Nuk presim një verë edhe më të nxehtë “Airtractors” janë korrekte, por nuk ka pilotë

Foto: Free Press / Riste Pejovski

“Air traktorët” me sa di unë tashmë janë korrektë, por nuk mund të funksionojnë sepse për momentin në vend nuk kemi pilotë të punësuar për t’i operuar. Ato menaxhohen nga Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim (ESSH), andaj për më shumë detaje duhet t'i kontaktoni, është përgjigjur sot në pyetjen e gazetarit Dragi Tarchugovski, këshilltari shtetëror për organizimin dhe funksionimin e Sistemit për Menaxhimin e Krizave.

Ai theksoi se ato mungojnë kudo në botë, mbi të gjitha në Evropë. Vendet mesdhetare, theksoi ai, kanë vazhdimisht konkurse të hapura për pilotët për “ajër traktorë”. Ata janë gjithmonë të hapur, shtoi ai, dhe janë shumë më të pasur se ne.

“Do të doja të bëhesha edhe pilot, por nuk është e lehtë të jesh pilot. Megjithatë, të jesh në një "air tractor" është edhe më e vështirë sesa të pilotosh një avion të zakonshëm komercial që transporton qindra pasagjerë. Sepse ai duhet të mbush ujë gjatë fluturimit, ai duhet të shkarkojë ujë në një pikë të përcaktuar saktësisht, është një nga profesionet më të komplikuara, tha Tarchugovski.

Sipas tij, ato paguhen sipas mundësive që kemi për momentin.

“Këta janë personel kyç që nuk janë të lehtë për t'u trajnuar. E nëse paga është e lartë apo e ulët është pyetje krejtësisht tjetër, nënvizoi Tarçugovski.

Goran Stojanovski, shef i Departamentit për Operacione dhe Koordinim në Qendrën për Menaxhimin e Krizave, tha se tre helikopterë të MPB-së dhe një nga ushtria janë në dispozicion për zjarre këtë verë.

“Ne kemi tre helikopterë nga MPB-ja dhe një helikopter intervenues nga Armata e Republikës së Maqedonisë, sepse është funksional, por kur të kemi situata të tilla, sigurisht që do të mund ta përdorim. Ditën e enjte kemi marrë një njoftim nga “Pyjet Kombëtare”, se praktikisht për shkak të mungesës së burimeve financiare në buxhet, aktualisht nuk kanë burime financiare për të furnizuar automjetet me karburant, aq më pak të dalin jashtë dhe të mund të ndërhyjnë sipas planeve operacionale që kanë . Pra, po, duhet të mbështetemi ekskluzivisht në Brigadën dhe njësitet e TPPE që i kemi në kuadër të komunave, si dhe në shoqëritë vullnetare të zjarrfikësve, si dhe në MPB, tha Stojanovski.

Të dy ranë dakord se për shkak të temperaturave të larta besojnë se do të kemi zjarre në hapësira të hapura edhe këtë verë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës