Ligji për zgjatjen e pasaportave deri në fund të vitit nuk kaloi

Votimi në Kuvend për ndryshimet në Ligjin për dokumentet e udhëtimit

Shumica e deputetëve sot në Kuvend nuk e kanë përkrahur propozimin e VMRO-DPMNE-së me ndryshimet në Ligjin për dokumente të udhëtimit për vazhdimin e afatit të pasaportave me emrin e vjetër kushtetues Republika e Maqedonisë deri në fund të këtij viti, si afat. u zgjat edhe për patentë shofer. Pro amendamenteve votuan 46 deputetë, kundër 54.

Propozimin e ka shpjeguar koordinatori i grupit parlamentar të VMRO-DPMNE-së, Nikolla Micevski, por nuk ka pasur diskutim, sepse dje nga LSDM-ja deklaruan se nuk do të japin mbështetje. Arsyetimi i tyre është se do të ishte kundër Kushtetutës, e cila nuk mund të ndryshojë marrëveshjet ndërkombëtare, siç është ajo e Prespës.

- Nëse i referoheni nenit 118 të Kushtetutës, ai nuk vlen për propozimin konkret të ligjit, për arsye se ky ligj nuk ndryshon marrëveshjen ndërkombëtare, por ndryshon Ligjin për dokumentet e udhëtimit. Arsyetimi se po shkelet neni 118 nuk qëndron, sepse ai tashmë është shkelur me miratimin e ndryshimeve në Ligjin për siguri në komunikacion, dhe nga ana tjetër, ky arsyetim nuk ka asnjë logjikë juridike dhe shkrim-lexim - tha Micevski.

Paraprakisht, deputetët e opozitës shqiptare kanë deklaruar mbështetjen e tyre për ndryshimet.

- Sepse kjo qeveri tregoi se nuk ishte në lartësinë e detyrës dhe la një numër të madh qytetarësh brenda vendit, por edhe jashtë, pa fajin e tyre me probleme të mëdha. Ne do të kontribuojmë për çdo zgjidhje që është e dobishme dhe në interes të qytetarëve – tha Izet Majiti nga Koalicioni “Vlen”.

BDI nuk ka dhënë mbështetje.

- Ne jemi për respektimin e marrëveshjeve ndërkombëtare. Qytetarët tanë do t'i sjellim në një situatë edhe më të pakëndshme nëse e votojmë një gjë të tillë për të gjitha pikat politike - tha Arbër Ademi nga BDI.

Deputeti Antonijo Milososki pas mos miratimit të ligjit njoftoi se LSDM, BDI dhe NSDP kanë lënë në baltë 600.000 qytetarë të Maqedonisë, të cilëve iu është shkelur e drejta për lëvizje të lirë.

“Për një pjesë të madhe të qytetarëve, me këtë rrezikohen lejet e punës jashtë vendit, dokumentet për qëndrim të përhershëm, si dhe trajtimi apo shkollimi jashtë Maqedonisë. Falënderojmë kolegët deputetë Bejjan Ilyaz, Miroslav Jovanoviq, Pavle Trajanov, Afrim Gashi, Fadil Zendeli, Izet Majiti, Safie Shaini, Merita Kodjadziku dhe Musa Ibraimi që votuan “për” dhe i vunë nevojat e qytetarëve para kalkulimeve partiake të vogla. Qeveria., ka shkruar Milloshoski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës