
Shkencëtarët pohojnë: Është më mirë t'i hani këto tre ushqime në mëngjes
Dieta luan një rol kyç në shëndetin tonë, duke përfshirë nivelet e stresit dhe inflamacionin në trup. Ndërsa ushqimet e përpunuara dhe të pashëndetshme mund të shkaktojnë inflamacion dhe të rrisin stresin, disa ushqime kanë efektin e kundërt – ato mund të reduktojnë inflamacionin dhe të mbështesin shëndetin e përgjithshëm. Duke zgjedhur mëngjesin e duhur, ne mund të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit, çekuilibrit hormonal, problemeve me tretjen dhe dobësimit të imunitetit. Prandaj, ekspertët kanë identifikuar tre ushqime që konsumohen më së miri në mëngjes.
Rekomanduar
Manaferrat
Manaferrat, si boronicat dhe mjedrat, janë të pasura me antioksidantë, si anthocyanins, të cilat ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ dhe inflamacionit.
"Një mënyrë e thjeshtë për t'i përfshirë ato në rutinën tuaj të mëngjesit është t'i shtoni në një smoothie ose një tas me tërshërë", këshillon dietologia Carolina Schneider për SheFinds. Ai rekomandon gjithashtu manaferrat goji, të cilat mund të përzihen në kos ose të shtohen në mëngjes.
Farat e pasura me acide yndyrore omega-3
Farat Chia dhe farat e lirit janë një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore omega-3 me bazë bimore, të cilat reduktojnë inflamacionin dhe mbështesin shëndetin e trurit. Përveç kësaj, këto fara ndihmojnë në shëndetin e zorrëve, i cili luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e stresit.
“Mund t’i spërkatni mbi tost me avokado, t’i përzieni në smoothie ose t’i shtoni në kos”, sugjeron Schneider. Pudingu Chia ose tërshëra janë gjithashtu mënyra të shkëlqyera për t'i futur ato në trupin tuaj.
Ushqim i fermentuar
Shëndeti i zorrëve dhe trurit janë të lidhur ngushtë dhe ushqimet e fermentuara të pasura me probiotikë mund të reduktojnë inflamacionin dhe të rregullojnë hormonet e stresit.
"Probiotikët mbështesin shëndetin e zorrëve, gjë që ndikon pozitivisht në disponimin dhe funksionin e sistemit imunitar," shpjegon nutricionistja dhe mjekja naturopatike Dr. Michelle Sands. Shtimi i kefirit në një smoothie, lakër turshi me vezë ose perime të fermentuara në bukë me avokado janë mënyra të shkëlqyera për të përfshirë ushqimet e fermentuara në mëngjesin tuaj.