Disa boronica në ditë mund të bëjnë mrekulli për trupin tuaj

boronicat
Boronicat / Foto: Unsplash / Joanna Kosinska

I ri hulumtim në Universitetin e Cincinnati, SHBA, zbuloi se konsumi i përditshëm boronicat mund të zvogëlojë rrezikun e dëmtimit kognitiv te njerëzit në vitet e mëvonshme.

Studimi njerëzor identifikoi disa përmirësime fiziologjike dhe njohëse pas 12 javësh suplementimi ditor të boronicës. Përfitimet shëndetësore të boronicës janë të njohura. Nga vetitë shëruese të plagëve deri tek përmirësimi i kujtesës, boronicat janë topa të vegjël ushqyes.

Robert Krikorian ka disa vite që studion efektet neurologjike të boronicës. Puna e tij e mëparshme zbuloi disa përfitime njohëse te njerëzit e moshuar që filluan të shtonin boronica në dietën e tyre, por ky studim i ri kërkoi të zbulonte nëse manaferrat mund të jenë një masë e dobishme parandaluese kur konsumohen rregullisht në moshën e mesme.

"Ne kemi parë përfitimet njohëse të boronicave në studimet e mëparshme që përfshinin të rriturit e moshuar dhe menduam se ato mund të jenë efektive tek të rinjtë me rezistencë ndaj insulinës," tha Krikorian. “Sëmundja e Alzheimerit, si të gjitha sëmundjet kronike që shfaqen me plakjen, zhvillohet gjatë një periudhe shumëvjeçare, duke filluar nga mosha e mesme”, shtoi ai.

boronicat
Foto: Unsplash / Raphael Maksian

Për të testuar efektet e ngrënies së boronicave në moshën e mesme, studiuesit përfshinë 33 të rritur të moshës 50 deri në 65 vjeç. Të gjithë pjesëmarrësit ishin mbipeshë (me një indeks të masës trupore prej 25 ose më të lartë) dhe u ankuan për dëmtim subjektiv njohës, që tregon fazat më të hershme të rënies njohëse të lidhur me moshën.

Pjesëmarrësve iu dhanë suplemente boronicë ose placebo për një periudhë prej 12 javësh. Pluhuri i boronicës ishte i barabartë me rreth gjysmë filxhani boronica në ditë. Në fillim dhe në fund të studimit u kryen një sërë testesh njohëse dhe u monitoruan disa biomarkues metabolikë.

Sipas Krikorian, përmirësimet më të rëndësishme njohëse të vërejtura pas 12 javësh të konsumimit të boronicës ishin të lidhura me funksionet ekzekutive. Të anketuarit që konsumuan pluhur boronicash treguan gjithashtu përmirësime në nivelet e insulinës në stomak bosh dhe rritje të sekretimit mitokondrial, një proces qelizor i lidhur me plakjen e shëndetshme.

boronicat
Foto: Unsplash / Abigail Lynn

Sigurisht, si me të gjitha studimet si ky, ka paralajmërime. Numri ishte i vogël dhe kohëzgjatja e veprimit ishte e shkurtër. Prandaj, është e vështirë të sugjerohen menjëherë boronica si një ushqim i fuqishëm për parandalimin e demencës.

Krikorian është i vetëdijshëm për këto kufizime dhe bën thirrje për më shumë studime për të konfirmuar këto gjetje. Megjithatë, ai gjithashtu vë në dukje se ndoshta nuk ka asnjë të keqe shtimi i boronicave në dietë si pjesë e një strategjie më të gjerë për plakjen e shëndetshme.

“Duhet të bëhen kërkime shtesë, është shumë e rëndësishme të riprodhohen këto gjetje, veçanërisht nga studiues të tjerë”, tha Krikorian.

Ndërkohë, mund të jetë një ide e mirë të hani boronica rregullisht.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës