Naumoski nga Vitaminka: Çmimi i vajit për gatim ulet për 40 denarë

img alt
Olive / Printxrin-YouTube

Çmimi i vajit për gatim është ulur për 40 denarë, ndërsa çmimi i repromaterialeve ka mbetur i njëjtë, theksoi drejtori i përgjithshëm ekzekutiv i “Vitaminka”, Sašo Naumoski, gjatë vizitës së sotme të kryetarit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut. në fabrikën "Brilliant" në Shtip, e cila është pjesë e grupit "Vitaminka".

- Çmimi ka rënë për gati 40 denarë dhe po mundohemi që çmimi të ulet edhe më shumë dhe nëse është e mundur ta çojmë në çmimet e tri viteve më parë. Çmimi më së shumti varet nga produkti ynë nga lënda e parë, thotë Naumoski.

Ai theksoi se nga 1 dhjetori nuk kanë konkurruar për energji elektrike më të lirë, sepse kanë instaluar termocentrale fotovoltaike dhe prodhimi i energjisë elektrike prej tyre ul kostot e prodhimit të produktit final për 30 për qind.

Ndërsa kryeministri Kovaçevski u pyet për përfitimet nga instalimi i termocentraleve fotovoltaikë, ai theksoi se Qeveria ka ndryshuar tërësisht rregulloren ligjore. Por është vendosur që qëndrimi i tyre është që termocentralet fotovoltaike të mos vendosen në tokë bujqësore të klasit të parë dhe të dytë.

-Për termocentralet më të mëdhenj është bërë një ndryshim edhe në rregullore dhe këtu janë përshpejtuar procedurat. Megjithatë, dua të theksoj diçka shumë të rëndësishme. Nuk mund të lejojmë që toka e klasit të parë, toka e klasit të dytë të përdoret për fotovoltaikë. Rregullorja do të zbatohet për tokën e klasit të katërt, të pestë, të gjashtë që do të përdoret për prodhimin e energjisë elektrike, por toka e klasit të parë dhe të dytë duhet të përdoret për prodhim bujqësor, sepse ushqimi është po aq i rëndësishëm sa është energjia dhe për këtë arsye Ministria për Bujqësi, Pylltari dhe Menaxhimin e Ujërave, Ministria e Transportit dhe Lidhjeve dhe departamentet tjera janë në komunikim të vazhdueshëm, thotë Kovaçevski.

Kryeministri shtoi se nëse për disa kompani ka ngecje për instalimin e termocentraleve fotovoltaike, atëherë siç thotë ai, ndoshta bëhet fjalë për transformim të tokës së klasit të parë dhe të dytë, gjë që sipas tij nuk duhet bërë.

Video e ditës