Shkencëtarët paralajmërojnë një kërcënim për shëndetin publik: Janë zbuluar baktere rezistente ndaj antibiotikëve!

Imazhi i cianobaktereve Foto: Wikimedia Commons

Shfaqja e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve është një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin publik global dhe kërkon zbulimin e shpejtë të terapive të reja, por zhvillimi dhe prezantimi klinik i barnave të reja është një proces i ngadaltë dhe konsiderohet i pamundur në qarqet shkencore botërore. e gjetur shpejt në kohë.zgjidhje, e shkruar në serbisht "Blic". 

Ajo që i shqetëson tani shkencëtarët, farmacistët dhe mjekët është se hulumtimet e fundit tregojnë se tani jo vetëm që disa baktere janë rezistente ndaj antibiotikëve, por falë këtyre barnave ato janë edhe më të avancuara!

Në një studim të financuar nga Këshilli i Inxhinierisë dhe Shkencave Fizike (EPSRC) mbi rezistencën ndaj antibiotikëve në baktere, botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences, EureckAlert, një ekip ekspertësh zbuloi se disa antibiotikë mund të ndihmojnë në parandalimin e rënies së baktereve kur ato vdesin jashtë. . Kjo do të thotë se më shumë baktere mund të mbijetojnë më gjatë në krahasim me ato që nuk janë ekspozuar ndaj antibiotikëve.

Gjegjësisht, antibiotikët mund të ndihmojnë bakteret e caktuara të mbijetojnë më gjatë edhe pse më parë mendohej se ato vrasin ose ndalojnë bakteret. Antibiotikët, të cilët përdoren gjerësisht kundër infeksioneve bakteriale, supozohet të vrasin bakteret ose të paktën të ndalojnë rritjen dhe riprodhimin e tyre. Megjithatë, studiuesit thonë se kanë treguar për herë të parë se këto barna në fakt mund të jenë të dobishme për bakteret dhe t'i mbrojnë ato nga vdekja, raporton EurekAlert.

- Hulumtimi ynë është dëshmi e efekteve anësore që nuk janë vërejtur më parë - thjesht nuk e dimë se si ilaçet ndryshojnë ekuilibrin në popullatën bakteriale - tha Prof. Robert Beardmore, autori kryesor i studimit nga Universiteti i Exeter.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës