Nehammer: Austria ishte, është dhe do të mbetet neutrale, anëtarësimi në NATO nuk është një opsion

Carl Nehammer / Foto: EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA

Kancelari austriak Carl Nehammer theksoi sot në Pragë se anëtarësimi i Austrisë në NATO nuk mund të bëhet.

"Austria ishte, është dhe do të mbetet neutrale," tha ai gjatë një vizite në Republikën Çeke.

Sipas Nehamer, çështja e anëtarësimit të Austrisë në NATO nuk shtrohet, sepse, siç tha ai, ajo ka një histori krejtësisht të ndryshme nga Suedia dhe Finlanda. Ai kujtoi se të dy vendet janë deklaruar neutrale dhe kanë një kufi të përbashkët me Rusinë.

"Prandaj ekziston një mirëkuptim që ata duan t'i bashkohen aleancës ushtarake, por për Austrinë kjo nuk mund të diskutohet," tha Nehammer.

Kancelarja tha gjithashtu se Austria është në solidaritet të plotë me Ukrainën brenda BE-së.

Ministri austriak i Mbrojtjes Claudia TannerAi gjithashtu theksoi se çdo vend duhet të vendosë vetë nëse do të anëtarësohet në një aleancë.

Në Austri, theksoi ajo, situata është e qartë kushtetuese dhe juridikisht dhe neutraliteti është pjesë e Kushtetutës.

Tanner tha gjithashtu se "neutraliteti është në zemrat e austriakëve".

Video e ditës