Nuk mund t'i trajtojmë bullgarët si të privilegjuar në Kushtetutë, thotë profesor Shkariq

Profesor i së Drejtës Kushtetuese, Svetomir риkariќ, në sonte në “Top Temë” në “Thelma” tha se përfshirja e bullgarëve në Kushtetutë është një temë e ndjeshme, për të cilën dialogu zhvillohet në një atmosferë të keqe, e cila nuk është e përshtatshme për ndryshime kushtetuese.

“Ndoshta pala tjetër dëshiron që ne të mos jemi në gjendje ta përmbushim atë kusht në mënyrë që ata të na mbajnë në pozicionin fillestar. Tani çështja është nëse Maqedonia do të ketë virtyt dhe mendje ta kuptojë këtë dhe të bëjë një hap të tillë që do t'i hapë rrugën negociatave për anëtarësim”, tha Shkariq.

Profesori thotë se për të është mjaft e qartë se qëndrimi i lidershipit aktual bullgar ndaj Maqedonisë është i papranueshëm për ne, por shton se tani duhet të mendohet dhe të shihet se si do ta elaborojë Qeveria për këtë çështje.

“Kur të dalë drafti i parë i ndryshimeve kushtetuese, do të shohim nëse ajo çështje, siç është shtruar, mund të ketë pasoja negative në dispozitat e tjera të Kushtetutës. Në këtë fazë duhet të mendohet ende, të shihet propozimi dhe pastaj të hapet një debat i ri. Në çdo rast, trajtimi i bullgarëve nuk mund të jetë i privilegjuar ndaj komuniteteve të tjera pakicë. Nëse janë 3500-3600 të regjistruar në regjistrim, prania e tyre në strukturën shtetërore do të jetë adekuate. Ata nuk mund të marrin asnjë privilegj tjetër”, tha Skaric.

Lidhur me pjesëmarrjen e tij të mundshme në procesin e përgatitjes së amendamenteve kushtetuese, Shkariq tha se mund të japë kontributin e tij pavarësisht nëse do të jetë anëtar i atij grupi, në çdo fazë të procedurës dhe si pjesëmarrës në procesin e debatit publik. .

“Pastaj do të hapet çështja e teknikës juridike, si do të rregullohet ajo çështje. Nëse bashkësitë e reja pakicë duhet të hyjnë në preambulë, do të shtrohet pyetja se si të inkorporohen ato në preambulë. Nuk do të jetë e lehtë, sepse preambula jonë tashmë është ndryshuar disa herë. Me këto ndryshime të reja, ndoshta do të jetë e pamundur që këto propozime të inkorporohen në preambulë në këtë formë, por do të shohim se çfarë zgjidhje do të ofrojë propozuesi”, ka theksuar Shkariq.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës