Shkenca konfirmon: gjyshet kënaqen të kujdesen për nipërit e mbesat e tyre më shumë sesa fëmijët e tyre

grua
Gjyshja dhe mbesa / Foto: Pexels

Shkencëtarët pretendojnë se kanë vërtetuar atë që shumë njerëz që kanë pasur fatin të rriten me gjyshet e kanë ditur gjithmonë – kujdesin instinktiv për nipërit e mbesat e tyre.

Studimi i ri, i botuar në revistën Royal Society, është studimi i parë që zbulon një përfaqësim nervor të kësaj marrëdhënieje të veçantë midis brezave.

Duke përdorur imazhe funksionale të rezonancës magnetike (fMRI), shkencëtarët nga Universiteti Emory në Xhorxhia, SHBA, skanuan trurin e 50 gjysheve të cilave iu shfaqën fotot e nipërve të tyre, të moshës nga 3 deri në 12 vjeç.

grua

Fotot e fëmijëve të panjohur, fëmijëve të tyre të rritur dhe të rriturve të panjohur iu shfaqën gjithashtu si mekanizëm kontrolli.

“Zonat e trurit të përfshira në ndjeshmërinë emocionale janë aktivizuar”, tha për AFP James Rilling, një antropolog dhe neurolog që drejtoi studimin. “Kur shohin fotot e nipërve dhe mbesave, ata vërtet ndiejnë atë që ndjen nipi. Kur një fëmijë shpreh gëzim, ai e ndjen atë gëzim. “Kur fëmijët janë të mërzitur, ata e ndjejnë atë ankth”.

Në të kundërt, kur gjyshet shikonin fotografi të fëmijëve të tyre të rritur, ata kishin një aktivizim më të fortë të zonave të trurit të lidhura me ndjeshmërinë njohëse, një përpjekje për të kuptuar se çfarë mendon ose ndjen një person dhe pse, por pa aq shumë angazhim emocional.

grua

Ndryshe nga speciet e tjera, njerëzit janë "mbarështues bashkëpunues", që do të thotë se nënat ndihmohen për të rritur pasardhësit e tyre.

Rilling, i cili kishte kryer më parë kërkime të ngjashme për baballarët, donte ta kthente vëmendjen te gjyshet për të eksploruar një teori të njohur në antropologji si "hipoteza e gjyshes".

Hipoteza është se gratë e species njerëzore evoluojnë shumë kohë pas përfundimit të viteve të tyre riprodhuese për të ndihmuar pasardhësit dhe nipërit e tyre. Fenomeni është vërejtur te speciet e tjera si elefantët dhe është vërejtur te orkët, të cilët, ashtu si njerëzit, ndryshe nga shumica dërrmuese e gjitarëve të tjerë, kalojnë edhe menopauzën.

grua

“Ky është vërtet vështrimi i parë në trurin e gjyshes”, tha Rilling, duke shpjeguar se studimet e skanimit të trurit tek të moshuarit zakonisht fokusohen në studimin e sëmundjeve të tilla si sëmundja e Alzheimerit.

Gjyshet që morën pjesë në studim janë nga zona e Atlantës dhe janë të racave dhe statusit ekonomik të ndryshëm dhe duhej të plotësonin pyetësorët si pjesë e hulumtimit.

Ato gjyshe që shprehën një dëshirë më të madhe për t'u përfshirë në kujdesin për nipërit e mbesat e tyre kishin aktivitet më të fortë në rajonet e trurit përgjegjës për interesin.

grua

Është më mirë të jesh gjyshe

Duke krahasuar studimin e ri me rezultatet e hulumtimit të tij të mëparshëm mbi baballarët, Rilling zbuloi se gjyshet kishin zona më të aktivizuara në trurin e tyre që lidheshin me ndjeshmërinë emocionale dhe motivimin.

Por ai theksoi se ky konstatim është vetëm mesatar dhe nuk duhet të zbatohet për çdo individ. Rilling gjithashtu intervistoi secilin prej të anketuarve të saj për të marrë një përshtypje mbi sfidat dhe hijeshitë e të qenit gjyshe.

“Sfida më e madhe ishin mosmarrëveshjet e mendimeve që ata kishin me prindërit e tyre për mënyrën se si të rrisnin nipërit e mbesat dhe lufta e vazhdueshme për t'u përmbajtur prej saj,” shpjegoi Rilling.

Shumë gjyshe mendonin se mund të ishin më të pranishme tani që nuk kishin më kohë dhe presion financiar për t'u marrë me rritjen e fëmijëve të tyre.

“Shumë prej tyre thanë se më shumë u pëlqente roli i gjysheve sesa roli i nënës”, tha ai.

Video e ditës