Nuk është vetëm djali i Xhaferit: Ivanovska nga DKSK thotë se provimi i jurisprudencës është dhënë para kohe

Talat Xhaferi në Kuvend / Foto: “Sloboden Pechat”/Dragan Mitreski

Kryetari i Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK) Biljana Ivanovska thotë se dhënia e parakohshme e provimit të jurisprudencës ishte një fenomen masiv në kohën kur djali i Talat Xhaferi, Bartlett Jaffery, ka dhënë provimin e jurisprudencës para se të diplomohej.

Ivanovska në emisionin “Top Tema” në “Thelma” tha se në opinion keq interpretohet se Antikorrupsioni nuk po hap rast për rastin e Barlet Xhaferit. Ajo thotë se “nuk është se nuk duam, por mund të eksplorojmë aq sa mundemi”.

- Ne filluam një rast, por për fat të keq mendoj se ishte një fenomen masiv në atë kohë. Tërhoqi vëmendjen se është djali i një zyrtari të njohur, por menjëherë pas atij rasti kam treguar për një rast tjetër të tillë, por nuk ka arritur në opinion sepse nuk është i njohur, tha Ivanovska.

Ajo që u ka rënë në sy, thotë ajo, është se kanë vërejtur se në shkurt të vitit 2015 Xhaferi ka dhënë provimin e jurisprudencës dhe në korrik të po atij viti ka marrë 300 kredite, pra ka kryer masterin.

Kryetari i KKPK-së ka treguar se nuk kanë mundur të mësojnë se kush e ka lejuar Barlet Xhaferin të aplikojë për pozitën e avokatit apo gjyqtarit, edhe pa u bërë avokat.

"Dhe ky është problemi ynë, prandaj për ne procedura ndalon këtu", tha Ivanovska, duke shtuar se kanë kërkuar të dhëna nga të gjitha institucionet dhe se cak i tyre janë zyrtarët.

Që atëherë, siç tha ai, kanë kaluar shtatë vjet dhe puna është vjetruar. Por, shtoi Ivanovska, për të nisur çfarëdo iniciative duhet të kenë dokument, sepse nuk mund ta bëjnë atë në bazë të supozimeve.

– E kemi nxjerrë në dritë rastin. Në atë kohë ky ishte një fenomen. Kam marrë informacione se shumë persona kanë aplikuar për të dhënë provimin e jurisprudencës para kohe, sikur në atë periudhë kishte një zonë gri, theksoi Ivanovska.

Prandaj, siç përfundoi ai, rekomandimi i tyre i dalë nga seanca e kaluar, është që Ministria e Drejtësisë të hapë një vend në faqen e internetit me dokumentet e të gjithë atyre që janë regjistruar si kandidatë për provimin e jurisprudencës dhe të mos i anulojë ato. kërkoi nga inspektorët të konstatojnë nëse zbatohen dispozitat ligjore apo po bëhen sërish abuzime.

- Duhet të kemi një sistem rezistent ndaj nepotizmit dhe korrupsionit që do t'i refuzojë vetë. Ndoshta ata fëmijë ia vlejnë, por ndoshta nuk ia vlen dhe e zënë vendin e atyre që ia vlejnë, tha Ivanovska.

Video e ditës