"Ju nuk jeni të gjithë njësoj", zoti Mickoski!

Ljubisha Nikolovski. / Foto: Free Press

Ajo që po bëjnë Hristijan Mickoski dhe VMRO-DPMNE me fushatën negative kundër Zoran Zaev, përmes njoftimeve, konferencave për shtyp, përfshirë duelet televizive, në mënyrë të pashmangshme provokon një reagim nga qytetarët, me të cilin ata mbështesin udhëheqësin e LSDM-së. Në frymën e "asaj që është më shumë shpifje dhe gënjeshtër, Tito (Zoki) është i dashur për ne", slogani i famshëm me të cilin popujt dhe kombësitë e ish -Jugosllavisë iu përgjigjën propagandës së huaj që synonte të nxirrte udhëheqësin e tyre të dashur me fushatat e tyre.

Sigurisht, Zoran Zaev është larg popullaritetit të Josip Broz Titos, por sondazhet e kryera në një seri të kompanive të njohura profesionale që kanë ekzaminuar opinionin publik në 4-5 vitet e fundit, tregojnë se pasi Zaev mori titullin nga Gruevski në 2017, ai është ende politikani më i popullarizuar në vend. Sondazhi i fundit i "Brima" tregon se ai ka një vlerësim prej 11,8 përqind në mesin e qytetarëve, ndërsa vlerësimi i kreut të VMRO-DPMNE është 7 përqind, dhe këtu, me një plus ose minus një ose dy përqind, të dy janë betonizuar Me

Ky raport në vlerësime është ndoshta arsyeja pse Mickoski në duelin televiziv në "Kanal 5" mbrëmë nuk mund të përmbahej nga shfaqja e padurimit me kundërshtarin e tij politik që kufizohet me urrejtjen. Ishte e vështirë të shihje profesor Mickoski, i cili nga ora në orë dukej si një lagje kokëfortë, kështu që në vend që të gjuante Kryeministrin me pyetje nga ekonomia që ai thotë se është ekspert, ai "u pengua" me fraza të mërzitshme, boshe, të përsëritura 100 herë bastisën 14 të vdekurit në spitalin e Tetovës, duke humbur mundësinë për të paraqitur pjesë të programit të tij që thotë se i ka dhe që është i përgatitur profesionalisht. Kjo na lë vetëm me një siguri retorike se qeveria e tij do të jetë më e mirë se kjo, pa asnjë argument për këtë.

Në të njëjtën kohë, prokurori dhe gjyqtari luanin rolin e ministrave fajtorë, kryetarëve të bashkive dhe drejtorëve të qeverisë aktuale, duke njoftuar hakmarrjen kur të vinin në pushtet, duke kujtuar një kohë të kaluar kur ekzekutivi ishte tre në një, si ekzekutiv ashtu edhe gjyqësor. legjislative.

Ajo që Mickoski padyshim nuk e kupton është se duke denigruar përgjithmonë Zaevin, ai në fakt po i bën atij një nder. Ai ngre vlerësimin e tij dhe ul të vetin.

Sondazhi i Brima -s, përveç vlerësimit, tregon "dashamirësinë" e qytetarëve ndaj të dy politikanëve, dhe ai shkon nga 13,6 në 17,8 përqind për Zaevin, ndërsa për Mickoski është midis 8,3 dhe 15,8. Sidoqoftë, ky sondazh është karakteristik, ndër të tjera, në atë që specifikon popullaritetin negativ të politikanëve, domethënë tregon se ata nuk janë të njohur me një numër të konsiderueshëm qytetarësh.

Kështu, 46,9 përqind e të anketuarve janë jashtëzakonisht "të pasjellshëm" me udhëheqësin e LSDM-së Zoran Zaev, ndërsa ajo "pakënaqësi" me njeriun e parë të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, arrin deri në 71 përqind. Çfarë do të thoshte Mickoski "nuk jemi të gjithë njësoj"! Padyshim që ju nuk jeni, dhe qytetarët mendojnë të njëjtën gjë.

Ky është sigurisht një tregues se shigjetat helmuese që synojnë të "pompuarit" nuk e godasin objektivin në masën që "saktësia" dëshiron të arrijë. Kjo është arsyeja pse ai arriti të arrijë efektin e një "vetëvrasje nga prita" politike. Shifra prej 71 përqind e vullnetit të keq midis të anketuarve është shumë për një udhëheqës të opozitës që pretendon se është në pushtet, gjë që ndoshta tregon se nuk ka mbështetje as nga "të tijat".

Sondazhet janë sondazhe. Qytetarët do të kenë fjalën e fundit në zgjedhje, megjithatë. Por nuk ka rëndësi të filloni një fushatë për të fituar vota duke e ditur se nuk po adresoni pikat e duhura në komunikimin me ta. Oneshtë një gjë të thuash vazhdimisht se jo gjithçka është më e mira në vend, por është një gjë tjetër të ofrosh opsione më të mira se ato që tani janë në dispozicion të qytetarëve. Dhe kjo është pikërisht ajo që i mungon udhëheqësit të VMRO-DPMNE-së në komunikimin me publikun. Ne nuk jemi në gjendje të zbulojmë se cila është platforma politike dhe ekonomike me të cilën VMRO-DPMNE do ta udhëheqë vendin dhe si do ta realizojë atë.

Prandaj, duelët televizivë janë orë torture për shikuesit, të cilët nuk kanë mundësi të dëgjojnë asgjë të re, përveç asaj që vendosin selitë e partisë çdo ditë në njoftimet e tyre dhe në konferencat për shtyp. Zaev nuk ka mundësi të mburret për atë që ka bërë, as Mickoski nuk ka për çfarë të mburret.

Ky qëndrim i udhëheqësit të partisë më të madhe opozitare, i cili i sjell atij një vlerësim të ulët në mesin e qytetarëve, e shtyn partinë VMRO-DPMNE në humnerën e rrënimit politik, duke i lejuar Zaevit ngushëllim në kryerjen e politikave. Për më tepër, ajo lë një hapësirë ​​të zbrazët në skenën politike që partitë si "Maqedonia e Bashkuar" ose e majta të depërtojnë pa pengesa, të cilat marrin primatin e dikur të paprekshëm VMRO-DPMNE, të paktën kur bëhet fjalë për bllokun e i thirrur partitë e krahut të djathtë ose Demokristian. Konfirmimi i kësaj është vlerësimi i udhëheqësit të së Majtës, Dimitar Apasiev, i cili, edhe pse i ulët, ende po i afrohet atij të Mickoskit.

Analizat dhe sondazhet tregojnë se VMRO-DPMNE është në nivelin historikisht më të ulët të popullaritetit sipas sondazhit të opinionit publik. Ky nuk ishte rasti gjatë kohës së Ljubco Georgievski, as gjatë sundimit të Nikolla Gruevskit.

Video e ditës