Jo vetëm ne, mjerë edhe amerikanët – me ne!

Jeanne P. Bozinovska / Free Press

Kur lexohen të gjitha vërejtjet e Departamentit të Shtetit, mbetet pyetja – kush tjetër duhet të na thotë apo si të na tregojë se gjërat janë kthyer përmbys dhe se nuk ka rezultate nga ajo që supozohet se po bëhet.

Shumë raste dhune, mosrespektimi i të drejtave të njeriut, korrupsioni i lartë, burgjet e mbipopulluara, presionet ndaj gazetarëve, ndarja e mediave në vija politike, transparenca e pamjaftueshme e qeverisë, gjykatat joefektive, dhuna ndaj anëtarëve të komunitetit LGBT dhe çfarë nuk është ende. theksohet në raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për Maqedoninë për vitin e kaluar 2022. Për një vend që pretendon se po bën hapa të mëdhenj drejt integrimit evropian dhe pretendon të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian deri në vitin 2030.

Sipas Departamentit të Shtetit, qeveria mbetet punëdhënësi më i madh në vend dhe roli i saj dominues në ekonomi krijon mundësi për korrupsion. Kur flitet për Qeverinë, ende thuhet se pavarësisht se ka ndërmarrë hapa për ndjekjen penale dhe ndëshkimin e zyrtarëve që kanë të bëjnë me korrupsionin, ende ka raportime të besueshme për korrupsion në qeveri.

Kur lexohen të gjitha vërejtjet, lind pyetja se kush tjetër duhet të na thotë apo si të na nxjerrë që gjërat janë kthyer përmbys dhe se nuk ka rezultate nga ajo që gjoja po bëhet. Si të interpretohet ndryshe pretendimi se Qeveria nuk ka respektuar gjithmonë pavarësinë dhe paanshmërinë e gjyqësorit.

Gjyqtarët shtyjnë qëllimisht gjyqet ose shqyrtimin e apelit për të lejuar kufizime, veçanërisht në rastet e profilit të lartë që përfshijnë biznesmenë ose politikanë të pasur dhe me ndikim; ka gjyqtarë që besohet se po bashkëpunojnë me avokatët mbrojtës për ryshfet ose shitje me ndikim, thuhet në raport. Kjo vërejtje nuk është as e re e as e panjohur për asnjë qytetar në vend.

Jo shumë kohë më parë, ambasadorja e re amerikane në vend, Angela Ageler, deklaroi hapur se në një vend që po shkon drejt BE-së, nevojitet një adresim serioz i problemit të korrupsionit, i hutuar nga procesi i zgjedhjes së kreut të ri. Prokuroria për Krim të Organizuar dhe Korrupsion, për të cilën, meqë ra fjala, që atëherë nuk është dëgjuar më. As për të dhe as për punën e tij. Ageler, përveçse tha se korrupsioni ka çuar në një fatkeqësi të vërtetë për vendin në të cilin gjithnjë e më shumë të rinj nuk duan të qëndrojnë, kujtoi qartë se miliona e miliona dollarë të paguar nga taksapaguesit amerikanë janë investuar në gjyqësorin e Maqedonisë.

Dhe çfarë ndodhi që atëherë? Duket se pak gjëra kanë ndryshuar. Dhe kryeministri e vlerësoi raportin e Departamentit të Shtetit si “shumë të rëndësishëm dhe të dobishëm për ne” dhe një dokument që duhet përdorur për të përmirësuar të gjitha kushtet në shoqëri. Puna është se edhe pa një "dokument" të tillë, gjërat në shoqëri tashmë duhet të ishin përmirësuar.

Nuk është e nevojshme që Departamenti i Shtetit të na kujtojë besimin tek gjyqësori dhe kryeministri të thotë se do të rikthehet me zbatimin e disa projekteve, përfshirë edhe procesin e vetingut, i cili duhet të zbatohet për të gjithë zyrtarët e emëruar dhe të zgjedhur. dhe çfarë duhet bërë (përsëri) me mbështetjen e SHBA-së dhe me BE-në. Dhe, ndërsa pasiguria zgjat kur projektet e reja të shpallura pafundësisht teorikisht do të japin më në fund frytet, rastet e "kriminelëve të vjetër" praktikisht, të sigurta dhe të besueshme bëhen të vjetruara.

Ashtu si Departamenti i Shtetit nuk kishte pse të na kujtonte kushtet në burgje, duke filluar nga kushtet e këqija, pastaj nga mungesa e ushqimit, kushtet e papërshtatshme sanitare, mbipopullimi e deri te stafi i pamjaftueshëm në burg. sistemi. Dhe, siç thuhet, fjala është ende e pa thënë, tentativa për arratisje filmike nga burgu i Idrizovës i vërtetoi të gjitha vërejtjet e amerikanëve.

E ndërsa kërkohen justifikime dhe shpjegime për, thënë më butë, mangësitë, opozita akuzon se nuk ka përgjegjësi për kushtet në vend që nuk janë të ditës së djeshme dhe qeveria mburret me faktin se progresi i Maqedonisë ishte vlerësuar në BE. Dhe parashikimi për hyrjen në të njëjtin Bashkimi Evropian në vitin 2030, thonë ata, do të varet nga realizimi i reformave.

Vetëm nëse nuk vonohet si dërgesat e Postës së Maqedonisë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës