaj produkteve të caktuara me kalimin e kohës. Kjo alergji e kryqëzuar shkaktohet nga ngjashmëria e polenit dhe disa proteinave me produktin përkatës të cilit trupi i përgjigjet natyrshëm me një reaksion alergjik. Për shembull, njerëzit alergjikë ndaj polenit të thuprës mund të zhvillojnë më vonë një alergji ndaj lajthisë, me simptoma shoqëruese si kruajtje, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gojë.

Video e ditës